Enabel leidt Senegalees gezondheidspersoneel op in Covid-19-zorg | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Enabel leidt Senegalees gezondheidspersoneel op in Covid-19-zorg

Divider text here
In Senegal heeft Enabel met het Senegalees ministerie van gezondheid en sociale actie een nationaal Covid-19-reponsplan uitgewerkt met onder andere aandacht voor de opleiding en capaciteitsontwikkeling van gezondheidspersoneel.

Zoals andere landen heeft ook Senegal sinds 2 maart de strijd aangebonden met het Coronavirus. De snelle verspreiding van het virus leidde tot belangrijke maatregelen in de ganse gezondheidspiramide en de uitwerking van een nationaal responsplan met een belangrijk onderdeel opleiding en capaciteitsontwikkeling van gezondheidspersoneel. 

Enabel is een Technisch en Financieel Ontwikkelingspartner van Senegal en heeft zijn interventies geheroriënteerd naar ondersteuning van de inspanningen van de staat in dit plan dat de veerkracht wil versterken en draagt zo bij aan de Covid-19-aanpak.

Er werden Covid-19-opleidingen gegeven in de gezondheidsdistricten in de 3 regio’s waar Enabel actief is, met name Kaolack, Fatick en Kaffrine, aan gezondheidspersoneel, dokters, verpleegsters, vroedvrouwen en ambulanciers, maar ook aan de eerste-hulp, defensie-en veiligheidspersoneel en gemeenschapswerkers.
“Enabel heeft zijn interventies geheroriënteerd om Senegal bij te staan in de Covid-19-aanpak. Een totaal van 450.000 euro’s van het nieuwe Belgisch-Senegalees samenwerkingsprogramma wordt hierin geïnvesteerd.”
De focus lag op detectie van verdachte cases, de bevestiging van diagnoses, de zorg voor patiënten, beschermingsmaatregelen, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het afvalbeheer, isolatieprotocols en de ontsmetting van zorgeenheden. 

Samen met dit opleidingspakket wordt een totaal van 450.000 euro’s van het nieuwe Belgisch-Senegalees samenwerkingsprogramma ‘Gezondheid van vrouwen, baby’s, kinderen en adolescenten’ geïnvesteerd door Enabel in, onder andere, communicatie/sensibilisatie, beschermingsmaterieel en diagnose-uitrusting en medische zorg om Covid-19 te bestrijden. 

Ontdek nog stories

Bij Enabel richt innovatie zich op een kritieke fase: het opschalen van de meest veelbelovende ideeën.
Op het platteland van Tanzania is het zeer duur om industriële materialen te gebruiken, maar arbeid is dan weer goedkoop. De steenbogentechniek speelt hierop in door gebruik te maken van lokale materialen in een arbeidsintensief proces.
In Gaza wil Enabel hoop geven aan jonge mensen door hen in staat te stellen hun eigen zaak op te richten. Om deze uitzonderlijke uitdaging aan te pakken, werken we samen met lokale bedrijfsverenigingen en het maatschappelijk middenveld.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.