Private sector

Enabel steunt actoren uit de private sector door middel van subsidies, concurrerende fondsen, expertise en steun aan starterscentra en besteedt bijzondere aandacht aan vrouwelijk ondernemerschap. Wij bevorderen een gunstig ondernemingsklimaat, steunen capaciteitsontwikkeling met beroepsopleiding en bedrijfsvaardigheden en staan micro, kleine en middelgrote ondernemingen bij in de ontwikkeling van hun activiteiten.

Wat we doen

Een beter ondernemersklimaat

Met onze partnerlanden investeren we in de ontwikkeling van vaardigheden, verbeterde infrastructuur en een opleidingssysteem dat zich richt op de noden van de arbeidsmarkt. Enabel is ervan overtuigd dat goed bestuur en een up-to-date fiscaal en wettelijk kader nodig zijn om investeringen in de private sector aan te trekken.

Versterken van waardeketens en economische sectore

Een waardeketen versterken betekent dat we iedereen in de keten kunnen steunen: de landbouwer die ananas kweekt, de kleine onderneming die ze afhaalt, of de middelgrote onderneming die ze schoonmaakt en verpakt. Maar ook de onderneming die advies verleent bij het verpakken en verschepen van de ananas, of de fabriek waar de ananas wordt verwerkt tot sap en de winkel waar het eindproduct wordt verkocht. We steunen onze partners in het professionaliseren van producentenorganisaties en het verbeteren van productkwaliteit door managementvaardigheden te versterken en te helpen bij het verwerven van de toegang tot markten. Zo steunt Enabel in Senegal bijvoorbeeld de ontwikkeling van de infrastructuur voor de landbouwindustrie.

In Burkina Faso promoten we duurzaam ondernemerschap met het oog op de ontwikkeling en groei van kleine en middelgrote ondernemingen in de groene economie, landbouwsector en kleinschalige productie. In Guinee focussen we op inclusieve ondernemingen in groeisectoren zoals de ananas-, aardappel- en mangoketen, toerisme & hospitality, duurzame steden en de digitale sector. We steunen de inspanningen van Rwanda in de pluimvee- en varkenssector door enerzijds privé-investeerders aan te trekken en anderzijds familiale landbouwbedrijven te professionaliseren. In Benin ligt onze focus dan weer op de ananas- en cashewsectoren.

Opstart van ondernemingen en verbetering van productiviteit

Het versterken van ondernemers en bedrijven is belangrijk voor ons. We doen dit door ervoor te zorgen dat ze kunnen profiteren van aangepaste diensten, zodat zij kunnen groeien en hun prestaties kunnen verbeteren, en zo sociale en economische toegevoegde waarde en banen kunnen creëren.

We richten ons op het verbeteren van de afstemming tussen het aanbod van financiële en niet-financiële diensten en de vraag van ondernemingen. We bieden geen financiering aan, maar door initiatieven te ondersteunen, capaciteiten op te bouwen en partijen met elkaar in contact te brengen, zorgen wij ervoor dat ondernemers enerzijds voldoen aan de voorwaarden om financiële producten van lokale financieringsactoren te ontvangen, en anderzijds dat deze lokale financieringsactoren (zoals microfinancieringsinstellingen) in toenemende mate aangepaste oplossingen bieden.

In sommige gevallen zijn we betrokken bij risicobeperkende mechanismen, zoals garanties. We combineren dit met diensten voor bedrijfsontwikkeling, waaronder mentoring en coaching op het gebied van management, marketing, verkoop en HR. Er wordt speciale aandacht besteed aan de specifieke behoeften van vrouwelijke ondernemers.
Bovendien biedt het Trade for Development Centre coaching en directe ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling aan fairtradebedrijven, -producenten en -coöperaties.

Nieuws & Evenementen

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

A hospital in Niger. Doctor standing outside the facility, while a woman and man arrive on a motorcycle with their baby. Resources

24 augustus 2022

Sociale gezondheidszorg- Een manier om ongelijkheid te bestrijden

Elk land ter wereld staat voor de uitdaging zijn bevolking te beschermen. Maar hoe zet je sociale bescherming op? Waar te beginnen? Bij Enabel zijn we ervan overtuigd dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, en dat een sterk en duurzaam politiek engagement nodig is om dit te bereiken. Lees meer over onze visie in de brochure die we hierover publiceerden.

Lees meer

Resources

03 november 2016

Digital for Development (D4D): Strategienota voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Deze nota bevat het strategisch beleid inzake ‘Digital for Development’ (D4D – Digitalisering voor Ontwikkeling) voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Lees meer

body & rights tutoriel Resources

01 maart 2021

Body & Rights – E-tutorial over seksuele en reproductive gezondheid en rechten

Een inleiding in diverse thema’s zoals veilig moederschap, hiv, soa, gezinsplanning, abortus seksueel geweld, kindhuwelijken, vrouwelijke genitale verminking, en rechten van adolescenten en seksuele minderheden.

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Ben jij het volgende talent dat we zoeken ?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je je kandidaat stelt voor het Juniorprogramma. De sollicitatietermijn is verlengd tot zondag 20 november om middernacht.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)