Wat doet Enabel in de gezondheidssector? | Belgisch Ontwikkelingsagentschap

gezondheid

De gezondheidssector is altijd zeer belangrijk geweest voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Gezonde mensen kunnen beter deelnemen aan het actieve leven en dus bijdragen aan de ontwikkeling van hun land.

WAT WE DOEN

Divider text here
Een efficiënt en duurzaam gezondheidssysteem ontwikkelen dat garant staat voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen.

Toegang tot basisgezondheidszorg voor de armsten

Wij verbeteren de kwaliteit van de zorg in afgelegen gezondheidscentra en kleine ziekenhuizen, vaak op het platteland. Wij dragen ook bij aan een betere geografische toegang. Dat doen we door nieuwe infrastructuur te bouwen en voor het nodige materiaal te zorgen.

De gezondheidsdiensten financieren

Wij werken aan de ontwikkeling van ziekteverzekeringssystemen die functioneren op basis van ziekenfondsen. Deze systemen zijn belangrijk om te garanderen dat de bevolking toegang heeft tot de gezondheidszorg.

De ministeries van Volksgezondheid begeleiden

Wij begeleiden ministeries bij het uitbouwen van een netwerk van functionele gezondheidsstructuren, bij hun rol als regelgever en controleorgaan van de kwaliteit van de gezondheidszorg en van de financiering van de gezondheidsdiensten.

Gezondheid en seksuele en reproductieve rechten

De bevordering en bescherming van de seksuele en reproductieve rechten (inclusief de krachtige reactie op hiv) zijn essentieel voor de autonomie van vrouwen en het welzijn van de gezinnen. Het thema van de gezinsplanning blijft een uitdaging en staat centraal in de dialoog met onze partners. Ten slotte strijden wij tegen seksueel geweld via sensibiliseringsactiviteiten en ijveren wij voor een betere opvang van de slachtoffers.

Ontwikkelen van competenties van het personeel

Wij werken mee aan bijscholingen en specialisaties voor gezondheidswerkers, zoals ziekenhuisbeheer, decentralisatie van de chirurgische competenties enz.

Stories

In Senegal heeft Enabel een nationaal Covid-19-reponsplan uitgewerkt met aandacht voor de opleiding en capaciteitsontwikkeling van gezondheidspersoneel.
In Niger coördineren Enabel en de Europese Unie een project om de veerkracht van het volksgezondheidsysteem tegen de Covid-19-crisis te verbeteren
Een goed personeelsbeleid vormt een essentieel, maar vaak vergeten, onderdeel van een kwalitatieve dienstverlening. Lees verder hoe we hier in Oegandese ziekenhuizen en scholen aan werken.
Gezondheid, een prioritaire sector in elf landen in Afrika.
Bekijk de projecten
Wij helpen zowel gezondheidsposten op het platteland als ministeries in de hoofdstad
Paul Bossyns - Coördinator van de cel Gezondheid

PARTNERSCHAPPEN 

Om onze gezondheidsprojecten te ondersteunen werken wij samen met Belgische instellingen

NETWERK

Enabel is lid van: 

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Suivez nos actions ainsi que les tendances de l'aide internationale, sous un angle belge.