Persbericht: PALIM linkt IT-ontwikkeling in Marokko aan knelpuntberoepen in Vlaanderen | Enabel - Belgian Development Agency

Europees proefproject PALIM linkt IT-ontwikkeling in Marokko aan knelpuntberoepen in VlaandereN

Divider text here
Brussel, 27 november 2019 | De Europese Unie, het International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel testen een innovatief migratiemodel uit. Dat legt de link tussen de ontwikkeling van de IT-sector in Marokko en de krapte aan goed opgeleide informatici in Vlaanderen.

De aanpak volgt het ‘Global Skills Partnership’-model. Dat gaat ervan uit dat arbeidsmobiliteit alleen gunstig is voor alle partijen als de potentiële werknemers gekwalificeerd werk vinden in hun land van oorsprong én in hun land van bestemming. Het ‘Pilot Project Addressing Labour Shortages Through Innovative Labour Migration Models’ (PALIM) loopt van 1 maart 2019 tot 31 augustus 2020.

Het project wordt gecoördineerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en uitgevoerd in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), het Marokkaanse nationale agentschap voor tewerkstelling en beroepsopleiding (ANAPEC), het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA), het Verbond van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM), de Belgische organisatie van technologische bedrijven (AGORIA) en de Marokkaanse Federatie voor Informatietechnologie, Telecommunicatie en Offshoring (APEBI).

De wereld is volop in verandering. Om de vacatures in te vullen moeten we soms over de grenzen heen kijken. Dit project zal ons nieuwe inzichten bieden over de links tussen ontwikkeling en migratie. "Het initiatief zal zowel Marokko als België ten goede komen", zegt Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel.

Na een oproep van ANAPEC dienden zich 9677 kandidaten aan. Daarvan zijn er 120 geselecteerd (uit heel Marokko, onder wie 18% vrouwen), die op 12 november begonnen aan een opleiding van vijf maanden in Marokko (ICT, soft skills, Engels en infosessies over leven in België) om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Negentig kandidaten worden begeleid om vervolgens in Marokko werk te vinden, terwijl ongeveer dertig kandidaten de kans krijgen om in Vlaanderen aan de slag te gaan. De eerste Marokkaanse informatici zouden in het tweede trimester van 2020 in Vlaanderen beginnen werken.

In oktober heeft het project infosessies voor Vlaamse bedrijven georganiseerd. Die bieden tot nu toe een twintigtal arbeidsplaatsen aan.   Ook ANAPEC wordt begeleid om zijn diensten in eigen land te ontwikkelen, want Marokko verwacht dat het tegen 2020 nood zal hebben aan 30.000 IT-specialisten. Tot nog toe zijn de opleidingen onvoldoende afgestemd op de vraag op de arbeidsmarkt.

Door samenwerking met de Universiteit Gent en de UCLouvain is er ook een universitair onderzoek gekoppeld aan het project.

Het project beschikt over een budget van 1,5 miljoen euro en wordt uitgevoerd door Enabel met de financiële steun van de Europese Unie. Dit innovatieve initiatief maakt deel uit van de proefprojecten voor reguliere migratie gefinancierd via de ‘Mobility Partnerships Facility’ die wordt beheerd door het International Centre for Migration Policy Development (ICMPD). Het model brengt een brede waaier actoren samen en kan later herhaald worden in andere sectoren van de arbeidsmarkt en met andere landen.