Inclusieve groei

Het werk van Enabel met de private sector en in ondernemerschap heeft als belangrijkste doel inclusieve groei te genereren. Groei waaraan vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen deelnemen, maar ook groei die het milieu en de normen voor waardig werk respecteert. Met onze acties voor inclusieve groei verbeteren we het ondernemingsklimaat, creëren en ontwikkelen we bedrijven, en versterken we waardeketens en economische sectoren.

Wat we doen

Een beter ondernemersklimaat

We verbeteren het bestuur en het regelgevingskader en zorgen voor een gunstig klimaat voor inclusieve economische initiatieven. Dat houdt in dat we steun verlenen aan incubators en versnellers. Dat houdt ook in dat we samenwerken met sectorfederaties, en verenigingen en organisaties die zich specifiek bezighouden met het ondernemerschap van vrouwen en jongeren.

 
Via onze partnerschapsaanpak verbinden wij het ecosysteem van dienstverleners op het gebied van bedrijfsontwikkeling en helpen wij hen om duurzaam te worden.
 
Om de private sector van geschoolde werknemers te voorzien, werken wij nauw samen met TVET-instellingen (technisch onderwijs en beroepsopleidingen) zodat de opleidingen aansluiten bij de vraag van de arbeidsmarkt.

Bedrijven oprichten en ontwikkelen

Ondernemers en bedrijven versterken is belangrijk voor ons. Dat doen we door ervoor te zorgen dat ze kunnen gebruikmaken van aangepaste diensten, zodat ze kunnen groeien en hun prestaties kunnen verbeteren, en zo sociale en economische meerwaarde en jobs creëren.

Wij streven ernaar het aanbod van financiële en niet-financiële diensten beter af te stemmen op de vraag van ondernemingen. Zelf bieden wij geen financiering aan, maar door initiatieven te ondersteunen, capaciteiten op te bouwen en partijen met elkaar in contact te brengen, zorgen we ervoor dat ondernemers voldoen aan de voorwaarden om financiële producten van lokale financieringsactoren te ontvangen. Aan de aanbodzijde zorgen we ervoor dat lokale financieringsactoren (zoals microfinancieringsinstellingen) steeds meer aangepaste oplossingen aanbieden.

In sommige gevallen zijn wij betrokken bij risicobeperkende mechanismen, zoals garanties. Wij combineren dit met Business Development Services, waaronder mentoring en coaching in management, marketing, verkoop en personeelszaken. Er wordt speciale aandacht besteed aan de specifieke behoeften van vrouwen die ondernemen.

Bovendien biedt het Trade for Development Centre coaching als ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling aan fairtradebedrijven, -producenten en -coöperaties.

Versterken van waardeketens en economische sectoren

Een waardeketen versterken betekent dat we iedereen in de keten kunnen steunen, even goed de landbouwer die ananas kweekt als de kleine onderneming die ze afhaalt, de middelgrote onderneming die het fruit schoonmaakt en verpakt of de onderneming die advies verleent bij het verpakken en verschepen, of de fabriek waar de ananas wordt verwerkt tot sap, of ten slotte het verkooppunt waar het eindproduct aan de consument wordt verkocht.

Om de waardeketens te structureren zet Enabel vooral in op de professionalisering van de producentenorganisaties, de verbetering van de productkwaliteit en een betere toegang tot de markten. Wanneer deze elementen aanwezig zijn, hebben kleine en middelgrote ondernemingen meer mogelijkheden voor duurzame groei en het scheppen van waardig werk.

Nieuws & Evenementen

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 23 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)