België schenkt COVID-19-vaccins aan Oeganda | Enabel - Belgian Development Agency

België schenkt COVID-19-vaccins aan Oeganda

Divider text here
Kampala, 23 september 2021 | België zal 153.900 vaccins leveren aan Oeganda. Die vaccins zullen bijdragen aan het opvoeren van de vaccinatiecampagne voor leraren en het opnieuw openen van de scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. België gaat daarmee in op het verzoek van de Oegandese regering om COVID-19 vaccins te ontvangen.

Begin augustus richtte de Oegandese regering een bijstandsverzoek aan de Europese Unie. Ze vroegen ondersteuning voor het toedienen van de tweede dosis AstraZeneca bij 162.026 leerkrachten die een eerste dosis hebben ontvangen en 100.000 doses van Johnson & Johnson om leerkrachten op het platteland te vaccineren.

153.900 dosissen AstraZeneca vaccins zijn in Kampala aangekomen op woensdag 22 september. Die vaccindonatie wordt ondersteund door de ambassade van België in Kampala en Enabel – het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, dat de coördinatie met de Oegandese autoriteiten en logistiek in goede banen leidt. 

"Elk kind naar school. Overal ter wereld. Dat wil ik nastreven. Door leerkrachten te vaccineren helpen we ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk, zoveel mogelijk kinderen, jongeren en studenten in Oeganda opnieuw toegang hebben tot onderwijs”, benadrukt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir.

Volgens de Oegandese autoriteiten zal het vaccineren van prioritaire groepen zoals leraren bijdragen tot de heropening van scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. Oeganda heeft de afgelopen maanden een nieuwe COVID-19 golf doorgemaakt,

De beschikbaarheid van het COVID-19-vaccin in Uganda blijft minimaal en onder het Afrikaanse gemiddelde. Om de pandemie onder controle te krijgen heeft het land drastische maatregelen moeten nemen, waaronder de sluiting van de scholen. De gevolgen voor studenten (basis- en secundair onderwijs) zijn bijzonder groot. Jongeren zijn al 18 maanden niet meer naar school geweest; afstandsonderwijs is nauwelijks mogelijk door het gebrek aan apparatuur en internetverbinding.

Op verzoek van minister Kitir, ligt de focus van ons land bij de komende leveringen op Afrika, waar de toegang tot vaccins sterk tekort schiet. Slechts 2% van de hele bevolking in Afrika is gevaccineerd. “We mogen heel fier zijn op de hoge vaccinatiegraad in ons land. Maar tegelijk blijf ik zeer bezorgd omdat zeer veel mensen in kwetsbare landen geen toegang hebben tot een vaccin. Dit virus heeft geen grenzen. Internationale solidariteit én samenwerking is de enige manier om uit deze gezondheidscrisis te geraken. We zullen pas veilig zijn, als iedereen veilig is”, zegt minister Kitir.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.