De technologie staat nooit stil en kansen voor ICT@E doen zich sneller voor dan de projectplanners kunnen voorzien. Flexibiliteit is dan ook belangrijk om kansen te grijpen. Het ministerie en Enabel grepen de kans om meer innovatie toe te voegen aan het project:
Mobiel leren en apps
In 53 scholen werden opleidingssessies georganiseerd om te tonen hoe mobiele toestellen (tablets) ingezet kunnen worden als een instrument voor nieuwe actieve les- en leermethoden. Verder ontwikkelden 500 leerlingen zelf mobiele applicaties onder de begeleiding van 25 door het ministerie opgeleide deskundigen. In 2014 en 2015 werden mobiele apps tentoongesteld op een beurs onder de vlag van ‘UNESCO YouthMobile’ waar prijzen werden uitgereikt voor de beste applicatie.
LEGO-robotica
Dit project voorzag eveneens in opleiding en uitrusting om het gebruik van LEGO-robotica voor STEM-onderwijs (science, technology, engineering en mathematics) aan te sturen. Het gebruik van LEGO-robotica maakte echt leerlinggericht leren in STEM mogelijk en heeft bovendien de motivatie van de leerlingen en leerkrachten die de robots gebruikten een flinke boost gegeven. Bovendien heeft de LEGO-robotica de leerkrachten aangemoedigd om nauwer samen te werken met als gevolg meer coördinatie en minder overlappingen in de verschillende STEM-lessen.