Centraal-Afrikaanse Republiek

Enabel is sinds augustus 2019 actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en voert er momenteel drie programma’s uit die door de Europese Unie worden gefinancierd . De focus ligt op het beheer van minerale hulpbronnen, de consolidering van de democratie en de plattelandsontwikkeling.

Een transparante en duurzame goud- en diamantwinning 

In het kader van het instrument voor stabiliteit en vrede (IcSP) financiert de EU het project ’Strengthening Governance of CAR’s Artisanal Diamond and Gold Mining Sectors’. Dat moet bijdragen tot een transparante en duurzame goud- en diamantwinning in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Daartoe wil het de regering steunen in haar verbintenissen in het kader van de certificeringsregeling van het Kimberley-proces. Het grootste deel van de productie wordt echter nog steeds illegaal uitgevoerd. De ambachtelijke goud- en diamantwinning, de op één na grootste werkgever van het land, voorziet in het levensonderhoud van honderdduizenden mensen in de meeste provincies van het land.

De sector vormt een aanzienlijk inkomstenpotentieel voor de staat. Deze traditionele economie opnieuw integreren in de wettelijke keten is dan ook een grote uitdaging voor de ontwikkeling en de politieke stabiliteit.

man inspecting diamond

Versterking van het democratisch bestuur

Het programma voor consolidering van de democratie komt op een bijzonder moment in de institutionele politieke geschiedenis van het land: de voorbereiding en organisatie van nationale en vervolgens plaatselijke verkiezingen. De verkiezingen zijn van doorslaggevend belang in het proces van consolidering en legitimering van de democratische instellingen in de CAR.

De logica van het programma is “de Centraal-Afrikaanse Republiek te begeleiden bij haar inspanningen om het gezag van de staat en de rechtsstaat te herstellen en opnieuw op te bouwen”. Het programma werkt samen met verschillende belangrijke instellingen van het land, zoals de Nationale Assemblee, het Constitutionele Hof, de Hoge Raad voor Communicatie, de Nationale Verkiezingsautoriteit, het Forum van Vrouwelijke Parlementsleden en het Overlegkader.

group of young people taking part in workshop

Plattelandsontwikkeling

Enabel is ook actief in plattelandsontwikkeling en opleiding van jongeren in agro-pastorale beroepen die landbouw combineren met rondtrekkende veeteelt. Op die manier wil het de economische bedrijvigheid nieuw leven inblazen en de werkgelegenheid voor jongeren een boost geven.

Het DEVRUR II-programma, gefinancierd door het Bêkou-fonds van de Europese Unie, zal zes ‘agropolen’ oprichten om de plaatselijke landbouwproductie en verwerkingsactiviteiten te stimuleren. De agropolen zullen zorgen voor een betere toegang tot een reeks diensten die noodzakelijk zijn voor de heropleving van de agro-pastorale activiteiten. Bovendien zullen ze aangepaste, flexibele en evolutieve oplossingen voor opleidingen aanreiken.

young trainees learning how to build solar panels

Contacteer het Enabel-team in CAR

Bureau-RCA, quartier Sissongo, rue N°1.129 face au bureau du PAM, 1er Arrondissement Bangui-RCA.

T +236 72 99 06 46 / 75 46 25 46 | enabelrca@enabel.be
Landenvertegenwoordiger:  Philippe Serge Degernier

Nieuws & evenementen

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan