gezondheid

De gezondheidssector is altijd zeer belangrijk geweest voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Gezonde mensen kunnen beter deelnemen aan het actieve leven en dus bijdragen aan de ontwikkeling van hun land.

WAT WE DOEN

Divider text here
Een efficiënt en duurzaam gezondheidssysteem ontwikkelen dat garant staat voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen.

Toegang tot basisgezondheidszorg voor de armsten

Wij verbeteren de kwaliteit van de zorg in afgelegen gezondheidscentra en kleine ziekenhuizen, vaak op het platteland. Wij dragen ook bij aan een betere geografische toegang. Dat doen we door nieuwe infrastructuur te bouwen en voor het nodige materiaal te zorgen.

De gezondheidsdiensten financieren

Wij werken aan de ontwikkeling van ziekteverzekeringssystemen die functioneren op basis van ziekenfondsen. Deze systemen zijn belangrijk om te garanderen dat de bevolking toegang heeft tot de gezondheidszorg.

De ministeries van Volksgezondheid begeleiden

Wij begeleiden ministeries bij het uitbouwen van een netwerk van functionele gezondheidsstructuren, bij hun rol als regelgever en controleorgaan van de kwaliteit van de gezondheidszorg en van de financiering van de gezondheidsdiensten.

Ontwikkelen van competenties van het personeel

Wij werken mee aan bijscholingen en specialisaties voor gezondheidswerkers, zoals ziekenhuisbeheer, decentralisatie van de chirurgische competenties enz.

Stories

Een goed personeelsbeleid vormt een essentieel, maar vaak vergeten, onderdeel van een kwalitatieve dienstverlening. Lees verder hoe we hier in Oegandese ziekenhuizen en scholen aan werken.
In Niger hebben mensen die in afgelegen regio's wonen moeilijk toegang tot gezondheidszorg. Daarom is het nodig om in de afgelegen gebieden te investeren in de gezondheidsinfrastructuur en -uitrusting.
Financiering van de gezondheidszorg – Meer dan 100.000 mensen gedekt door ziekteverzekering in Senegal
Gezondheid, een prioritaire sector in elf landen in Afrika en Latijns-Amerika.
Bekijk de projecten
Wij helpen zowel gezondheidsposten op het platteland als ministeries in de hoofdstad
Paul Bossyns - Coördinator van de cel Gezondheid

PARTNERSCHAPPEN 

Om onze gezondheidsprojecten te ondersteunen werken wij samen met Belgische instellingen

NETWERK

Enabel is lid van: 

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Suivez nos actions ainsi que les tendances de l'aide internationale, sous un angle belge.