Inclusieve groei

Het werk van Enabel met de private sector en in ondernemerschap heeft als belangrijkste doel inclusieve groei te genereren. Groei waaraan vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen deelnemen, maar ook groei die het milieu en de normen voor waardig werk respecteert. Met onze acties voor inclusieve groei verbeteren we het ondernemingsklimaat, creëren en ontwikkelen we bedrijven, en versterken we waardeketens en economische sectoren.

Wat we doen

Een beter ondernemersklimaat

We verbeteren het bestuur en het regelgevingskader en zorgen voor een gunstig klimaat voor inclusieve economische initiatieven. Dat houdt in dat we steun verlenen aan incubators en versnellers. Dat houdt ook in dat we samenwerken met sectorfederaties, en verenigingen en organisaties die zich specifiek bezighouden met het ondernemerschap van vrouwen en jongeren.

 
Via onze partnerschapsaanpak verbinden wij het ecosysteem van dienstverleners op het gebied van bedrijfsontwikkeling en helpen wij hen om duurzaam te worden.
 
Om de private sector van geschoolde werknemers te voorzien, werken wij nauw samen met TVET-instellingen (technisch onderwijs en beroepsopleidingen) zodat de opleidingen aansluiten bij de vraag van de arbeidsmarkt.

Bedrijven oprichten en ontwikkelen

Ondernemers en bedrijven versterken is belangrijk voor ons. Dat doen we door ervoor te zorgen dat ze kunnen gebruikmaken van aangepaste diensten, zodat ze kunnen groeien en hun prestaties kunnen verbeteren, en zo sociale en economische meerwaarde en jobs creëren.

Wij streven ernaar het aanbod van financiële en niet-financiële diensten beter af te stemmen op de vraag van ondernemingen. Zelf bieden wij geen financiering aan, maar door initiatieven te ondersteunen, capaciteiten op te bouwen en partijen met elkaar in contact te brengen, zorgen we ervoor dat ondernemers voldoen aan de voorwaarden om financiële producten van lokale financieringsactoren te ontvangen. Aan de aanbodzijde zorgen we ervoor dat lokale financieringsactoren (zoals microfinancieringsinstellingen) steeds meer aangepaste oplossingen aanbieden.

In sommige gevallen zijn wij betrokken bij risicobeperkende mechanismen, zoals garanties. Wij combineren dit met Business Development Services, waaronder mentoring en coaching in management, marketing, verkoop en personeelszaken. Er wordt speciale aandacht besteed aan de specifieke behoeften van vrouwen die ondernemen.

Bovendien biedt het Trade for Development Centre coaching als ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling aan fairtradebedrijven, -producenten en -coöperaties.

Versterken van waardeketens en economische sectoren

Een waardeketen versterken betekent dat we iedereen in de keten kunnen steunen, even goed de landbouwer die ananas kweekt als de kleine onderneming die ze afhaalt, de middelgrote onderneming die het fruit schoonmaakt en verpakt of de onderneming die advies verleent bij het verpakken en verschepen, of de fabriek waar de ananas wordt verwerkt tot sap, of ten slotte het verkooppunt waar het eindproduct aan de consument wordt verkocht.

Om de waardeketens te structureren zet Enabel vooral in op de professionalisering van de producentenorganisaties, de verbetering van de productkwaliteit en een betere toegang tot de markten. Wanneer deze elementen aanwezig zijn, hebben kleine en middelgrote ondernemingen meer mogelijkheden voor duurzame groei en het scheppen van waardig werk.

Nieuws & Evenementen

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan