Marokko

Al meer dan 50 jaar werken Marokko en België samen om de economische groei van het land te versnellen en de armoede terug te dringen.

Wat we doen

Divider text here
We begeleiden Marokko in de uitvoering zijn nationale beleidsprioriteiten en versterken de competenties van de Marokkaanse overheidsinstellingen.

Landbouw

Om de inkomens van de meest kwetsbare landbouwers in de oases, de bergen en de gebieden rond de Sahara fors te verhogen, heeft Marokko een solidaire strategie aangenomen: Pijler II van het Plan Maroc Vert. In het noordoosten (Oriental) begeleiden we de ontwikkeling van de amandelteelt en in de regio’s Draa-Tafilalet en Souss-Massa doen we hetzelfde met de dadel- en de saffraanteelt. Van bij de aanleg van de plantages tot de commercialisering van de producten wordt sterk rekening gehouden met de fragiele omgeving van de ecosystemen.

Water en sanitatie

In Marokko loopt een ambitieus programma om tegen 2020 80% van de huishoudens in stedelijke gebieden aan te sluiten op het rioleringsstelsel en om de vervuiling door afvalwater met minstens 60% terug te dringen. In dat kader begeleiden wij het Nationaal Bureau voor Elektriciteit en Drinkwater om veertig Marokkaanse stadjes te saneren. Dat heeft een positieve impact op het milieu en op de levensomstandigheden van ongeveer 600.000 inwoners.

Capaciteitsversterking

De efficiëntie van de Marokkaanse administratie is een hefboom voor economische en sociale ontwikkeling. Door de medewerkers van onze Marokkaanse partnerinstellingen op te leiden, kunnen zij hun dienstverlening aan de burgers verbeteren.

Stories

In Taliouine, in het zuiden van Marokko, leggen bijna 3000 gezinnen zich toe op de saffraanteelt. Voor de meesten vormt die activiteit een belangrijke bron van inkomsten. Ontdek de waardeketen van deze kostbare specerij. En maak kennis met de...
Enabel voert landbouw, water en sanitatieprojecten uit in Marokko. 
Bekijk de projecten
Contacteer Enabel in Marokko

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.