Nieuws | Enabel - Agence belge de développement

Nieuws

Divider text here
Persmedewerker
Delphine Van Durme
delphine.vandurme@enabel.be
0032.478.16.02.83

-geen-

9
juli
2021
Enabel sluit zich aan bij het initiatief van Team Europe om Senegal te steunen bij de productie van vaccins

Brussel, 9 juli 2021 | Team Europe heeft formeel ingestemd met steun voor grootschalige investeringen in de productie van vaccins door het Institut Pasteur in Dakar, en België maakt, samen met Duitsland en Frankrijk, deel uit van dit Europese initiatief.

Lees meer
2
juli
2021
Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de oostelijke provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Kigali, 2 juli 2021 | Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA).

Lees meer
29
juni
2021
Wehubit lanceert een oproep tot het indienen van voorstellen voor EdTech als reactie op de coronacrisis

Brussel, 29 juni 2021 | Met deze zesde projectoproep wil het Wehubit-programma van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel onderwijstechnologie ondersteunen om de continuïteit van een inclusief en rechtvaardig onderwijs te bevorderen.

Lees meer
15
juni
2021
Enabel zoekt Marokkaanse startups

Brussel, 15 juni 2021 | Op woensdag 16 en donderdag 17 juni organiseert Enabel samen met zijn Marokkaanse partners en de Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) de ‘Maghrib Belgium Impulse Days’.

Lees meer
14
juni
2021
#EnablingChange - Activiteitenverslag 2020-2021

Brussel, 14 juni 2021 | Het activiteitenverslag 2020-2021 van Enabel blikt terug op een bijzonder jaar. De coronapandemie heeft de wereld door elkaar geschud en niemand weet echt wat de impact ervan zal zijn op de langere termijn.

Lees meer
26
mei
2021
Vijftig jaar samenwerking tussen Niger en België

Niamey – 26 mei 2021 | België en Niger vieren dit jaar dat ze vijftig jaar samenwerken. Ter gelegenheid van die verjaardag werd een Belgische delegatie ontvangen door de nieuw verkozen president van Niger en opende Enabel het nieuwe ziekenhuis van Gothèye ten westen van Niamey. 

Lees meer
20
mei
2021
Een nieuwe ambitie voor Europese ontwikkelingssamenwerking

Brussel, 20 mei 2021 | Het Practitioners Network houdt vandaag en morgen zijn jaarlijkse Algemene Vergadering in het Egmontpaleis in Brussel. Het Belgische agentschap Enabel en het Luxemburgse agentschap LuxDev hebben de afgelopen 12 maanden het voorzitterschap van het netwerk waargenomen.

Lees meer
20
mei
2021
De strijd tegen slechte gezondheidsproducten in coronatijden en daarna: nood aan een multi-stakeholderbenadering

20 mei 2021 | Op 17 mei 2021 sponsorde België een evenement waar sprekers uit de academische wereld en regelgevende instanties in Afrika het belang benadrukten van de aanpak van ondermaatse of vervalste geneesmiddelen door zowel de regelgeving als de wetshandhaving.

Lees meer
7
mei
2021
Arbeidsmobiliteit: de Enabel-aanpak is een model voor de EU

Brussel, 7 mei 2021 | Sinds maart 2019 voert Enabel een proefproject uit in Marokko en België gefinancierd door de Europese Unie. Na twee jaar bevestigt de Europese Unie haar steun aan dit model met de lancering van een nieuw arbeidsmobiliteitproject tussen België, Tunesië en Marokko, uitgevoerd door Enabel.

Lees meer
4
mei
2021
Enabel en VVSG ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 4 mei 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ondertekenen een samenwerkingsakkoord om de structurele uitwisseling van expertise met het oog op efficiënt lokaal bestuur mogelijk te maken.

Lees meer
30
april
2021
Enabel organiseert eerste rondetafel over lokale productie en distributie van vaccins in Afrika

Brussel, 30 april 2020 | Op initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir organiseert het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel vandaag de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

Lees meer
28
april
2021
Lancering nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in CAR

Bangui, 28 april 2021 | Enabel lanceert nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in de Centraal-Afrikaanse Republiek, toegespitst op de jongeren

Lees meer
26
april
2021
Vier nieuwe projecten rond inclusieve en duurzame stadsontwikkeling toegevoegd aan de portefeuille van Wehubit

Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft vier nieuwe projecten geselecteerd.

Lees meer
29
maart
2021
Enabel en VVOB ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 29 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en VVOB gaan nauwer samenwerken om de impact van de Belgische internationale solidariteit op het vlak van onderwijs te vergroten.

Lees meer
19
maart
2021
Enabel en FOD Mobiliteit gaan samenwerken

Brussel, 19 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig is voor hun activiteiten in het kader van de internationale samenwerking bundelen en uitwisselen.

Lees meer
3
maart
2021
Enabel opent kantoor in Jordanië

Amman, 3 Maart 2021 | Enabel ondertekende gisteren het officiële akkoord met Jordanië om activiteiten op te starten in het land. Die activiteiten maken deel uit van een regionaal programma van de Europese Unie, dat in vier landen in de regio de weerbaarheid van zowel Syrische vluchtelingen als de gastgemeenschappen wil versterken.

Lees meer
23
februari
2021
Enabel wordt lid van de Belgian Alliance for Climate Action

Brussel, 23 februari 2021 | Enabel is sinds 10 februari lid van de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een ambitieus initiatief van The Shift en WWF. BACA is een platform voor Belgische organisaties en bedrijven die het echt menen met hun klimaatambities en onder meer hun broeikasgasuitstoot willen verminderen.

Lees meer
16
februari
2021
België en Rwanda slaan de handen in elkaar om nieuw ziekenhuis te openen in Kigali

Kigali, 16 februari 2021 | In Kigali, de hoofdstad van Rwanda, werd onlangs een nieuw ziekenhuis geopend. Het biedt gezondheidszorg aan de inwoners van Nyarugenge, een district van Kigali. Het gigantische project – inclusief ontwerp, bouw en uitrusting – werd gefinancierd door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, en uitgevoerd in partnerschap met de stad Kigali en het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Lees meer
5
februari
2021
Corona stopt niet bij de grens. Waarom vaccins wel?

Waarom moeten gezonde mensen in Europa eerder gevaccineerd worden dan kwetsbare mensen in Afrika? Jean Van Wetter, directeur van Enabel, pleit voor echte Europese en wereldwijde coronasolidariteit.

Lees meer
4
februari
2021
Ministers Kitir en Dermagne ontvangen brief van 60 ondernemingen voor wetgeving due diligence

 Brussel, 4 februari 2021 | Zestig ondernemingen en bedrijfsfederaties richten een brief aan de overheid waarin ze vragen om een nationaal wettelijk kader op te stellen dat bedrijven verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen in het respecteren van mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketens.

Lees meer
29
januari
2021
Samenwerkingsovereenkomst tussen Enabel en IRD, het Franse onderzoeksinstituut voor ontwikkeling

Brussel, 29 januari 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Institut de Recherche pour le Développement (IRD) ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig kan zijn voor hun activiteiten uitwisselen en bundelen.

Lees meer
8
december
2020
Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel speelt cruciale rol in ambitieus digitaal partnerschap tussen Afrika en Europa

Brussel, 8 december 2020 | Op 8 december lanceert EU Commissievoorzitster Ursula von der Leyen samen met premier Alexander De Croo en andere Europese leiders de D4D hub, een mondiaal EU-platform dat een nieuw tijdperk van internationale digitale partnerships moet inluiden om een mensvriendelijke digitale transformatie mogelijk te maken.

Lees meer
28
september
2020
Enabel en Flanders Investment & Trade sluiten samenwerkingsakkoord

Brussel, 28 september 2020 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en Flanders Investment & Trade (FIT) ondertekenen een samenwerkingsakkoord om expertise uit te wisselen die nuttig kan zijn voor de activiteiten van beide organisaties.

Lees meer
11
juni
2020
Open Horizon: Jaarverslag 2019

Brussel, 11 juni 2020 | Het jaarverslag van Enabel staat online. In dit verslag blikt het ontwikkelingsagentschap terug op de activiteiten van de afgelopen jaren met een focus op 2019. Maar er wordt eveneens vooruit gekeken door de langetermijnstrategie uit de doeken te doen.

Lees meer
6
juni
2020
WEHUBIT SELECTEERT 5 NIEUWE INNOVATIEVE PROJECTEN

Brussel, 6 juli 2020 | Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft vijf projecten geselecteerd die tot doel hebben de digitale vaardigheden te versterken via onderwijs, opleiding en de werkwereld. Elk van de geselecteerde organisaties achter deze projecten krijgt een subsidie om haar activiteiten op te schalen.

Lees meer
5
mei
2020
Enabel en LuxDev covoorzitters van Practitioners' Network

Brussel, 5 mei 2020 | Sinds 1 mei en voor de duur van een jaar nemen Enabel en LuxDev gezamenlijk het voorzitterschap op van het Europese Practitioners' Network. Het Practitioners' Network brengt 17 Europese overheidsagentschappen bijeen om samen projecten van de Europese ontwikkelingssamenwerking uit te voeren. Het netwerk is de uitgelezen partner van de Europese Commissie voor de uitvoering van de Europese ontwikkelingsprojecten in de wereld.

Lees meer
1
mei
2020
Partnerschapsovereenkomst tussen Enabel, AWEX, WBI en APEFE

Brussel, 1 mei 2020 | Enabel heeft een partnerschapsovereenkomst ondertekend met APEFE (vereniging voor de promotie van onderwijs en opleiding in het buitenland), AWEX (het Waals agentschap voor export en buitenlandse investeringen), en WBI (Wallonie Bruxelles-International).

Lees meer
22
april
2020
Reactie op de Covid-19-crisis in onze Afrikaanse partnerlanden

Brussel - 22 april 2020 | De COVID-19-crisis leidt tot instabiliteit op lokale en mondiale voedselmarkten. De bezorgdheid over de gevolgen daarvan voor veiligheid, justitie en goed bestuur wordt steeds groter. Fragiele contexten dreigen nog fragieler te worden.

Lees meer
15
april
2020
Opiniestuk: Covid-19-pandemie zal wereldwijde gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking veranderen

Brussel, 15 april 2020 | Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel, zet zijn standpunt over de huidige Covid-19-pandemie uiteen.

Lees meer
10
april
2020
‘Corona: het dak herstel je bij mooi weer’

Brussel, 10 april 2020 | Eind maart lanceerde secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres het 'COVID-19 Global Humanitarian Response Plan', ter waarde van 2 miljard USD voor de periode april tot december 2020. Een uitstekend initiatief om de meest kwetsbare landen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus, oordeelt Sven Huyssen. "Maar waarom moeten we altijd wachten tot er een zware storm aan komt waaien om ons eraan te herinneren dat het dak lek is?"

Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.