Tanzania

Tanzania is sinds 1982 een partnerland van de Belgische gouvernementele samenwerking. De gezamenlijke inspanningen van de Tanzaniaanse en de Belgische regering concentreren zich op twee prioritaire sectoren in de Kigoma-regio: basisinfrastructuur voor water en sanitaire voorzieningen, en duurzame landbouw.
Water en sanitatie
Wij ondersteunen het Tanzaniaanse ministerie voor Water om de watervoorziening en de sanitaire voorzieningen in afgelegen gebieden te ontwikkelen. Wij werken technische oplossingen uit om de toegang tot water in plattelandsgebieden te verbeteren. Bovendien versterken wij de capaciteiten van de lokale gemeenschappen om de watervoorraden beter te beheren. Een goed waterbeheer vergroot namelijk de duurzaamheid van de infrastructuur en van de diensten voor water en sanitatie.

Duurzame landbouw
Wij ondersteunen de Tanzaniaanse regering om de landbouwsector te optimaliseren (productie, verwerking, verkoop) en de deelname van de privésector aan de commerciële landbouw te vergroten.
Voor een maximale impact focussen wij op twee gewassen die het grootste effect op de voedselzekerheid hebben en die het meeste inkomen genereren voor vrouwen en mannen: maniok en bonen.

Bijenteelt
Tanzania heeft een groot potentieel wat betreft milieuvriendelijke productie van honing van hoge kwaliteit. De Tanzaniaanse regering en Enabel investeren – via financiering van de Europese Unie – in de bijenteeltsector van het land als bron voor inclusieve groei, armoedebestrijding en voedselzekerheid.

Ook interessant

Bezoek ons webplatform open.enabel om een overzicht te krijgen van al onze projecten in Tanzania.
Onze projecten in Tanzania

De toegang van plattelandsgemeenschappen tot scholen, ziekenhuizen, markten en banen is afhankelijk van oversteekplaatsen van rivieren. Die plaatsen zijn vaak gevaarlijk. Een veilige oversteek het hele jaar door via een stenen boogbrug is daarom een basis voor duurzame ontwikkeling.
Stenen boogbruggen in Tanzania
Contacteer het Enabel-team in Tanzania
Nieuws & evenementen

01 februari 2023
Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger
In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.
Lees meer

23 januari 2023
Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten
Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.
Lees meer

17 januari 2023
Benin: vrouwen in de ananasteelt verbeteren hun zakelijke vaardigheden en gezinsinkomen
In Benin steunen we vrouwen die werken in de ananassector. Hiermee willen we hen helpen hindernissen bij het ondernemen te overwinnen.
Lees meer

17 januari 2023
5 belangrijkste boodschappen van het eerste #EnablingTheFuture event
Op 15 december organiseerde Enabel de eerste editie van #EnablingTheFuture in Brussel. Dit hybride evenement bracht 150 sociale vernieuwers uit de hele wereld bijeen als bijdrage aan hun gezamenlijk doel om met innovatieacties en -investeringen de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te versnellen. We delen de vijf belangrijkste lessen.
Lees meer

23 mei 2022
#EnablingChange: Activiteitenverslag 2021 – 2022
In het activiteitenverslag 2021-2022 vertellen we verhalen over verandering. Grote en kleine verhalen, van mensen wier leven een andere wending heeft genomen. Verhalen over gepassioneerde ondernemers en economische kampioenen, levensbelangrijke apps, unieke ecosystemen en jonge mensen die ervoor gaan…
Lees meer

15 december 2022
Een onderneming oprichten in je gastland: het succesverhaal van Solange
In 2017 verliet Solange Njiojep Kappa haar geboorteland Kameroen om zich bij haar man te voegen. Hij was tien jaar eerder naar Marokko geëmigreerd. Het duurde niet lang of ze creëerde haar eigen job. Dat deed ze met de steun van het Amuddu-project. Lees haar verhaal.
Lees meer