Wat betekent dat, van een logica van problemen overstappen op een logica van kansen?
Jean Van Wetter – Neem nu de coronacrisis. Zoals vele landen was ook België betrokken bij het COVAX-programma om vaccins te leveren aan minderbedeelde landen. Maar we beseften al snel dat we op langere termijn moesten denken, dat we aan structurele oplossingen moesten werken. Dus hebben we twee projecten opgezet. In Senegal hebben we de oprichting gesteund van een ‘labo’ dat de gehele farmaceutische industrie samenbrengt: overheden, publieke instellingen, plaatselijke en internationale private ondernemingen... Kortom, alle actoren die op de een of andere manier bij de farmaceutische productie van het land betrokken zijn. Dankzij dat ‘labo’ kon een actieplan worden opgesteld voor de lokale productie van coronavaccins, met precieze taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende lokale en internationale spelers.
Zo kon Enabel een project uitwerken om de oprichting van een Geneesmiddelenbureau te ondersteunen. Daarnaast hebben wij de Food & Drug Administration (FDA) van Rwanda gesteund bij het verkrijgen van de noodzakelijke goedkeuringen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Op die manier kan de lokale vaccinproductie worden gecertificeerd en kunnen de vaccins in de hele regio worden verdeeld. In plaats van alleen maar het probleem van de beschikbaarheid van vaccins op te lossen, hebben wij gewerkt aan een betere responscapaciteit op het Afrikaanse continent.
In beide voorbeelden speelt samenwerking een belangrijke rol. Is dat een koers die Enabel vaart?
Delphine Moralis – Ik spreek liever over co-creatie. Onze partners van bij het begin bij het project betrekken. Dat is dé manier om duurzame resultaten te behalen. Wij willen af van het silo-denken en echte partnerschappen tot stand brengen. Dat is voor iedereen een win-winsituatie. Het belangrijkste is om echte luisterbereidheid te ontwikkelen.
Jean Van Wetter – Dat vereist een permanente aanwezigheid in de partnerlanden en contact met de plaatselijke realiteit. Enabel stelt ongeveer 2000 mensen tewerk. Daarvan werken er slechts 230 in Brussel. De rest werkt in de partnerlanden. Zo kunnen wij uitdagingen en ideeën naar voren brengen en meewerken aan oplossingen die aansluiten bij de plaatselijke realiteit.
Delphine Moralis – Dat ligt in de lijn van onze dynamiek van ‘kansen’. Om kansen – we spreken ook van ‘opportuniteiten’ – te vinden, moeten we luisteren naar de mensen in de partnerlanden. Als we op lange termijn denken, zien we dat onze wereld volop verandert: Europa vergrijst, en binnenkort zal de meerderheid van de Afrikaanse bevolking jonger zijn dan 18 jaar. Dialoog en co-creatie worden cruciaal, anders zal onze actie volledig achterhaald raken.