Digitalisering voor ontwikkeling: wat doet Enabel?

DIGITALISERING

Het gebruik van digitale technologieën is een krachtige hefboom om ontwikkeling te bevorderen, de meest kwetsbare bevolkingsgroepen vooruit te helpen en de burgers betere diensten aan te bieden. Het potentieel is enorm, meer bepaald om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te helpen realiseren.

WAT WE DOEN

Divider text here

Digital for Development (D4D)

We helpen onze partners bij het zoeken naar digitale oplossingen en begeleiden hen bij de toepassing van de nieuwste technologieën. Zowel eenvoudige digitale hulpmiddelen (bijvoorbeeld mobiele datacollectie) als geavanceerde technologieën (sensoren, digitale beeldvorming, ...) worden ingezet voor monitoring, aansturing, onderbouwde besluitvorming en betere ontwikkelingsresultaten.

Via het programma Wehubit financieren we ook digitale initiatieven die uitgaan van de private sector, non-profitorganisaties of de publieke sector in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Wehubit ondersteunt het opschalen en reproduceren van D4D-initiatieven (‘Digital for Development’) via subsidies, leningen en deelnames in het kapitaal. Projecten die hun sporen al hebben verdiend en die fondsen nodig hebben om de volgende stap te zetten, kunnen extra financiële steun aanvragen.

Digitalisering is geen doel op zich maar een katalysator voor inclusieve ontwikkeling. Al onze acties zijn afgestemd op de strategische beleidsnota ‘Digital for Development’ voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking en op de negen Principles for Digital Development.

De dingen anders doen

De uitdagingen voor internationale samenwerking zijn talrijk en een nieuwe manier van denken en doen is nodig. Op de hoofdzetel en op het terrein vernieuwen en optimaliseren we onze interne processen en systemen door het gebruik van de nieuwste technologieën in communicatie, beheer en resultaatopvolging.

Door middel van onze Digital Talks doen we inspiratie op en zetten we concrete innovaties in onze partnerlanden in de schijnwerpers. Met onze Digital Tours zoeken we proactief naar nieuwe mogelijkheden tot verandering via nieuwe technologieën. Met onze Digital Tools streven we voortdurend naar betere competenties en vaardigheden: specifieke info sheets, opleidingsaanbod, strategische partnerschappen. Bekijk onze Digital Stories om inspiratie op te doen.

Data omzetten in kennis en informatie

Met data begint en eindigt alles. We zetten data om in informatie voor onderbouwde beslissingen in ontwikkeling.

We investeren in instrumenten en beleidsmaatregelen die nodig zijn om een echte open data-driven organisatie te worden (Open.Enabel). We ondersteunen onze partners om ‘open data’-strategieën te ontwikkelen en ‘big data’ te gebruiken. Dat gaat van het gebruik van data van telecomoperatoren, tot het ter beschikking stellen van geografische informatie die verzameld werd in het kader van bepaalde interventies. We stellen onze partners in staat om de gegevens concreet te gebruiken en bouwen aan kennisgedreven organisaties. 
Wehubit, Investors in impactful digital projects
wehubit.be

Stories

Was jij er niet bij de eLearning Africa Conference 2022? Dit waren de 4 hoogtepunten.
In Benin werkt Enabel mee aan een project om de ananassector te stimuleren door drones in te zetten. Het doel: de ananassector een instrument voor duurzame ontwikkeling aanbieden.
Enabel ondersteunt de Senegalese regering bij het uitwerken van haar landbouwbeleid. Digitale technologieën kunnen hierbij een belangrijke rol spelen om de geleverde inspanningen te versterken en op te schalen.
Informatie en updates over onze projecten vind je op het platform Open Data.
NAAR OPEN.Enabel
Digitalisering is een instrument ten dienste van een doel maar is geen doel op zich
Gijsbert Ooms - Verantwoordelijke ‘D4D’ – Digital for Development

PARTNERSCHAPPEN 

Om onze projecten te ondersteunen werken wij samen met een aantal Belgische instellingen:

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.