Global Teachers Academy

Tijdens dit opleidingstraject word je uitgedaagd om op je eigen manier naar enkele mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job als leerkracht of begeleider.

Wil jij graag je leerlingen de vaardigheden meegeven die ze nodig hebben in de wereld van morgen? Wil jij je meer zelfzeker voelen om thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering en vrede & veiligheid aan te kaarten in je klas?

Doe dan samen met een groep enthousiaste Nederlandstalige/Franstalige leerkrachten (in opleiding) en klasbegeleiders mee aan de Global Teachers Academy!

Ik schrijf me in

Wat kan je verwachten?


Als leerkracht of klasbegeleider krijg jij ongetwijfeld vragen over complexe thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering of vrede & veiligheid. Tijdens de Global Teachers Academy word je drie dagen uitgedaagd om op je eigen manier naar deze mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job in de klas.

Experten zorgen voor de nodige argumenten, kritische benaderingen en nieuwe inzichten om jouw persoonlijk leerproces aan te wakkeren. Het reflecteren en uitwisselen hierover gebeurt binnen een veilige context van mede (toekomstige) leerkrachten en klasbegeleiders.

 

Programma


 

3/11/2022: Koloniaal verleden, dekoloniale toekomst? @ AfricaMuseum in Tervuren

Dekolonisatie is meer actueel dan ooit. Als leerkracht of begeleider is het dan ook belangrijk dat je weet hoe je hier rond kan werken.

Deze dag (bij onze partner het Afrikamuseum), vangt aan met een kritische rondleiding doorheen het museum met een focus op de koloniale geschiedenis en dekolonisatie. In een sessie met Mireille-Tsheusi Robert (voorzitter van Bamko vzw) onderzoeken we onze rol als leerkracht of begeleider in het dekolonisatievraagstuk.

Met Pravini Baboeram (Echo Expertisecentrum Diversiteitsbeleid) gaan we dieper in op Brave spaces. Wat is dit en wat heb je nodig om een veilige leeromgeving te creëren waar je ongemak durft aan te gaan?

16/02/2023: Klimaatverandering @Enabel in Brussel

Onderwijs is een belangrijke sleutel in het aanpakken van de klimaatproblematiek, maar hoe breng je deze verandering op gang in de klas? Klimaatexpert François Gemenne neemt ons mee in het thema “Klimaatverandering: een mondiale uitdaging met verschillende oplossingen”. In de namiddag is er een verdiepende workshop waarin er onderling uitgewisseld wordt.

25/04/2023: Vrede & veiligheid @Enabel in Brussel

Conflicten elders in de wereld doen ons nadenken over democratie, mensenrechten en onze wereldwijde onderlinge afhankelijkheid als mens. Een keynote speaker dompelt ons onder in het thema vrede en veiligheid en beantwoordt al onze vragen.

Dr. Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut) werkt daarna met ons aan de directe link naar de klaspraktijken door middel van vredeseducatie en herinneringseducatie. . Hoe begin je als leerkracht of klasbegeleider aan praktische leermiddelen die lessen trekken uit het verleden?

 

Praktisch


  • Voor wie? Deze drie dagen staan open voor alle (toekomstige) Belgische leerkrachten en klasbegeleiders. zowel in het kleuter- lager, middelbaar als hoger onderwijs
  • Prijs: gratis
  • Adres: Leuvensesteenweg 13, Tervuren of Hoogstraat 147, Brussel
  • Nog vragen? Contacteer ons op kruit@enabel.be

Ik schrijf me in!

Nieuws & evenementen

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio’s in Tanzania.

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

A hospital in Niger. Doctor standing outside the facility, while a woman and man arrive on a motorcycle with their baby. Resources

24 augustus 2022

Sociale gezondheidszorg- Een manier om ongelijkheid te bestrijden

Elk land ter wereld staat voor de uitdaging zijn bevolking te beschermen. Maar hoe zet je sociale bescherming op? Waar te beginnen? Bij Enabel zijn we ervan overtuigd dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, en dat een sterk en duurzaam politiek engagement nodig is om dit te bereiken. Lees meer over onze visie in de brochure die we hierover publiceerden.

Lees meer

Resources

03 november 2016

Digital for Development (D4D): Strategienota voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Deze nota bevat het strategisch beleid inzake ‘Digital for Development’ (D4D – Digitalisering voor Ontwikkeling) voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)