Enabel in Oeganda? | Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Oeganda

Oeganda en België zijn al 21 jaar partnerlanden. Samen willen we de kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidszorg verbeteren zodat alle Oegandezen een gezond en productief leven kunnen leiden.

Wat we doen

Divider text here
We werken nauw samen met de Oegandese overheid: onze acties zijn er vooral op gericht de competenties van het personeel van de partner organisaties te versterken.

Onderwijs

Hoewel de toegang tot het onderwijs de afgelopen 15 jaar verbeterd is, laat de kwaliteit van het onderwijs nog te wensen over. Het beroep van leerkracht wordt niet naar waarde geschat en de centra voor lerarenopleiding hebben een slechte reputatie. Dat zorgt voor een hoge werkloosheidsgraad, vooral bij jongeren. 

Samen met het ministerie van Onderwijs en Sport ondersteunt Enabel de (weder)opbouw en de (her)inrichting van vier nationale opleidingscentra voor leraren. We leiden docenten op in leerlinggerichte onderwijs- en leermethoden. We ondersteunen de uitvoering van 'Skilling Uganda', een programma dat de inzetbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt wil verbeteren via een betere kwaliteit van de beroepsopleidingen door het aanleren van praktische vaardigheden. 

Gezondheid

Ondermaatse gezondheidszorg blijft een grote uitdaging voor het land. Veel Oegandezen hebben nog geen toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg en de gezondheidscentra zijn vaak slecht uitgerust en onderbemand. 

Samen met het ministerie van Volksgezondheid versterken we de gezondheidsdiensten en de basisgezondheidszorg op lokaal niveau, (openbaar en privé). Dat doen we door de capaciteiten van het medisch personeel te versterken en de financiering van geselecteerde ziekenhuizen en gezondheidscentra te baseren op de resultaten van hun dienstverlening.  

Stories

‘Team Belgium’ – de Belgische ambassade en de Belgische organisaties VVOB en Enabel –stond gedurende een jaar aan het roer van de Education Development Partners group in Oeganda, en dat in coronatijden. ‘Team Belgium’ heeft dit forum voor...
Covid-19 heeft het onderwijs over de hele wereld ernstig verstoord. Ook in Oeganda, waar afstandsonderwijs niet vanzelfsprekend is. Enabel biedt zijn Sandbox strategie aan. 
Oeganda slaagt er tot nu toe in om het besmettingspercentage van Covid-19 laag te houden. Om de verspreiding nog verder in te dammen wil de regering ook inzetten op gedragsveranderingscommunicatie, Enabel biedt steun.
Enabel voert projecten uit in Oeganda, hoofdzakelijk met betrekking tot onderwijs en gezondheid.
BEKIJK DE PROJECTEN
CONTACTEER Enabel OEGANDA

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.