Nieuws | Enabel - Agence belge de développement

Nieuws

Divider text here
Persmedewerker
Delphine Van Durme
delphine.vandurme@enabel.be
0032.478.16.02.83

-geen-

7
mei
2021
Arbeidsmobiliteit: de Enabel-aanpak is een model voor de EU

Brussel, 7 mei 2021 | Sinds maart 2019 voert Enabel een proefproject uit in Marokko en België gefinancierd door de Europese Unie. Na twee jaar bevestigt de Europese Unie haar steun aan dit model met de lancering van een nieuw arbeidsmobiliteitproject tussen België, Tunesië en Marokko, uitgevoerd door Enabel.

Lees meer
4
mei
2021
Enabel en VVSG ondertekenen samenwerkingsakkoord
Lees meer
30
april
2021
Enabel organiseert eerste rondetafel over lokale productie en distributie van vaccins in Afrika

Brussel, 30 april 2020 | Op initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir organiseert het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel vandaag de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

Lees meer
28
april
2021
Lancering nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in CAR

Bangui, 28 april 2021 | Enabel lanceert nieuw programma voor steun aan plattelandsontwikkeling in de Centraal-Afrikaanse Republiek, toegespitst op de jongeren

Lees meer
26
april
2021
Vier nieuwe projecten rond inclusieve en duurzame stadsontwikkeling toegevoegd aan de portefeuille van Wehubit

Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft vier nieuwe projecten geselecteerd.

Lees meer
29
maart
2021
Enabel en VVOB ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 29 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en VVOB gaan nauwer samenwerken om de impact van de Belgische internationale solidariteit op het vlak van onderwijs te vergroten.

Lees meer
19
maart
2021
Enabel en FOD Mobiliteit gaan samenwerken

Brussel, 19 maart 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig is voor hun activiteiten in het kader van de internationale samenwerking bundelen en uitwisselen.

Lees meer
3
maart
2021
Enabel opent kantoor in Jordanië

Amman, 3 Maart 2021 | Enabel ondertekende gisteren het officiële akkoord met Jordanië om activiteiten op te starten in het land. Die activiteiten maken deel uit van een regionaal programma van de Europese Unie, dat in vier landen in de regio de weerbaarheid van zowel Syrische vluchtelingen als de gastgemeenschappen wil versterken.

Lees meer
23
februari
2021
Enabel wordt lid van de Belgian Alliance for Climate Action

Brussel, 23 februari 2021 | Enabel is sinds 10 februari lid van de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een ambitieus initiatief van The Shift en WWF. BACA is een platform voor Belgische organisaties en bedrijven die het echt menen met hun klimaatambities en onder meer hun broeikasgasuitstoot willen verminderen.

Lees meer
16
februari
2021
België en Rwanda slaan de handen in elkaar om nieuw ziekenhuis te openen in Kigali

Kigali, 16 februari 2021 | In Kigali, de hoofdstad van Rwanda, werd onlangs een nieuw ziekenhuis geopend. Het biedt gezondheidszorg aan de inwoners van Nyarugenge, een district van Kigali. Het gigantische project – inclusief ontwerp, bouw en uitrusting – werd gefinancierd door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, en uitgevoerd in partnerschap met de stad Kigali en het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Lees meer
5
februari
2021
Corona stopt niet bij de grens. Waarom vaccins wel?

Waarom moeten gezonde mensen in Europa eerder gevaccineerd worden dan kwetsbare mensen in Afrika? Jean Van Wetter, directeur van Enabel, pleit voor echte Europese en wereldwijde coronasolidariteit.

Lees meer
29
januari
2021
Samenwerkingsovereenkomst tussen Enabel en IRD, het Franse onderzoeksinstituut voor ontwikkeling

Brussel, 29 januari 2021 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Institut de Recherche pour le Développement (IRD) ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee willen beide organisaties expertise die nuttig kan zijn voor hun activiteiten uitwisselen en bundelen.

Lees meer
8
december
2020
Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel speelt cruciale rol in ambitieus digitaal partnerschap tussen Afrika en Europa

Brussel, 8 december 2020 | Op 8 december lanceert EU Commissievoorzitster Ursula von der Leyen samen met premier Alexander De Croo en andere Europese leiders de D4D hub, een mondiaal EU-platform dat een nieuw tijdperk van internationale digitale partnerships moet inluiden om een mensvriendelijke digitale transformatie mogelijk te maken.

Lees meer
28
september
2020
Enabel en Flanders Investment & Trade sluiten samenwerkingsakkoord

Brussel, 28 september 2020 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en Flanders Investment & Trade (FIT) ondertekenen een samenwerkingsakkoord om expertise uit te wisselen die nuttig kan zijn voor de activiteiten van beide organisaties.

Lees meer
11
juni
2020
Open Horizon: Jaarverslag 2019

Brussel, 11 juni 2020 | Het jaarverslag van Enabel staat online. In dit verslag blikt het ontwikkelingsagentschap terug op de activiteiten van de afgelopen jaren met een focus op 2019. Maar er wordt eveneens vooruit gekeken door de langetermijnstrategie uit de doeken te doen.

Lees meer
6
juni
2020
WEHUBIT SELECTEERT 5 NIEUWE INNOVATIEVE PROJECTEN

Brussel, 6 juli 2020 | Het programma Wehubit van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft vijf projecten geselecteerd die tot doel hebben de digitale vaardigheden te versterken via onderwijs, opleiding en de werkwereld. Elk van de geselecteerde organisaties achter deze projecten krijgt een subsidie om haar activiteiten op te schalen.

Lees meer
5
mei
2020
Enabel en LuxDev covoorzitters van Practitioners' Network

Brussel, 5 mei 2020 | Sinds 1 mei en voor de duur van een jaar nemen Enabel en LuxDev gezamenlijk het voorzitterschap op van het Europese Practitioners' Network. Het Practitioners' Network brengt 17 Europese overheidsagentschappen bijeen om samen projecten van de Europese ontwikkelingssamenwerking uit te voeren. Het netwerk is de uitgelezen partner van de Europese Commissie voor de uitvoering van de Europese ontwikkelingsprojecten in de wereld.

Lees meer
1
mei
2020
Partnerschapsovereenkomst tussen Enabel, AWEX, WBI en APEFE

Brussel, 1 mei 2020 | Enabel heeft een partnerschapsovereenkomst ondertekend met APEFE (vereniging voor de promotie van onderwijs en opleiding in het buitenland), AWEX (het Waals agentschap voor export en buitenlandse investeringen), en WBI (Wallonie Bruxelles-International).

Lees meer
22
april
2020
Reactie op de Covid-19-crisis in onze Afrikaanse partnerlanden

Brussel - 22 april 2020 | De COVID-19-crisis leidt tot instabiliteit op lokale en mondiale voedselmarkten. De bezorgdheid over de gevolgen daarvan voor veiligheid, justitie en goed bestuur wordt steeds groter. Fragiele contexten dreigen nog fragieler te worden.

Lees meer
15
april
2020
Opiniestuk: Covid-19-pandemie zal wereldwijde gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking veranderen

Brussel, 15 april 2020 | Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel, zet zijn standpunt over de huidige Covid-19-pandemie uiteen.

Lees meer
10
april
2020
‘Corona: het dak herstel je bij mooi weer’

Brussel, 10 april 2020 | Eind maart lanceerde secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres het 'COVID-19 Global Humanitarian Response Plan', ter waarde van 2 miljard USD voor de periode april tot december 2020. Een uitstekend initiatief om de meest kwetsbare landen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus, oordeelt Sven Huyssen. "Maar waarom moeten we altijd wachten tot er een zware storm aan komt waaien om ons eraan te herinneren dat het dak lek is?"

Lees meer
1
april
2020
Enabel steekt de handen uit de mouwen in de strijd tegen Covid-19

Brussel, 1 april 2020 | Enabel bereidt gerichte acties voor in de strijd tegen het coronavirus in landen waar het reeds ondersteuning biedt aan de gezondheidszorg.

Lees meer
13
februari
2020
Ivoriaanse cacaoproducenten willen meevieren op het Brussels chocoladefeest

Brussel, 13 februari 2020 | Het chocoladesalon strijkt van 14 tot 16 februari neer in Brussel en dan vieren we het feest van de chocolade. Het salon brengt meer dan 100 deelnemers, waaronder de grootste namen van de Belgische chocolade, samen onder één dak. Gisteren kwam ook een delegatie van een twintigtal Ivoriaanse cacaoproducenten op eigen initiatief aan in de hoofdstad. Net op tijd om deel te nemen aan de festiviteiten.

Lees meer
23
december
2019
Wehubit ondersteunt vijf digitale oplossingen in de gezondheidszorg

Brussel, 23 december 2019 | Het programma Wehubit, van het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel, heeft vijf digitale projecten in de gezondheidszorg geselecteerd die een subsidie zullen krijgen om hun activiteiten op te schalen. Wehubit ondersteunt digitalisering als middel om duurzame ontwikkeling te versnellen en kent hiervoor subsidies toe aan projecten die digitale oplossingen aanbrengen in een specifiek domein. Met die subsidies zullen de geselecteerde begunstigden hun E-gezondheidszorg tools verder uitbouwen in Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Tanzania (Zanzibar) en Oeganda.

Lees meer
26
november
2019
Europees proefproject PALIM linkt IT-ontwikkeling in Marokko aan knelpuntberoepen in Vlaanderen

Brussel, 27 november 2019 | De Europese Unie, het International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel testen een innovatief migratiemodel uit. Dat legt de link tussen de ontwikkeling van de IT-sector in Marokko en de krapte aan goed opgeleide informatici in Vlaanderen.

Lees meer
7
november
2019
Enabel compenseert de uitstoot van zijn vliegreizen

Brussel, 7 november 2019 I Enabel compenseert zijn vluchtuitstoot (1260 ton CO2 in 2018) door het Saving Trees project in Oeganda te ondersteunen.

Lees meer
1
november
2019
Enabel lanceert project ter versterking van de gezondheidssector in Noord-Oeganda

Gulu, 1 november 2019 I Enabel lanceert samen met de Oegandese overheid en ontwikkelingspartner USAid een project ter versterking van de gezondheidszorg. Het doel is om de gezondheidssystemen in de regio Acholi in het noorden van het land te versterken door de financiering van de gezondheidsdiensten resultaatafhankelijk te maken.

Lees meer
16
oktober
2019
Enabel doet mee aan Youca Action Day en neemt twee assistenten aan

Brussel, 16 oktober 2020 I Enabel opent dit jaar zijn deuren voor de Youth for Change and Action of kortweg YOUCA Action Day die doorgaat op 17 oktober. Op die dag steken zo’n 15.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel de handen uit de mouwen op de werkvloer. Het loon dat ze hiervoor verdienen gaat naar projecten die draaien rond ondernemerschap, zowel in België als in Guinee. Twee jongeren zullen die dag Algemeen directeur Jean Van Wetter in zijn taken bijstaan.

Lees meer
26
september
2019
Fair trade groeit en diversifieert, maar staat ook voor uitdagingen

Brussel, 26 september 2019 | De verkoop van Fairtradegecertificeerde producten nam in 2018 toe met 24% ten opzichte van het jaar ervoor. Eerlijke handel groeit en wordt stilaan diverser: een tendens die zich vertaalt in de waaier aan uiteenlopende activiteiten die tijdens de komende Week van de Fair Trade plaatsvindt. Afspraak vanaf 2 oktober!

Lees meer
26
augustus
2019
Regionaal waterbeheerproject Tanganyikameer

Bujumbura, 26 augustus 2019 I Het ‘Lake Tanganyika Water Management’-project is een onderdeel van een regionaal project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het project, dat werd toevertrouwd aan Enabel, beoogt het duurzaam verbeteren van het beheer en de controle van de waterkwaliteit in het bekken van het Tanganyikameer en loopt over een periode van 4 jaar.

Lees meer

STAY INFORMED

Divider text here
Keep up-to-date with our latest activities and with international development trends from a Belgian perspective.