Enabel in Marokko | Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Marokko

Sinds 1965 werken Marokko en België samen op het gebied van gezondheid, onderwijs, beroepsopleiding, water en sanitatie, en landbouw.

Wat we doen

Divider text here
Sinds 2018 heeft Enabel zijn werkterrein uitgebreid tot migratie en de capaciteitsversterking van de ambtenaren in digitalisering.

Landbouw

Om de inkomens van de meest kwetsbare landbouwers in de oases, de bergen en de gebieden rond de Sahara fors te verhogen, heeft Marokko een solidaire strategie aangenomen: Pijler II van het Plan Maroc Vert. In het noordoosten (Oriental) begeleiden we de ontwikkeling van de amandelteelt en in de regio’s Souss-Massa en Draa-Tafilalet doen we hetzelfde met de dadel- en de saffraanteelt. Daarbij wordt sterk rekening gehouden met de fragiele omgeving van de ecosystemen. Wij ondersteunen de hele productieketen, van a tot z. In het begin van de keten leiden we de boeren en boerinnen op in landbouwtechnieken. Op het einde van de keten begeleiden we hen om coöperaties en economische samenwerkingsverbanden op te richten, en om hun producten op de markt te brengen.

Water en sanitatie

Wij ondersteunen de nationale waterstrategie 2009. Dat doen we door de productiecapaciteit te verhogen, distributienetten te bouwen en de waterkwaliteit te verbeteren. Verder zijn wij actief in de verwerking van afvalwater voordat het terug in de natuur terechtkomt en zorgen wij voor aansluiting op de riolering. Wij verbeteren de toegang tot sanitaire voorzieningen in plattelandsscholen en faciliteren het beheer, het behoud en de bescherming van de watervoorraden. Bovendien willen wij de kwetsbaarheid voor natuurrampen reduceren en de informatiesystemen moderniseren. Wij verzorgen de communicatie rond de ontwikkeling van de watervoorziening en begeleiden de infrastructuurwerken over de hele duur. Op die manier willen we een draagvlak creëren bij de belanghebbenden zodat zij meegaan in het project.

Capaciteitsversterking

De prestaties en de efficiëntie van de Marokkaanse administratie vormen een hefboom voor economische en sociale ontwikkeling. Door de medewerkers van onze Marokkaanse partnerinstellingen op te leiden, kunnen zij hun dienstverlening aan de burgers verbeteren. Vele partners genoten opleidingsbeurzen om studies of stages te volgen in Marokko of in België op het vlak van water, landbouw, gender, milieu en goed bestuur. In 2018 is de capaciteitsversterking van de ambtenaren gericht op de digitalisering van de administratie.

Migratie

België ondersteunt Marokko bij de uitvoering van zijn migratiebeleid. Ons land deelt zijn ervaring als immigratieland en zet tegelijk in op de mobilisering van de competenties van de Marokkanen die in België verblijven. Het ‘Programma ter ondersteuning aan het beheer van het migratiebeleid’ is toegespitst op de economische integratie van migranten. Dat doet het door hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt in Marokko te verbeteren. Verder begeleidt het Marokkanen die in België wonen om een onderneming te starten in Marokko. Tot slot verbetert het de toegang van de migranten en vluchtelingen tot hun rechten. Hiervoor versterkt het de competenties van de actoren die deze toegang kunnen faciliteren.

Stories

Als respons op de coronacrisis heeft Enabel Marokko samen met zijn nationale partners dringende maatregelen getroffen om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen de pandemie het hoofd te bieden.
In Taliouine, in het zuiden van Marokko, leggen bijna 3000 gezinnen zich toe op de saffraanteelt. Voor de meesten vormt die activiteit een belangrijke bron van inkomsten. Ontdek de waardeketen van deze kostbare specerij. En maak kennis met de...
Enabel voert landbouw, water en sanitatieprojecten uit in Marokko. 
Bekijk de projecten
Contacteer Enabel in Marokko

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.