Covid-19-respons – Bijdragen aan het sociaal-economisch herstel van Rwanda | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Covid-19-respons – Bijdragen aan het sociaal-economisch herstel van Rwanda

Divider text here
De wereldwijde Covid-19-pandemie vormt een uitdaging voor alle gezondheidssystemen in de wereld. Toen de eerste patiënt in Rwanda werd geïdentificeerd is de Rwandese regering resoluut opgetreden en is ze erin geslaagd om de verspreiding van het virus in te dammen.

Enabel werkt samen met de Rwandese regering en heeft via het ministerie van Volksgezondheid en het Rwanda Biomedisch Centrum (RBC) de strijd tegen de pandemie aangebonden. Zo heeft Enabel financiële, logistieke en menselijke middelen ingezet.

“Van bij het begin hebben wij de nationale respons versterkt en hebben wij ons gezondheidsteam, experts in volksgezondheid en biomedische ingenieurs, chauffeurs en voertuigen ... alsook financiële middelen in de strijd geworpen” zegt Dirk Deprez, landenvertegenwoordiger van Enabel in Rwanda.

Veel meer dan een gezondheidsprobleem

Het coronavirus is niet alleen een gezondheidscrisis, het is ook een sociaal-economische uitdaging. Daarom heeft Enabel samen met de overheidspartners bekeken hoe de lopende programma’s kunnen bijdragen aan het verzachten van de sociaal-economische impact van het virus.

Het Enabel-team, het team van het Rwanda Biomedisch Centrum en het ministerie van Volksgezondheid zijn samen overeengekomen om een bedrag van 1,5 miljoen euro vrij te maken voor de financiering van de prioriteiten die in het bestrijdingsplan van Rwanda zijn vastgelegd. 

In het kader van zijn gezondheidsprogramma dat wordt uitgevoerd door het project ‘Barame’ (Barame betekent ‘lang leven’ in het Kinyarwanda), heeft Enabel ook fondsen gemobiliseerd om samen te werken met de zeven interventiedistricten (Gakenke, Gisagara, Karongi, Nyamasheke, Nyarugenge, Rulindo en Rusizi). Dat doet het door middel van directe subsidies. Deze fondsen moeten de uitvoering preventiemaatregelen op het niveau van de districten, gezondheidsinstellingen en gemeenschappen ondersteunen. Dankzij het partnerschap werden 70 handwasunits geïnstalleerd in de buurt van markten en busstations. Op die manier willen we ervoor zorgen dat deze drukbezochte plekken veilig kunnen functioneren.
Een voedseluitdaging aanpakken

Het bilaterale programma in de landbouwsector focust op waardeketens voor varkensvlees, gevogelte en diervoeder en werkte samen met de Rwanda Agriculture Board. Het programma steunde het initiatief om eieren te kopen van producenten die hun afzetmarkt verloren zagen gaan door de crisis. Die eieren worden werden vervolgens verdeeld in het kader van het Rwanda's Early Child Development Program (ECDP) om jonge kinderen in de districten Rulindo, Bugesera en Gicumbi voedzamere maaltijden te bieden.

"Het coronavirus heeft de situatie van arme gezinnen nog moeilijker gemaakt. De steun van Enabel kwam op tijd omdat ze hielp om de voedingsuitdaging van kwetsbare kinderen aan te pakken. Tegelijk gaf ze de pluimveehouders een steuntje in de rug: vroeger verkochten zij hun producten – vooral eieren – aan hotels en restaurants maar als gevolg van de coronacrisis was die activiteit stilgevallen. 

Ook hebben handwasunits, beschermingsuitrusting, screeningsapparatuur en voorlichtingscampagnes ons geholpen om de preventiemaatregelen onder de burgers van Rulindo en de omliggende districten te verbeteren", zegt Emmanuel Kayiranga, burgemeester van Rulindo.

Er wordt momenteel onderzocht hoe Enabel de getroffen boeren kan ondersteunen via het onlangs door de regering van Rwanda opgerichte Fonds voor Economisch Herstel.

Ontdek nog stories

Enabel ondersteunt de Senegalese regering bij het uitwerken van haar landbouwbeleid. Digitale technologieën kunnen hierbij een belangrijke rol spelen om de geleverde inspanningen te versterken en op te schalen.
Covid-19 heeft het onderwijs over de hele wereld ernstig verstoord. Ook in Oeganda, waar afstandsonderwijs niet vanzelfsprekend is. Enabel biedt zijn Sandbox strategie aan. 
Om Senegal te ondersteunen in zijn economische en sociale aanpak van de Corona-epidemie past Enabel zijn interventies aan. 

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.