Een visionaire alliantie om gezondheidszorgsystemen te versterken en levens te redden

Enabel, Bluesquare en de Bill & Melinda Gates Foundation bundelen hun krachten om malaria uit te roeien in Burundi en Niger

scientists in a lab

Enabel kondigt een strategisch partnerschap aan met Bluesquare en de Bill & Melinda Gates Foundation om de strijd tegen malaria in Burundi en Niger op te voeren. In het kader van het Belgische gouvernementele samenwerkingsprogramma om de gezondheidszorgsystemen te versterken, heeft deze samenwerking tot doel de morbiditeit en mortaliteit in verband met malaria te verminderen, een ziekte die in grote delen van Afrika een groot probleem blijft.

 

Een gezamenlijke vijand: malaria

Malaria blijft ten zuiden van de Sahara een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte in Afrika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er in 2021 wereldwijd naar schatting 249 miljoen malariagevallen met 608.000 overlijdens als gevolg van deze ziekte. Deze cijfers onderstrepen de dringende behoefte aan concrete actie om deze verwoestende ziekte terug te dringen.

 

Het Belgische gouvernementele samenwerkingsprogramma: een globale aanpak

Het samenwerkingsproject tussen Enabel, Bluesquare en de Bill & Melinda Gates Foundation gaat uit van een holistische benadering en integreert verschillende strategieën om deze ziekte te bestrijden. Dit omvat het verbeteren van de toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg, het integreren van lokale malaria-activiteiten in bestaande gezondheidssystemen, het opvoeren van de capaciteit van nationale malariabestrijdingsprogramma’s, het ontwikkelen van innovatieve systemen voor monitoren en reageren op de ziekte en het uitbreiden van malariaonderzoek en -bewaking.

 

“De investeringen van België in de versterking van gezondheidssystemen zijn indrukwekkend en we hebben er alle vertrouwen in dat deze samenwerking ons in staat zal stellen om de toegang tot kwaliteitsvolle malariazorg in Niger en Burundi aanzienlijk te verbeteren. We kijken uit naar de resultaten van deze samenwerking met Enabel, een belangrijke nieuwe partner van de Gates Foundation in de strijd tegen malaria,” zegt Bruno Moonen, Program Officer bij de Bill & Melinda Gates Foundation.

 

Burundi en Niger: gebieden met een hoog risico

De eerste fase van het project is gericht op Burundi en Niger, twee landen die voor grote uitdagingen staan op het gebied van malaria en armoedebestrijding. In Burundi zal het project zich richten op de provincies Kirundo en Cibitoke. Deze regio’s met een hoog risico zijn speciaal gekozen om aanzienlijke steun te geven aan het verbeteren van de gezondheidszorginfrastructuur, patiëntenzorgtrajecten en het duurzame beheer van biomedische apparatuur.

In Niger, waar de dichtbevolkte zuidelijke regio’s bijzonder hard getroffen worden door malaria, zal het project worden uitgevoerd in zes districten van Dosso en één van Tillaberi. Het doel is om malaria beter te beheren, de onderwijscapaciteit in andere districten te versterken en het nationale malariabestrijdingsprogramma (PNLP) op centraal niveau te ondersteunen.

 

Innovatie en publiek-private samenwerking

Als onderdeel van een publiek-privaat partnerschap zal Enabel samenwerken met Bluesquare, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in innovatieve gezondheidsinformatie-systemen, om het toezicht op malaria te versterken. Bluesquare is al lange tijd partner van de ministeries van Volksgezondheid in Burundi en Niger. Het uitroeien van malaria vereist toegang tot, modellering van en communicatie over een complexe reeks gegevens, zoals gegevens van epidemiologische surveillancesystemen, gegevens van routinematige gezondheidsdiensten, gegevens uit onderzoeken naar de resistentie van muggen tegen insecticiden of satellietbeelden over het klimaat. Bluesquare zal geavanceerde dataplatforms ontwikkelen die deze verschillende gegevensbronnen combineren in de context van Burundi of Niger.

Grégoire Lurton, hoofd van het technische implementatieteam bij Bluesquare, zegt: “We zijn verheugd om samen te werken met Enabel en onze collega’s in Burundi en Niger om samen te blijven innoveren op het gebied van gegevens in de strijd tegen malaria en om geavanceerde technieken te implementeren ten dienste van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.”

 

Het uiteindelijk doel: een blijvende impact

Deze samenwerking tussen Enabel, Bluesquare en de Bill & Melinda Gates Foundation betekent een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen malaria in Afrika. Door de oorzaken van het probleem bij de wortel aan te pakken, innovatieve oplossingen te implementeren en strategische samenwerkingen aan te gaan, willen de drie organisaties een blijvende impact hebben om de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren. “Enabel is verheugd om samen te werken met de Bill & Melinda Gates Foundation en Bluesquare in dit visionaire initiatief. Samen willen we gezondheidszorgsystemen transformeren, ongelijkheden in de toegang tot zorg verminderen en een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde strijd tegen malaria,” besluit Jean Van Wetter, Chief Executive Officer van Enabel.

 

 

Perscontact

INSTICOM
Hans Karperien
Tel: 0497 07 75 38
Email: hans@insticom.be

Enabel
Guido Couck, Head of Communications
Tel: +32 (0)486 35 00 75

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan