Vaccinproductie in Rwanda | Enabel - Belgian Development Agency

Vaccinproductie in Rwanda

Divider text here
Kigali 12 augustus 2021 - In een poging om de afhankelijkheid van Afrikaanse landen van de import van vaccins te verminderen en de toegang te vergemakkelijken in gebieden waar de COVID-19-crisis tekorten aan het licht heeft gebracht, draagt Enabel, samen met het ministerie van Volksgezondheid, bij aan de doelstelling van Rwanda om een robuust ecosysteem in de biotechindustrie op te bouwen en Rwanda's bereidheid om vaccins en andere farmaceutische producten te vervaardigen, te stimuleren. Het initiatief wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Dirk Deprez, de Resident Representative van Enabel in Rwanda, zegt dat "Enabel  verheugd is bij te dragen aan deze nobele zaak om ervoor te zorgen dat de broodnodige vaccins en geneesmiddelen toegankelijk zijn in Afrika en zo bij te dragen aan de wereldwijde visie van gelijkheid in gezondheid."

Het partnerschap kadert in de Team Europe initiatieven waarbij verschillende steunmaatregelen worden getroffen om het Afrikaanse continent minder afhankelijk te maken van de invoer van vaccins en geneesmiddelen met het oog op en indamming van de verspreiding van het Covid-19 virus.

Het is bedoeld ter ondersteuning van de huidige inspanningen om de Rwanda Food and Drug Authority (Rwanda FDA) te versterken door de levering van belangrijke laboratoriumsoftware (Laboratory Information Management System) en sluit aan op de overeenkomst die de Europese Unie (EU) en de Rwanda Development Board (RDB) hebben ondertekend met het oog op de versterking van de capaciteit van de Rwanda FDA, die van cruciaal belang is om Rwanda aantrekkelijker te maken voor toekomstige investeringen in de productie van geneesmiddelen en vaccins.

"Daarom zijn we dankbaar voor het partnerschap met de Belgische ontwikkelingssamenwerking en kijken we ernaar uit om vaccins en andere farmaceutische producten ter beschikking te stellen van een groter aantal begunstigden door de productiecapaciteit voor vaccins in het land te brengen", stelt Dr. Daniel Ngamije, de Minister van Volksgezondheid.

Het ministerie van Volksgezondheid en de regering van Rwanda zullen nauw blijven samenwerken met de Belgische ontwikkelingssamenwerking, via Enabel, om de belangrijkste strategische gezondheids- en ontwikkelingsdoelstellingen van het land te bereiken. Rwanda is een van de drie grootste begunstigden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Deze samenwerking ondersteunt Rwanda's agenda voor duurzame ontwikkeling ten behoeve van het sociaaleconomisch welzijn van zijn bevolking. Enabel werkt op drie gebieden die aansluiten bij de prioriteiten van de Rwandese regering: gezondheid, landbouw en verstedelijking. Meer informatie over onze activiteiten in Rwanda vindt u hier.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.