Persbericht: Gezondheidsproject in Noord-Oeganda | Enabel - Belgian Development Agency

Enabel lanceert project ter versterking van de gezondheidszorg in Noord-oeganda

Divider text here
Enabel lanceert samen met de Oegandese overheid en ontwikkelingspartner USAid een project ter versterking van de gezondheidszorg

Het project, met een totaalbudget van 8,75 miljoen euro, wordt gefinancierd door het Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling USAID, en uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Oegandese ministerie van Volksgezondheid. Het doel is om de gezondheidssystemen in de regio Acholi in het noorden van het land te versterken door de financiering van de gezondheidsdiensten resultaatafhankelijk te maken. Uiteindelijk moeten zo de meest kwetsbare bevolkingsgroepen gemakkelijker toegang krijgen tot een betere gezondheidszorg.

Resultaatafhankelijke financiering (Result-based Financing) is een systeem waarbij gezondheidsinstellingen aanspraak kunnen maken op financiële incentives, uitrusting en materiaal op voorwaarde dat ze kwaliteitsdiensten leveren en goede resultaten behalen. Het systeem subsidieert ook patiëntentarieven, vooral in private non-profit-gezondheidscentra, en incentives voor gezondheidswerkers.

Enabel heeft een jarenlange ervaring op het gebied van resultaatafhankelijke financiering in verschillende landen (Cambodja, Benin, Rwanda, Burundi, Peru, Niger en Senegal). Ook in Oeganda ondersteunt Enabel al sinds 2015 de uitrol van resultaatafhankelijke financiering in de regio's West-Nijl en Rwenzori met financiering van de Belgische staat. Die ervaring was voor de Oegandese en Amerikaanse overheden de aanleiding om Enabel te vragen de activiteiten ook in het noorden van Oeganda uit te voeren.

Het project ondersteunt verschillende activiteiten, zoals de renovatie van de infrastructuur en de versterking van het doorverwijssysteem. De gezondheidswerkers zullen worden opgeleid en begeleid om de patiëntgegevens in verschillende registers (poliklinische afdeling, laboratorium, apotheek) in te voeren en op hun beurt de opgeslagen informatie te gebruiken om geïnformeerde en tijdige beslissingen te nemen voor gevallen die onmiddellijke doorverwijzing vereisen. Andere activiteiten zijn: gesubsidieerde patiëntentarieven, in het bijzonder in private non-profit gezondheidscentra, en het geven van incentives aan gezondheidsinstellingen om hen te motiveren om onder andere kwaliteitsvolle zorgen te verstrekken.

“Het project zal zowel de vraag- als de aanbodzijde van de gezondheidszorg stimuleren. Het zal individuen, gezinnen en gemeenschappen aanmoedigen om kwalitatieve gezondheidsdiensten op te zoeken, en tegelijk gezondheidswerkers inspireren om diensten van hoge kwaliteit te leveren," zegt Minister van Volksgezondheid Aceng.

Ook de Belgische ambassadeur in Oeganda, Rudi Veestraeten, prijst resultaatafhankelijke financiering als een efficiënt systeem om de beschikbare middelen beter te gebruiken en betere gezondheidsdiensten te leveren.

Met dit project willen de verschillende partners de lopende hervorming van het gezondheidssysteem ondersteunen met het oog op de invoering van een universele ziekteverzekering.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.