ZUID-AFRIKA

Sinds 1998 ondersteunt België Zuid-Afrika bij zijn democratisch overgangsproces en zijn sociaaleconomische ontwikkeling. Hoewel Zuid-Afrika het economisch veel beter heeft dan de meeste andere Afrikaanse landen, kampt het nog steeds met grote sociaaleconomische uitdagingen. De gouvernementele ontwikkelingssamenwerking met Zuid-Afrika loopt in juni 2019 ten einde en zal plaats maken voor andere vormen van samenwerking.

WAT WE DOEN

Divider text here

Bestuur


België en de Zuid-Afrikaanse Nationale Schatkist richtten samen de 'Tirelo Bosha Grants Facility' op. Die financiert momenteel meer dan 40 proefprojecten in verschillende diensten: onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, vervoer... Daarbij gaat speciale aandacht naar de capaciteitsversterking van het overheidspersoneel en naar de promotie van initiatieven die een innovatieve aanpak invoeren. De algemene doelstelling is om de initiatieven die verbeterde, soliede en haalbare ondersteuningsmechanismen blijken te zijn, te blijven ondersteunen en om de beste praktijken te kopiëren.

Academische partnerschappen voor economische ontwikkeling

'Building Academic Partnerships for Economic Development' is een beurzenprogramma dat partnerschappen op lange termijn smeedt tussen Zuid-Afrikaanse en Belgische academische instellingen. Het wil bedrijfsgerichte vaardigheden verbeteren en opleiding en onderzoek steunen in een beperkt aantal prioritaire gebieden die essentieel zijn voor de ontwikkeling van Zuid-Afrika, zoals ICT, gezondheid (biostatistiek) en de maritieme sector. 

Jonge Zuid-Afrikanen kunnen zich kandidaat stellen voor beurzen voor professionele bachelors, nationale en internationale uitwisselingen, korte opleidingen en activiteiten waar kennis gedeeld wordt, zoals seminaries, studiereizen, uitwisselingsbezoeken, enz. Op die manier kunnen ze sneller een master en doctoraat behalen en een plaats vinden op de arbeidsmarkt.
De Enabel-projecten in Zuid-Afrika focussen op economische ontwikkeling en bestuur.
BEKIJK DE PROJECTEN
Contacteer Enabel in Zuid-Afrika

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.