Covid-19: meer testcapaciteit voor de Beninse gezondheidsdiensten | Enabel - Belgisch Ontwikkelingsagentschap

Covid-19: meer testcapaciteit voor de Beninse gezondheidsdiensten

Divider text here
(C) Rosalie Colfs/Enabel
In opdracht van het Franse ontwikkelingsagentschap AFD gaat Enabel de Beninse overheid ondersteunen in haar strijd tegen het coronavirus. 

AFD (Agence Française de Développement) maakte begin april met de campagne “Covid-19 – Santé en Commun” een budget vrij van 1,2 miljard euro om verschillende Afrikaanse landen te ondersteunen tegen de pandemie. Voor Benin gaat het om 3 miljoen euro die het nationaal responsplan moet ondersteunen. Op basis van Enabels jarenlange ervaring in de gezondheidssector in Benin, doet AFD een beroep op het Belgisch ontwikkelingsagentschap om deze actie tot een goed einde te brengen. Met het geld worden 60.000 coronatests aangekocht en verschillende gezondheidscentra ingericht om patiënten te verzorgen. Deze steun stelt het Beninse Ministerie van Volksgezondheid in staat zijn testcapaciteit te verhogen en de gezondheidssituatie in het land beter te monitoren. De actie is er ook op gericht de sensibiliseringsactiviteiten van de Beninse overheid te ondersteunen. 

De samenwerking tussen AFD en Enabel past in het kader van een nieuw programma in de regio Collines (“Equité”) dat werd getekend eind 2019, waarbij de focus ligt op de kwaliteitsverbetering van de verloskundige zorg en de behandeling van niet-overdraagbare ziekten, met specifieke aandacht voor gendergelijkheid. Maar door de Corona epidemie werd beslist om een deel van het budget van deze samenwerking te heroriënteren naar het nationaal responsplan.  

Discover more stories

Noodhulp voor vaccinatie is een prioriteit voor de Europese ontwikkelingsagentschappen. Toch wordt er ook al gewerkt aan de toekomstige zelfvoorziening voor vaccins en gezondheid in Afrika. België wil zeker een rol spelen in deze...
Een wereldburger beseft dat haar of zijn acties een effect hebben op de wereld, en zet zich in voor een meer rechtvaardige, solidaire en duurzame mondiale samenleving. Het programma voor...
In Congo hebben veel huishoudens geen toegang tot drinkbaar water, omdat de watervoorziening er niet bestaat. Maar hoe los je dit op wanneer er ook geen elektriciteit voorhanden is? Enabel pakt het probleem samen met lokale partners aan.

BLIJF OP DE HOOGTE

Divider text here
Volg onze acties en de laatste trends in internationale samenwerking.