Betrokkenheid van burgers noodzakelijk voor duurzame COVID-19-preventie in Oeganda | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Betrokkenheid van burgers noodzakelijk voor duurzame COVID-19-preventie

Divider text here
Hoewel Oeganda erin geslaagd is het besmettingspercentage van Covid-19 relatief laag te houden, vreest het Oegandese ministerie van Volksgezondheid dat dit op de lange termijn niet houdbaar is vanwege de poreuze grenzen. Om de verspreiding in te dammen stelt de regering daarom ook preventiemaatregelen voor. 

Het centraal stellen van de bevolking in de strijd tegen de pandemie blijft - volgens deskundigen - de meest effectieve en duurzame manier om deze verspreiding te voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft preventieadviezen waarbij vooral het wassen van de handen met zeep en stromend water wordt benadrukt. Het is ieders verantwoordelijkheid om haar of zijn handen regelmatig te wassen, een sociale afstand te bewaren en een masker te dragen. 

Maar in Oeganda is het percentage handwasbeurten een van de laagste ter wereld. Volgens de WHO hadden in 2017 slechts 2 van de 10 mensen thuis toegang tot de mogelijkheid om je handen te wassen. Zelfs als er water beschikbaar is, wassen mensen niet altijd hun handen. Bovendien hebben mensen de gewoonte om elkaars handen te schudden bij het groeten, wat eveneens een risico vormt voor een snelle verspreiding van het virus. Investeren in gedragsveranderingscommunicatie is daarom van groot belang.

Nationale risicocommunicatiestrategie  

Het Oegandese ministerie van Volksgezondheid identificeerde communicatie als een middel om mensen preventiemaatregelen beter te doen naleven en begrijpen. Daarom werd een nationale risicocommunicatiestrategie ontwikkeld om de interactie met de burgers aan te sturen. 

Hoewel Oeganda ervaring heeft met de bestrijding van dodelijke ziekten, bijvoorbeeld toen het aangrenzende DR Congo onlangs werd getroffen door Ebola, heeft de huidige strategie om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, te kampen met implementatieproblemen als gevolg van onderfinanciering. 

Met veel concurrerende prioriteiten, zoals de aankoop van testapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen voor eerstelijns gezondheidswerkers, kon de Oegandese regering slechts een deel van de middelen die het ministerie voor een periode van zes maanden had gevraagd, beschikbaar stellen. 

Enabel springt bij 

Enabel ondersteunt al meer dan 10 jaar de gezondheids- en onderwijssystemen van het land. We hebben daarom besloten om de strijd tegen corona op te voeren en het ministerie van Volksgezondheid te helpen met de uitrol van de nationale risicocommunicatiestrategie. 

We bieden technische en financiële ondersteuning voor het aanmaken en uitzenden van nationaal verspreide Covid-19 informatieberichten op televisie, radiostations en online media. Deze berichten worden in het Engels en in verschillende regionale talen zoals Lugbara, Rutoro, Luganda en Acholi gedeeld. 

Dergelijke gedragsveranderingsinterventies zijn van belang om de verdere verspreiding van de pandemie te vertragen.

Ontdek nog stories

Enabel ondersteunt de Senegalese regering bij het uitwerken van haar landbouwbeleid. Digitale technologieën kunnen hierbij een belangrijke rol spelen om de geleverde inspanningen te versterken en op te schalen.
Covid-19 heeft het onderwijs over de hele wereld ernstig verstoord. Ook in Oeganda, waar afstandsonderwijs niet vanzelfsprekend is. Enabel biedt zijn Sandbox strategie aan. 
Enabel werkt samen met de Rwandese regering en heeft via het ministerie van Volksgezondheid en het Rwanda Biomedisch Centrum (RBC) de strijd tegen de pandemie aangebonden. 

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.