Enabel compenseert de uitstoot van zijn vliegreizen | Enabel - Belgian Development Agency

Enabel compenseert de uitstoot van zijn vliegreizen

Divider text here
Bij Enabel vinden we het belangrijk om onze CO2-voetafdruk te verlagen, maar sommige CO2-emissies kunnen we niet vermijden. Om onze projecten in het buitenland te beheren moeten we nu eenmaal regelmatig het vliegtuig nemen.

Die vluchten stoten broeikasgassen uit die we natuurlijk liever niet in de atmosfeer hebben. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met CO2logic om dit probleem aan te pakken en een oplossing te vinden voor de impact ervan. CO2logic is een milieuagentschap dat gecertificeerde projecten beheert om de CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden te compenseren.

De broeikasgassen die we uitstoten worden gecompenseerd door projecten die CO2-uitstoot uit de atmosfeer houden. Met de steun van CO2logic compenseren we onze impact op het klimaat, terwijl we tegelijkertijd de levensomstandigheden van gezinnen in Oeganda verbeteren en verder bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Het project ‘Saving trees’ in Oeganda dat Enabel ondersteunt, investeert in verbeterde kookfornuizen voor gezinnen. In Oeganda is het grootste deel van de bevolking aangewezen op hout om de dagelijkse maaltijden te bereiden. Deze praktijk eist echter een zware tol van de bossen. Het project ‘Saving trees’ biedt de plattelandsgemeenschappen in Oeganda verbeterde kookfornuizen aan. Met deze fornuizen is 50 % minder hout nodig waardoor de druk op bomen als brandstof wordt verlaagd. Op die manier blijven de bossen in Oeganda gezond en wordt er minder CO2 uitgestoten. Elk verbeterd kookfornuis voorkomt dat er 1,4 ton CO2-uitstoot per jaar wordt uitgestoten.

Ook financieel kan het een enorm verschil uitmaken voor de gezinnen die nu minder budget moeten besteden aan houtskool of brandhout. Bovendien is de hele toeleveringsketen van de kookfornuizen is gevestigd in Oeganda. Ze creëert werkgelegenheid voor de lokale bevolking die zo uit de armoede wordt gehouden.

Door het gecertificeerde klimaatproject ‘Saving trees’ in Oeganda te ondersteunen, hebben wij 1.260 ton CO2-uitstoot gecompenseerd. Dit komt overeen met de compensatie van onze vluchten tijdens het jaar 2018.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.