Vijftig jaar samenwerking tussen Niger en België | Enabel - Belgian Development Agency

Vijftig jaar samenwerking tussen Niger en België

Divider text here
Niamey, 26 mei 2021 | België en Niger vieren dit jaar dat ze vijftig jaar samenwerken. Ter gelegenheid van die verjaardag werd een Belgische delegatie ontvangen door de nieuw verkozen president van Niger en opende Enabel het nieuwe ziekenhuis van Gothèye ten westen van Niamey.

Een van terugkerende thema’s in de gouvernementele samenwerking tussen beide landen is gezondheidszorg. Momenteel ondersteunt Enabel het land met drie projecten die zich op capaciteitsversterking en infrastructuur van de gezondheidszorgen toespitsen. Het ziekenhuis van Gothèye is een van de realisaties van het ontwikkelingsagentschap. Het nieuwe districtsziekenhuis bedient de bevolking van de hele regio en zelfs daarbuiten, en omvat als eerste ziekenhuis van het district ook een afdeling mentale gezondheidszorg.

Presidentieel bezoek

De nieuwe president van het land, Mohamed Bazoum, ontving een delegatie van België, onder wie Belgisch ambassadeur Guy Sverin en Algemeen directeur van Enabel Jean Van Wetter. De gouvernementele samenwerking tussen beide landen was een van de gespreksonderwerpen, liet de ambassadeur achteraf weten.

"Samen met onze Nigerese vrienden bereiden we een nieuw programma voor dat zich richt op onderwijs en gezondheidszorgen en het is van belang de mening van de president hierin mee te nemen," aldus Guy Sevrin.

"Mijn bezoek aan Niger is bedoeld om de context te begrijpen en daarom was de audiëntie bij de president van Niger belangrijk om te verstaan wat zijn visie is voor het land en om ervoor te zorgen dat onze samenwerking goed in deze visie past," aldus Jean Van Wetter.

Enabel werkt momenteel een nieuw programma uit dat zich zal toespitsen op thema’s zoals onderwijs, gezondheid, landbouw en de drie D’s (Diplomatie, Defensie, Development). Het nieuwe programma zal van start gaan in 2022 en heeft een looptijd van vijf jaar. In dat programma wordt bovendien – op vraag van minister Kitir – gekeken naar een regionale klimaatportefeuille voor de Sahel, waarin gefocust wordt op de Niger-rivier en de Great Green Wall.
Foto 1: Productie van pindaolie en -koek, Zoumbou-dorp (regio Dosso). Een graanmolen heeft de productie verdubbeld en de arbeidstijd van de vrouwen verminderd.
Foto 2: Pastorale waterput van Salkame, plattelandsgemeente van Tibiri. Het vee krijgt water aan de waterput dat werd gebouwd in het kader van het watervoorzieningsprogramma van Enabel.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.