Mozambique

De regering van Mozambique en België werken samen in de strijd tegen de armoede sinds 2001. Dat jaar werd Mozambique door verschillende overstromingen getroffen. Toegang tot een betere infrastructuur en dienstverlening, met name in de meest kwetsbare landelijke gebieden, staat centraal in ons werk.
Beheer van rampenrisico’s
Mozambique is kwetsbaar voor klimaatrisico’s. Daarom is het essentieel om te investeren in rampenrisicobeheer.
We dragen bij tot een betere anticipatie op, preventie van en paraatheid voor klimaatrisico’s. Dat doen we door het National Institute for Disaster Risk Management en andere verwante instellingen te ondersteunen.
Centraal in onze strategie staat versterking van de capaciteit op centraal, provinciaal en districtsniveau om de beleidsvorming, planning, monitoring en toezicht op het gebied van rampenrisicobeheer en klimaatbestendigheid te verbeteren.
Behalve op het niveau van de overheidsinstanties kijken we ook naar manieren om gemeenschappen rechtstreeks te ondersteunen zodat zij weerbaarder worden tegen klimaatrisico’s.
Dat doen we door aanpassings- en anticipatiestrategieën te versterken, door strategische ruimtelijke ordening en budgettering te verbeteren en door mensgerichte systemen voor vroegtijdige waarschuwing te verspreiden. Specifieke aandacht gaat uit naar maatregelen die vrouwen en meisjes beschermen in het kader van rampenrisicobeheer.

Hernieuwbare energie voor productief gebruik
We werken aan een betere toegang tot energie op het platteland. Dat doen we door te investeren in minigrids en irrigatiesystemen die werken op zonne-energie en in brandstoffen uit biomassa.
Tegelijk willen we bijdragen aan een duurzame economische en sociale ontwikkeling door het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen te bevorderen.
Met dat doel voor ogen ondersteunen wij overheidsinstanties, zoals het ministerie van Delfstoffen en Energie, het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, het Nationaal Energiefonds, de regelgevende instantie voor energie en het Nationaal Instituut voor Irrigatie, het maatschappelijk middenveld en private actoren.

Afvalbeheer en circulaire economie
Onze acties pakken de huidige praktijk aan waarbij vast stedelijk afval wordt gestort op ongecontroleerde en slecht beheerde stortplaatsen met weinig tot geen behandeling of terugwinning van recycleerbare en herbruikbare materialen.
Daarvoor ondersteunen wij geïntegreerde infrastructuur voor afvalverwerking op gemeentelijk niveau. Tegelijkertijd ondersteunen wij lokale actoren, betrekken wij de private sector erbij en bevorderen wij de valorisatie van afvalmaterialen.

Ook interessant:

Sinds oktober 2013 heeft het project Water Supply Gaza de toegang tot drinkwater in het noorden van de provincie Gaza in Mozambique met succes verbeterd. Typisch voor deze vrij droge streek zijn de afgelegen en sterk verspreide dorpen, die maar enkele, vaak zoute waterbronnen hebben. Ondanks die obstakels heeft het project veel water- en zuiveringsinstallaties in de streek geïnstalleerd en gemoderniseerd, en op die manier het leven van de landelijke bevolking in de provincie sterk verbeterd.
Waterontwikkeling op het platteland in Mozambique

Meer informatie over de projecten van Enabel in Mozambique op het platform open.enabel.be
Ontdek onze projecten in Mozambique
Contacteer Enabel Mozambique
Avenida Kenneth Kaunda 762
Maputo
T + 258 21 48 34 53 | representation.mozambique@enabel.be
Plaatselijk Vertegenwoordiger: Sandra Galbusera
Nieuws & evenementen

26 september 2023
Tanganyikameer bedreigd door vervuiling en stijgend waterpeil
Enabel werkt samen met de overheidsdiensten van de DR Congo, Burundi, Tanzania en Zambia om het unieke ecosysteem te beschermen, met Europees geld.
Lees meer

18 september 2023
Juniorprogramma – Ben jij het talent dat we zoeken?
Tussen 19 september en 1 oktober 2023 worden nieuwe vacatures open voor jonge talenten met de Europese nationaliteit.
Lees meer

04 september 2023
Koen Vanmechelen bouwt Cosmogolem in Rwanda
Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen ontwierp op 17-jarige leeftijd al de Cosmogolem, een houten reus van 4 meter hoog. We vroegen Koen hoe de Cosmogolem in Rwanda terecht is gekomen.
Lees meer

11 augustus 2023
Interview met Jesse: hoe kan je als budgetanalist meehelpen om de gezondheidszorg te verbeteren?
Lees het verhaal van Jesse Waterschoot, voormalig Junior Expert in budgetanalyse voor Enabel in Mozambique.
Lees meer

03 augustus 2023
Modernisering burgerlijke stand in Guinee put uit Belgische ervaring
Modernisering burgerlijke stand in Guinee put uit Belgische ervaring. Interview met Zoé Allado, hoofd proefproject voor digitalisering burgerlijke stand.
Lees meer

27 juli 2023
Enabel en OESO werken samen om innovatie te stimuleren
Enabel werkte samen met de OESO om innovatie te verbeteren. Met behulp van een portfoliobenadering evalueerden ze hun investeringen in innovatie in Benin, Marokko en Palestina.
Lees meer