GTA | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Wat kan je verwachten?

Divider text here
Tijdens dit vierdaags verblijf word je uitgedaagd om op je eigen authentieke manier naar enkele mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job als leerkracht.

Je verblijft van 2 tot 5 november in Gîte Mozaïk, in het hart van de universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Deze verkeersvrije, groene stad op een boogscheut van Brussel biedt de perfecte setting voor een onderdompeling in wereldburgerschapseducatie.

Naast het programma zijn er ook allerlei leuke activiteiten en ontspannende uitstapjes voorzien. En op het einde van de dag kan je gezellig in de bar napraten met de andere leerkrachten! 

Voor alle activiteiten is simultaanvertaling in het Nederlands en het Frans voorzien. 

PROGRAMMA

Divider text here
DAG 1: Waarom zijn Global Teachers belangrijk? 
Een onderwijspedagoog argumenteert tijdens zijn keynote waarom goed onderwijs wereldgericht is. Kruit en Annoncer la Couleur zorgen daarna dat de term wereldburgerschapseducatie geen geheimen meer voor jou heeft. Tijdens een interactieve workshop wissel je hierover uit en ga je zelf aan de slag.  

DAG 2: Koloniaal verleden, dekoloniale toekomst? 
Om te werken aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld moeten we onze systemen en denkwijzen dekoloniseren. Onze partner, het AfricaMuseum, voorziet een boeiende dag waarbij je het verleden in vraag stelt om het heden beter te begrijpen. Je maakt kennis met de basisideeën van dekolonisatie en krijgt praktische tips om hier in je klas rond te werken. 

DAG 3: Klimaatverandering: een mondiale uitdaging met verschillende oplossingen? 
Onderwijs is een belangrijke sleutel in het oplossen van de klimaatproblematiek. Maar hoe breng je deze verandering op gang in je klas? Een klimaatexpert neemt je mee in het onderwerp en beantwoordt al je vragen. Tijdens een interactieve workshop discussieer je met andere leerkrachten en ga je zelf aan de slag. 

DAG 4: Vrede en veiligheid: voorwaarde voor of uitkomst van een meer rechtvaardige en duurzame wereld? 
De mondiale uitdagingen rond vrede en veiligheid doen stilstaan bij democratie, mensenrechten en onze onderlinge afhankelijkheid als mens. Een expert dompelt je onder in dit thema en beantwoordt al je vragen. Je neemt deze inzichten mee in een interactieve workshop rond het creëren van een democratisch en veilig klasklimaat.   

PRAKTISCH

Divider text here
Ik schrijf me in!

ONZE PARTNERS

Divider text here
De expertise van relevante partners draagt bij aan het succes van deze vierdaagse. Het Africamuseum is een wereldwijd onderzoeks- en kenniscentrum gericht op het verleden en het heden van samenlevingen en hun natuurlijke omgeving in (Centraal-)Afrika. Het museum wil inzicht in dit deel van de wereld stimuleren bij het grote publiek en de wetenschappelijke gemeenschap en via partnerschappen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling ervan.
Georganiseerd door het wereldburgerschapsprogramma van Enabel