Nieuws | Enabel - Agence belge de développement

Nieuws

Divider text here
Persmedewerker
Delphine Van Durme
delphine.vandurme@enabel.be
0032.478.16.02.83
22
oktober
2021
Enabel en WorldSkills ondertekenen samenwerkingsakkoord

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en WorldSkills Belgium ondertekenen een samenwerkingsakkoord om de technische vaardigheden van jongeren in de partnerlanden naar een internationaal niveau te tillen.

Lees meer
21
oktober
2021
Lancering Brussels Be Fair Awards

Enabel lanceert, samen met Oxfam-Magasins du monde, Miel Maya en Fairtrade Belgium, de eerste editie van de Brussels Be Fair Awards. Deze wedstrijd wil Brusselse overheidsorganisaties belonen die inzetten op de consumptie en promotie van fair trade en duurzame handel op het Brussels grondgebied. 

Lees meer
30
september
2021
Week van de Fair Trade 2021

Brussel, 30 september 2021 | Belgen gaven vorig jaar ongeveer evenveel uit aan fair trade dan het jaar ervoor. We consumeerden in 2020 iets minder fairtradeproducten uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië en iets meer Belgische en Europese fairtradeproducten dan in 2019.

Lees meer
30
september
2021
Belgische publieke knowhow voor de internationale samenwerking

Vandaag brengt Enabel meer dan 140 vertegenwoordigers van tientallen overheidsdiensten en universiteiten bij elkaar om de meerwaarde en de resultaten van de partnerschappen in de kijker te zetten.

Lees meer
23
september
2021
België schenkt COVID-19-vaccins aan Oeganda

Kampala, 23 september 2021 | België zal 153.900 vaccins leveren aan Oeganda. Die vaccins zullen bijdragen aan het opvoeren van de vaccinatiecampagne voor leraren en het opnieuw openen van de scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. België gaat daarmee in op het verzoek van de Oegandese regering om COVID-19 vaccins te ontvangen.

Lees meer
16
september
2021
Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

Brussel, 16 september 2021 - Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

Lees meer
15
september
2021
EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Brussel/Genève, 15 september 2021 | Vandaag hebben Enabel en het Internationaal Trade Centre, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een door de EU gefinancierd project dat de ontwikkeling van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania zal bevorderen en zal bijdragen tot inclusieve en duurzame economische groei in het Oost-Afrikaanse land.

Lees meer
23
augustus
2021
Belgische expertise voor de internationale samenwerking

Op 30 september organiseert Enabel een high-level netwerkevent met een aantal federale overheidsdiensten om de partnerschappen in de kijker te zetten en om ook andere overheidsdiensten, waarmee nog geen partnerschap gesloten werd, te interesseren voor de internationale samenwerking.

Lees meer
12
augustus
2021
Vaccinproductie in Rwanda

Kigali 12 augustus 2021 | In een poging om de afhankelijkheid van Afrikaanse landen van de import van vaccins te verminderen en de toegang te vergemakkelijken in gebieden waar de COVID-19-crisis tekorten aan het licht heeft gebracht, draagt Enabel, samen met het ministerie van Volksgezondheid, bij aan de doelstelling van Rwanda om een robuust ecosysteem in de biotechindustrie op te bouwen en Rwanda's bereidheid om vaccins en andere farmaceutische producten te vervaardigen, te stimuleren.

Lees meer
9
juli
2021
Enabel sluit zich aan bij het initiatief van Team Europe om Senegal te steunen bij de productie van vaccins

Brussel, 9 juli 2021 | Team Europe heeft formeel ingestemd met steun voor grootschalige investeringen in de productie van vaccins door het Institut Pasteur in Dakar, en België maakt, samen met Duitsland en Frankrijk, deel uit van dit Europese initiatief.

Lees meer
2
juli
2021
Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de oostelijke provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Kigali, 2 juli 2021 | Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA).

Lees meer
29
juni
2021
Wehubit lanceert een oproep tot het indienen van voorstellen voor EdTech als reactie op de coronacrisis

Brussel, 29 juni 2021 | Met deze zesde projectoproep wil het Wehubit-programma van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel onderwijstechnologie ondersteunen om de continuïteit van een inclusief en rechtvaardig onderwijs te bevorderen.

Lees meer
15
juni
2021
Enabel zoekt Marokkaanse startups

Brussel, 15 juni 2021 | Op woensdag 16 en donderdag 17 juni organiseert Enabel samen met zijn Marokkaanse partners en de Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) de ‘Maghrib Belgium Impulse Days’.

Lees meer
14
juni
2021
#EnablingChange - Activiteitenverslag 2020-2021

Brussel, 14 juni 2021 | Het activiteitenverslag 2020-2021 van Enabel blikt terug op een bijzonder jaar. De coronapandemie heeft de wereld door elkaar geschud en niemand weet echt wat de impact ervan zal zijn op de langere termijn.

Lees meer
26
mei
2021
Vijftig jaar samenwerking tussen Niger en België

Niamey – 26 mei 2021 | België en Niger vieren dit jaar dat ze vijftig jaar samenwerken. Ter gelegenheid van die verjaardag werd een Belgische delegatie ontvangen door de nieuw verkozen president van Niger en opende Enabel het nieuwe ziekenhuis van Gothèye ten westen van Niamey. 

Lees meer
20
mei
2021
Een nieuwe ambitie voor Europese ontwikkelingssamenwerking

Brussel, 20 mei 2021 | Het Practitioners Network houdt vandaag en morgen zijn jaarlijkse Algemene Vergadering in het Egmontpaleis in Brussel. Het Belgische agentschap Enabel en het Luxemburgse agentschap LuxDev hebben de afgelopen 12 maanden het voorzitterschap van het netwerk waargenomen.

Lees meer
20
mei
2021
De strijd tegen slechte gezondheidsproducten in coronatijden en daarna: nood aan een multi-stakeholderbenadering

20 mei 2021 | Op 17 mei 2021 sponsorde België een evenement waar sprekers uit de academische wereld en regelgevende instanties in Afrika het belang benadrukten van de aanpak van ondermaatse of vervalste geneesmiddelen door zowel de regelgeving als de wetshandhaving.

Lees meer
7
mei
2021
Arbeidsmobiliteit: de Enabel-aanpak is een model voor de EU

Brussel, 7 mei 2021 | Sinds maart 2019 voert Enabel een proefproject uit in Marokko en België gefinancierd door de Europese Unie. Na twee jaar bevestigt de Europese Unie haar steun aan dit model met de lancering van een nieuw arbeidsmobiliteitproject tussen België, Tunesië en Marokko, uitgevoerd door Enabel.

Lees meer
4
mei
2021
Enabel en VVSG ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 4 mei 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ondertekenen een samenwerkingsakkoord om de structurele uitwisseling van expertise met het oog op efficiënt lokaal bestuur mogelijk te maken.

Lees meer
30
april
2021
Enabel organiseert eerste rondetafel over lokale productie en distributie van vaccins in Afrika

Brussel, 30 april 2020 | Op initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir organiseert het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel vandaag de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

Lees meer
28
april
2021
Lancering nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in CAR

Bangui, 28 april 2021 | Enabel lanceert nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in de Centraal-Afrikaanse Republiek, toegespitst op de jongeren

Lees meer
26
april
2021
Vier nieuwe projecten rond inclusieve en duurzame stadsontwikkeling toegevoegd aan de portefeuille van Wehubit

Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft vier nieuwe projecten geselecteerd.

Lees meer
29
maart
2021
Enabel en VVOB ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 29 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en VVOB gaan nauwer samenwerken om de impact van de Belgische internationale solidariteit op het vlak van onderwijs te vergroten.

Lees meer
19
maart
2021
Enabel en FOD Mobiliteit gaan samenwerken

Brussel, 19 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig is voor hun activiteiten in het kader van de internationale samenwerking bundelen en uitwisselen.

Lees meer
3
maart
2021
Enabel opent kantoor in Jordanië

Amman, 3 Maart 2021 | Enabel ondertekende gisteren het officiële akkoord met Jordanië om activiteiten op te starten in het land. Die activiteiten maken deel uit van een regionaal programma van de Europese Unie, dat in vier landen in de regio de weerbaarheid van zowel Syrische vluchtelingen als de gastgemeenschappen wil versterken.

Lees meer
23
februari
2021
Enabel wordt lid van de Belgian Alliance for Climate Action

Brussel, 23 februari 2021 | Enabel is sinds 10 februari lid van de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een ambitieus initiatief van The Shift en WWF. BACA is een platform voor Belgische organisaties en bedrijven die het echt menen met hun klimaatambities en onder meer hun broeikasgasuitstoot willen verminderen.

Lees meer
16
februari
2021
België en Rwanda slaan de handen in elkaar om nieuw ziekenhuis te openen in Kigali

Kigali, 16 februari 2021 | In Kigali, de hoofdstad van Rwanda, werd onlangs een nieuw ziekenhuis geopend. Het biedt gezondheidszorg aan de inwoners van Nyarugenge, een district van Kigali. Het gigantische project – inclusief ontwerp, bouw en uitrusting – werd gefinancierd door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, en uitgevoerd in partnerschap met de stad Kigali en het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Lees meer
5
februari
2021
Corona stopt niet bij de grens. Waarom vaccins wel?

Waarom moeten gezonde mensen in Europa eerder gevaccineerd worden dan kwetsbare mensen in Afrika? Jean Van Wetter, directeur van Enabel, pleit voor echte Europese en wereldwijde coronasolidariteit.

Lees meer
4
februari
2021
Ministers Kitir en Dermagne ontvangen brief van 60 ondernemingen voor wetgeving due diligence

 Brussel, 4 februari 2021 | Zestig ondernemingen en bedrijfsfederaties richten een brief aan de overheid waarin ze vragen om een nationaal wettelijk kader op te stellen dat bedrijven verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen in het respecteren van mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketens.

Lees meer
29
januari
2021
Samenwerkingsovereenkomst tussen Enabel en IRD, het Franse onderzoeksinstituut voor ontwikkeling

Brussel, 29 januari 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Institut de Recherche pour le Développement (IRD) ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig kan zijn voor hun activiteiten uitwisselen en bundelen.

Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.