Gevolgen Covid-19 maken ondernemen moeilijk in Guinee. | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Enabel, partner voor ondernemers in Guinee

Divider text here
Mahawa produceert en verkoopt ananassen in Guinee, in de steden Kindia en Conakry. Zo verdient ze de kost voor haar en haar gezin en kan ze het schoolgeld van haar kinderen betalen. Helaas komt het coronavirus roet in het eten gooien, met alle gevolgen van dien voor het leven van de mensen en de economie. Alles valt stil, of toch bijna. 

Door de lockdown om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan, is de mobiliteit zeer beperkt. Het interlokaal vervoer heeft hier zwaar onder te lijden. Mahawa mag niet meer heen en weer reizen tussen Conakry en Kindia. De ananassen die ze heeft geoogst beginnen te rotten. Zij maakt zich grote zorgen. Hoe kan ze de vruchten van haar maandenlange werk redden?

Vele mensen bevinden zich in een dergelijke situatie. Heel wat ondernemers zijn momenteel bang om failliet te gaan. De Covid-19-pandemie heeft alles overhoop gehaald. In deze moeilijke tijden hebben ondernemingen nood aan een helpende hand, een reddingsboei om terug overeind te krabbelen. En dat probeert Enabel te zijn: een ruggensteun voor wie risico’s neemt en zaken onderneemt. De Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunt via haar acties alle Mahawa’s, waar ze ook hun projecten uitvoeren. Ze ondersteunt de ontwikkeling van ondernemingen, verhoogt de waarde van hun landbouwproducten en geeft hen toegang tot financiering en markten. Dat gebeurt vaak via koepelorganisaties en landbouwcoöperaties. 

Om de oprukkende pandemie in te dammen staat België in de frontlinie. Op 16 april is een vrachtwagen vol met gel, handwaskits, mondmaskers en bewustmakingsposters vertrokken naar de gebieden waar de projecten van Enabel actief zijn tussen de steden Conakry, Kindia en Mamou. Toen de kits waren afgeleverd, werd de vrachtwagen ter beschikking gesteld van de boeren om hun producten te vervoeren en naar de markt te brengen. De vrachtwagen keerde terug naar Conakry, beladen met tonnen ananas en watermeloen. Daar was Mahawa, die een zucht van opluchting slaakte toen haar vruchten goed waren aangekomen.

Dat is een bescheiden bijdrage om de kleine ondernemers die in stilte lijden een steuntje in de rug te geven. 

Al deze acties zijn mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van België en de Europese Unie. 

Discover more stories

Noodhulp voor vaccinatie is een prioriteit voor de Europese ontwikkelingsagentschappen. Toch wordt er ook al gewerkt aan de toekomstige zelfvoorziening voor vaccins en gezondheid in Afrika. België wil zeker een rol spelen in deze...
Een wereldburger beseft dat haar of zijn acties een effect hebben op de wereld, en zet zich in voor een meer rechtvaardige, solidaire en duurzame mondiale samenleving. Het programma voor...
In Congo hebben veel huishoudens geen toegang tot drinkbaar water, omdat de watervoorziening er niet bestaat. Maar hoe los je dit op wanneer er ook geen elektriciteit voorhanden is? Enabel pakt het probleem samen met lokale partners aan.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.