Duurzame architectuur promoten vergt enige overtuigingskracht, zowel in Rwanda als in Burundi. "Architecten grijpen standaard terug naar beton voor de structuur van een gebouw. Maar beton moet geïmporteerd worden en de productie ervan slorpt veel energie op", weet Elodie. "Daarom dringen we aan op het gebruik van lokale materialen, zoals steen, bamboe, bijproducten uit de landbouw en geperforeerde baksteen.
Geperforeerde baksteen is een nieuw type bouwsteen. Hij is gebaseerd op traditionele materialen, en kan gewapend beton vervangen voor de dragende structuur van een gebouw. Omdat hij lokaal wordt geproduceerd in Burundi en Rwanda, draagt geperforeerde baksteen ook bij tot de economie. Lokale producenten krijgen zo de kans om te groeien.
Zowel Karine als Elodie werken samen met SKAT PROECCO. Dat is een organisatie die geperforeerde baksteen helpt promoten. Ze doet dat door technische expertise en opleiding te verschaffen aan architecten en bouwbedrijven. "Zij verzorgen ook de opleiding van de metselaars die aan de bouw zullen meewerken", zegt Karine. "En dat zijn niet alleen de arbeiders op de reguliere werven, maar ook onze pas afgestudeerde metselaars die op onze werfscholen werken."