Nieuws | Enabel - Agence belge de développement

Nieuws

Divider text here
14
juli
2022
Partnerschap met het Initiatief voor klimaatadaptatie van de landbouw in Afrika

Brussel, 14 juli 2022 | Enabel en het ‘AAA Initiative for the Adaptation of African Agriculture to Climate Change’ hebben een partnerschapsovereenkomst gesloten. Zo kunnen beide organisaties in synergie werken en deskundigheid voor hun klimaatactiviteiten bundelen.

Lees meer
30
juni
2022
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir opent vernieuwd kantoor van Enabel

Brussel, 30 juni 2022 | Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft gisteren de vernieuwde kantoren van Enabel in de Brusselse Marollen officieel geopend. Bij de opgeknapte kantoren hoort ook het splinternieuwe conferentiecentrum van Enabel, waarmee het Belgisch ontwikkelingsagentschap zijn ambitie in de verf wil zetten om dé ontmoetingsplaats te worden van de Belgische internationale samenwerking.

Lees meer
27
juni
2022
Seksuele voorlichting met een mobiele applicatie

Brussel/Conakry - 27 juni 2022 | Enabel lanceert een mobiele applicatie voor Guinese jongeren, om seksuele en reproductieve gezondheid te promoten, de toegang tot seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en jongeren te verbeteren en de strijd tegen gendergerelateerd geweld aan te gaan.

Lees meer
21
juni
2022
Oegandees infrastructuurproject wint publieksprijs Architizer Award

Amsterdam, 21 juni 2022 | Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Lees meer
16
juni
2022
Enabel ondertekent charter voor digitale inclusie in België

Brussel, 16 juni 2022 | Vandaag heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel het Charter voor digitale inclusie van DigitAll ondertekend. DigitAll is een ecosysteem voor digitale inclusie dat bedrijven, federale en gewestelijke overheden en sociale organisaties samenbrengt. Het wil synergieën tot stand brengen en de samenwerking tussen de verschillende spelers bevorderen.

Lees meer
31
mei
2022
Samenwerkingsakkoorden met ULB en FAGG

Brussel, 31 mei juni 2022 | Enabel tekende gisteren samenwerkingsakkoorden met de Université Libre de Bruxelles (ULB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat moet het Belgisch ontwikkelingsagentschap in staat stellen om de expertise van beide organisaties in te schakelen in verschillende partnerlanden en sectoren.

Lees meer
24
mei
2022
Enabel en FIT slaan handen in elkaar voor mobiliteitsproject in Senegal

Brussel, 25 mei 2022 - Vandaag ondertekenden Flanders Investment & Trade en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel een samenwerkingsovereenkomst in het kader van het “Pilot project for entrepreneurial mobility”, een bedrijfsmigratieproject dat Enabel opstart in Senegal en België.

Lees meer
23
mei
2022
Opiniestuk - Sociale gezondheidsbescherming: een recht voor iedereen

Alle landen wereldwijd staan voor de grote uitdaging om hun bevolking te beschermen, onder meer op vlak van gezondheid. Sociale bescherming in de gezondheidszorg (social health protection) is een manier om die bescherming te verzekeren. Opiniestuk van Dr Paul Bossyns, expert gezondheid bij Enabel.

Lees meer
13
mei
2022
Minister Kitir lanceert bilateraal samenwerkingsprogramma met Palestina

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, heeft op donderdag 12 mei samen met de Palestijnse Premier Shtayyeh het nieuwe bilaterale samenwerkingsprogramma gelanceerd.

Lees meer
13
mei
2022
Brussels Be Fair Awards 2022

Brussel - Vrijdag 13 mei 2022 | De winnaars van de eerste editie van de Brussels Be Fair Awards zijn gekend. De editie 2022 bekroont openbare diensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die hun publiek stimuleren om Brusselse fairtradeproducten te consumeren. De gemeente Jette en Stad Brussel ontvingen een Award uit de handen van Pascal Smet.

Lees meer
12
mei
2022
The Practitioners’ Network gathers in Vilnius for its Annual Meeting of the General Assembly

Brussels/Vilnius, 11 May 2022 - European development cooperation organisations gathered at the Palace of the Grand Dukes of Lithuania in Vilnius on 11-12 May at the Annual Meeting of the General Assembly of the Practitioners’ Network for European Development Cooperation (PN). This year’s meeting marked the 15th anniversary of the network and the end of the PN co-Presidency by the Lithuanian Central Project Management Agency (CPMA) and the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

 

Lees meer
9
mei
2022
Sociale gezondheidsbescherming: haalbare kaart voor lage-inkomenslanden

Niamey, 9 mei 2022 – Enabel organiseert, samen met de Belgische Ambassade, het Nigerese ministerie van Volksgezondheid, Bevolking en Sociale Zaken, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Niger, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en het Belgische platform voor de internationale gezondheidssector Be-cause health (BCH) een internationale conferentie over sociale bescherming in de gezondheidszorg: Social Health Protection. Het event gaat door van 10 tot 13 mei in Niamey, Niger. Meer dan 300 deelnemers (fysiek aanwezig en online) zullen zich verdiepen in de verschillende politieke, strategische en technische dimensies van de sociale bescherming. Zij zullen zich afvragen wat nodig is om die bescherming in te voeren.

Lees meer
14
februari
2022
Kwaliteitsvolle geneesmiddelen voor iedereen

In het kader van de top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, die op 17 en 18 februari plaatsvindt in Brussel, organiseert België – samen met Team Europe, het Afrikaans centrum voor ziektecontrole en -preventie (Africa CDC) en Afrikaanse partners – een panel van hoog niveau om structurele oplossingen te identificeren voor billijke toegang tot geneesmiddelen en mondiale gezondheidszorg.

Lees meer
10
februari
2022
Gelijke toegang tot vaccins is onze plicht

In landen als de Verenigde Staten, Israël, Japan, Frankrijk en België is meer dan 60 % van de bevolking volledig gevaccineerd tegen corona. Andere landen zijn helaas achtergebleven in de vaccinatiewedloop. Dat is vooral het geval in Afrika.

Lees meer
4
februari
2022
Culture and Creativity for the Future of Cities – Debate in the framework of the Africa-Europe Week

In the framework of the Africa-Europe Week organized by the European Commission (DG INTPA) on the occasion of the 6th European Union-African Union Summit, the Belgian development agency Enabel, the Fédération Wallonie-Bruxelles/Wallonie-Bruxelles International and Bozar in cooperation with United Cities and Local Governments (UCLG) are organizing a panel debate on “Culture and creativity for the future of cities”.

Lees meer
3
februari
2022
Digitalisering van het onderwijs in Afrika: vijf originele oplossingen

Donderdag 3 februari 2022 | Het Wehubit-programma van Enabel heeft vijf nieuwe EdTech-projecten geselecteerd om het gebruik van onderwijstechnologieën op te schalen. Het totale bedrag van 1.602.000 euro wordt gefinancierd door het DIRECCT-programma van de Europese Unie en ondersteunt 5 projecten in Rwanda, Tanzania, Niger en Oeganda.

Lees meer
24
januari
2022
Enabel en Myria ondertekenen samenwerkingsakkoord

Brussel, 24 januari 2022 | Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Federaal Migratiecentrum Myria ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken. De samenwerking met deze instelling zal de activiteiten van Enabel in haar partnerlanden met betrekking tot menselijke mobiliteit ondersteunen.

Lees meer
19
november
2021
Europese Raad steunt Publieke Sector Expertise als essentieel instrument voor ontwikkeling

Alle 27 ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken zijn overeengekomen de nadruk te leggen op het mobiliseren van expertise uit de publieke sector en deze centraal te stellen in de externe acties van de Europese Unie. De aanpak werd gestimuleerd door het Practitioners' Network, een platform voor Europese organisaties voor ontwikkelingssamenwerking waar Enabel deel van uitmaakt.

Lees meer
10
november
2021
Enabel zoekt Marokkaanse start-ups

Brussel, 10 november 2021 | Van 15 tot 19 november organiseert Enabel workshops ondernemerschap voor de Marokkaanse diaspora in België. Dertig ondernemingen zullen tijdens het hele proces worden begeleid door Enabel, vanaf de creatie van hun concept tot de implementatie van hun bedrijf.

Lees meer
28
oktober
2021
Enabel implementeert eerste Belgische klimaatprogramma in de Sahel

Ouagadougou, 27 oktober 2021 | Tijdens haar werkbezoek in Burkina Faso heeft Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid, op 26 oktober het Belgisch regionaal klimaatprogramma voor de Sahel voorgesteld. Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, is belast met de voorbereiding en de uitvoering van het programma.

Lees meer
28
oktober
2021
Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

Dakar, 28 oktober 2021 - Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

Lees meer
27
oktober
2021
Sophie Wilmès bezoekt door België gefinancierd ziekenhuis in Kigali

Kigali, 27 oktober 2021 | Sophie Wilmès bezocht vandaag het Nyarugenge districtziekenhuis in de marge van de tweede ministeriële bijeenkomst van de Afrikaanse Unie en de Europese Unie in Kigali, Rwanda. Het ziekenhuis werd met Belgische financiering gebouwd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel.

Lees meer
22
oktober
2021
Enabel en WorldSkills ondertekenen samenwerkingsakkoord

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en WorldSkills Belgium ondertekenen een samenwerkingsakkoord om de technische vaardigheden van jongeren in de partnerlanden naar een internationaal niveau te tillen.

Lees meer
21
oktober
2021
Lancering Brussels Be Fair Awards

Enabel lanceert, samen met Oxfam-Magasins du monde, Miel Maya en Fairtrade Belgium, de eerste editie van de Brussels Be Fair Awards. Deze wedstrijd wil Brusselse overheidsorganisaties belonen die inzetten op de consumptie en promotie van fair trade en duurzame handel op het Brussels grondgebied. 

Lees meer
30
september
2021
Week van de Fair Trade 2021

Brussel, 30 september 2021 | Belgen gaven vorig jaar ongeveer evenveel uit aan fair trade dan het jaar ervoor. We consumeerden in 2020 iets minder fairtradeproducten uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië en iets meer Belgische en Europese fairtradeproducten dan in 2019.

Lees meer
30
september
2021
Belgische publieke knowhow voor de internationale samenwerking

Vandaag brengt Enabel meer dan 140 vertegenwoordigers van tientallen overheidsdiensten en universiteiten bij elkaar om de meerwaarde en de resultaten van de partnerschappen in de kijker te zetten.

Lees meer
23
september
2021
België schenkt COVID-19-vaccins aan Oeganda

Kampala, 23 september 2021 | België zal 153.900 vaccins leveren aan Oeganda. Die vaccins zullen bijdragen aan het opvoeren van de vaccinatiecampagne voor leraren en het opnieuw openen van de scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. België gaat daarmee in op het verzoek van de Oegandese regering om COVID-19 vaccins te ontvangen.

Lees meer
16
september
2021
Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

Brussel, 16 september 2021 - Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

Lees meer
15
september
2021
EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Brussel/Genève, 15 september 2021 | Vandaag hebben Enabel en het Internationaal Trade Centre, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een door de EU gefinancierd project dat de ontwikkeling van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania zal bevorderen en zal bijdragen tot inclusieve en duurzame economische groei in het Oost-Afrikaanse land.

Lees meer
23
augustus
2021
Belgische expertise voor de internationale samenwerking

Op 30 september organiseert Enabel een high-level netwerkevent met een aantal federale overheidsdiensten om de partnerschappen in de kijker te zetten en om ook andere overheidsdiensten, waarmee nog geen partnerschap gesloten werd, te interesseren voor de internationale samenwerking.

Lees meer

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.