Centraal-Afrikaanse Republiek

Enabel is sinds augustus 2019 actief in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en voert er momenteel drie programma’s uit die door de Europese Unie worden gefinancierd . De focus ligt op het beheer van minerale hulpbronnen, de consolidering van de democratie en de plattelandsontwikkeling.

Een transparante en duurzame goud- en diamantwinning 

In het kader van het instrument voor stabiliteit en vrede (IcSP) financiert de EU het project ’Strengthening Governance of CAR’s Artisanal Diamond and Gold Mining Sectors’. Dat moet bijdragen tot een transparante en duurzame goud- en diamantwinning in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Daartoe wil het de regering steunen in haar verbintenissen in het kader van de certificeringsregeling van het Kimberley-proces. Het grootste deel van de productie wordt echter nog steeds illegaal uitgevoerd. De ambachtelijke goud- en diamantwinning, de op één na grootste werkgever van het land, voorziet in het levensonderhoud van honderdduizenden mensen in de meeste provincies van het land.

De sector vormt een aanzienlijk inkomstenpotentieel voor de staat. Deze traditionele economie opnieuw integreren in de wettelijke keten is dan ook een grote uitdaging voor de ontwikkeling en de politieke stabiliteit.

man inspecting diamond

Versterking van het democratisch bestuur

Het programma voor consolidering van de democratie komt op een bijzonder moment in de institutionele politieke geschiedenis van het land: de voorbereiding en organisatie van nationale en vervolgens plaatselijke verkiezingen. De verkiezingen zijn van doorslaggevend belang in het proces van consolidering en legitimering van de democratische instellingen in de CAR.

De logica van het programma is “de Centraal-Afrikaanse Republiek te begeleiden bij haar inspanningen om het gezag van de staat en de rechtsstaat te herstellen en opnieuw op te bouwen”. Het programma werkt samen met verschillende belangrijke instellingen van het land, zoals de Nationale Assemblee, het Constitutionele Hof, de Hoge Raad voor Communicatie, de Nationale Verkiezingsautoriteit, het Forum van Vrouwelijke Parlementsleden en het Overlegkader.

group of young people taking part in workshop

Plattelandsontwikkeling

Enabel is ook actief in plattelandsontwikkeling en opleiding van jongeren in agro-pastorale beroepen die landbouw combineren met rondtrekkende veeteelt. Op die manier wil het de economische bedrijvigheid nieuw leven inblazen en de werkgelegenheid voor jongeren een boost geven.

Het DEVRUR II-programma, gefinancierd door het Bêkou-fonds van de Europese Unie, zal zes ‘agropolen’ oprichten om de plaatselijke landbouwproductie en verwerkingsactiviteiten te stimuleren. De agropolen zullen zorgen voor een betere toegang tot een reeks diensten die noodzakelijk zijn voor de heropleving van de agro-pastorale activiteiten. Bovendien zullen ze aangepaste, flexibele en evolutieve oplossingen voor opleidingen aanreiken.

young trainees learning how to build solar panels

Contacteer het Enabel-team in CAR

Bureau-RCA, quartier Sissongo, rue N°1.129 face au bureau du PAM, 1er Arrondissement Bangui-RCA.

T +236 72 99 06 46 / 75 46 25 46 | enabelrca@enabel.be
Landenvertegenwoordiger:  Philippe Serge Degernier

Nieuws & evenementen

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio’s in Tanzania.

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

A hospital in Niger. Doctor standing outside the facility, while a woman and man arrive on a motorcycle with their baby. Resources

24 augustus 2022

Sociale gezondheidszorg- Een manier om ongelijkheid te bestrijden

Elk land ter wereld staat voor de uitdaging zijn bevolking te beschermen. Maar hoe zet je sociale bescherming op? Waar te beginnen? Bij Enabel zijn we ervan overtuigd dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, en dat een sterk en duurzaam politiek engagement nodig is om dit te bereiken. Lees meer over onze visie in de brochure die we hierover publiceerden.

Lees meer

Resources

03 november 2016

Digital for Development (D4D): Strategienota voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Deze nota bevat het strategisch beleid inzake ‘Digital for Development’ (D4D – Digitalisering voor Ontwikkeling) voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)