Covid-19-respons – Bijdragen aan het sociaal-economisch herstel van Rwanda | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Covid-19-respons – Bijdragen aan het sociaal-economisch herstel van Rwanda

Divider text here
De wereldwijde Covid-19-pandemie vormt een uitdaging voor alle gezondheidssystemen in de wereld. Toen de eerste patiënt in Rwanda werd geïdentificeerd is de Rwandese regering resoluut opgetreden en is ze erin geslaagd om de verspreiding van het virus in te dammen.

Enabel werkt samen met de Rwandese regering en heeft via het ministerie van Volksgezondheid en het Rwanda Biomedisch Centrum (RBC) de strijd tegen de pandemie aangebonden. Zo heeft Enabel financiële, logistieke en menselijke middelen ingezet.

“Van bij het begin hebben wij de nationale respons versterkt en hebben wij ons gezondheidsteam, experts in volksgezondheid en biomedische ingenieurs, chauffeurs en voertuigen ... alsook financiële middelen in de strijd geworpen” zegt Dirk Deprez, landenvertegenwoordiger van Enabel in Rwanda.

Veel meer dan een gezondheidsprobleem

Het coronavirus is niet alleen een gezondheidscrisis, het is ook een sociaal-economische uitdaging. Daarom heeft Enabel samen met de overheidspartners bekeken hoe de lopende programma’s kunnen bijdragen aan het verzachten van de sociaal-economische impact van het virus.

Het Enabel-team, het team van het Rwanda Biomedisch Centrum en het ministerie van Volksgezondheid zijn samen overeengekomen om een bedrag van 1,5 miljoen euro vrij te maken voor de financiering van de prioriteiten die in het bestrijdingsplan van Rwanda zijn vastgelegd. 

In het kader van zijn gezondheidsprogramma dat wordt uitgevoerd door het project ‘Barame’ (Barame betekent ‘lang leven’ in het Kinyarwanda), heeft Enabel ook fondsen gemobiliseerd om samen te werken met de zeven interventiedistricten (Gakenke, Gisagara, Karongi, Nyamasheke, Nyarugenge, Rulindo en Rusizi). Dat doet het door middel van directe subsidies. Deze fondsen moeten de uitvoering preventiemaatregelen op het niveau van de districten, gezondheidsinstellingen en gemeenschappen ondersteunen. Dankzij het partnerschap werden 70 handwasunits geïnstalleerd in de buurt van markten en busstations. Op die manier willen we ervoor zorgen dat deze drukbezochte plekken veilig kunnen functioneren.
Een voedseluitdaging aanpakken

Het bilaterale programma in de landbouwsector focust op waardeketens voor varkensvlees, gevogelte en diervoeder en werkte samen met de Rwanda Agriculture Board. Het programma steunde het initiatief om eieren te kopen van producenten die hun afzetmarkt verloren zagen gaan door de crisis. Die eieren worden werden vervolgens verdeeld in het kader van het Rwanda's Early Child Development Program (ECDP) om jonge kinderen in de districten Rulindo, Bugesera en Gicumbi voedzamere maaltijden te bieden.

"Het coronavirus heeft de situatie van arme gezinnen nog moeilijker gemaakt. De steun van Enabel kwam op tijd omdat ze hielp om de voedingsuitdaging van kwetsbare kinderen aan te pakken. Tegelijk gaf ze de pluimveehouders een steuntje in de rug: vroeger verkochten zij hun producten – vooral eieren – aan hotels en restaurants maar als gevolg van de coronacrisis was die activiteit stilgevallen. 

Ook hebben handwasunits, beschermingsuitrusting, screeningsapparatuur en voorlichtingscampagnes ons geholpen om de preventiemaatregelen onder de burgers van Rulindo en de omliggende districten te verbeteren", zegt Emmanuel Kayiranga, burgemeester van Rulindo.

Er wordt momenteel onderzocht hoe Enabel de getroffen boeren kan ondersteunen via het onlangs door de regering van Rwanda opgerichte Fonds voor Economisch Herstel.

Discover more stories

Noodhulp voor vaccinatie is een prioriteit voor de Europese ontwikkelingsagentschappen. Toch wordt er ook al gewerkt aan de toekomstige zelfvoorziening voor vaccins en gezondheid in Afrika. België wil zeker een rol spelen in deze...
Een wereldburger beseft dat haar of zijn acties een effect hebben op de wereld, en zet zich in voor een meer rechtvaardige, solidaire en duurzame mondiale samenleving. Het programma voor...
In Congo hebben veel huishoudens geen toegang tot drinkbaar water, omdat de watervoorziening er niet bestaat. Maar hoe los je dit op wanneer er ook geen elektriciteit voorhanden is? Enabel pakt het probleem samen met lokale partners aan.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.