ZUID-AFRIKA

België ondersteunde Zuid-Afrika sinds 1998 bij zijn democratisch overgangsproces en zijn sociaaleconomische ontwikkeling. Hoewel Zuid-Afrika het economisch veel beter heeft dan de meeste andere Afrikaanse landen, kampt het nog steeds met grote sociaaleconomische uitdagingen. De gouvernementele ontwikkelingssamenwerking met Zuid-Afrika liep in juni 2019 ten einde en maakte plaats voor andere vormen van samenwerking.

WAT WE DEDEN

Divider text here

Bestuur


België en de Zuid-Afrikaanse Nationale Schatkist richtten samen de 'Tirelo Bosha Grants Facility' op. Die financierde meer dan 40 proefprojecten in verschillende diensten: onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, vervoer... Daarbij ging speciale aandacht naar de capaciteitsversterking van het overheidspersoneel en naar de promotie van initiatieven die een innovatieve aanpak invoerden. De algemene doelstelling was om de initiatieven die verbeterde, soliede en haalbare ondersteuningsmechanismen bleken te zijn, te blijven ondersteunen en om de beste praktijken te kopiëren.

Academische partnerschappen voor economische ontwikkeling

'Building Academic Partnerships for Economic Development' was een beurzenprogramma dat langetermijnpartnerschappen smeedde tussen Zuid-Afrikaanse en Belgische academische instellingen. Het wou bedrijfsgerichte vaardigheden verbeteren en opleiding en onderzoek steunen in een beperkt aantal prioritaire gebieden die essentieel zijn voor de ontwikkeling van Zuid-Afrika, zoals ICT, gezondheid (biostatistiek) en de maritieme sector. 

Jonge Zuid-Afrikanen konden zich kandidaat stellen voor beurzen voor professionele bachelors, nationale en internationale uitwisselingen, korte opleidingen en activiteiten waar kennis gedeeld wordt, zoals seminaries, studiereizen, uitwisselingsbezoeken, enz. Op die manier konden ze sneller een master en doctoraat behalen en een plaats vinden op de arbeidsmarkt.
De Enabel-projecten in Zuid-Afrika richtten zich op economische ontwikkeling en bestuur.
BEKIJK DE PROJECTEN

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.