Mauritanië

Sinds 2017 is Mauritanië een belangrijk activiteitenland voor het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Met financiering van de Europese Unie voert Enabel daar acties uit in de sectoren plattelandsontwikkeling en gezondheidszorg.

Plattelandsontwikkeling – Infrastructuur

Enabel zet in op duurzame ontwikkeling en groei van de landbouw in plattelandsgebieden in het zuiden en zuidoosten van Mauritanië. Daarmee willen we de voedsel- en voedingsonzekerheid aanpakken en de veerkracht van de kwetsbare bevolkingsgroepen verbeteren.

Een eerste project werkt aan de versterking van productieve investeringen, een betere toegang tot diensten en infrastructuur voor productie en energievoorziening, en een verschuiving naar hernieuwbare energie. We beogen hiermee een betere toegang tot water, betere toegangswegen, veiligstelling van bestaansmiddelen en institutionele ondersteuning van de begunstigden.

men standing on a newly

Plattelandsontwikkeling – Voedselzekerheid

Het tweede project heeft als doel dat de duurzame productie van gezinnen en gemeenschappen lokaal wordt verwerkt, op de markt gebracht en geconsumeerd. Daarnaast worden technieken gepromoot die zijn aangepast aan de klimaatverandering. De steun van het Belgisch ontwikkelingsagentschap zal leiden tot aanzienlijke vooruitgang op verschillende gebieden: een betere organisatie van de agro-pastorale waardeketens, een betere economische infrastructuur, vorming rond toegang tot financiering en ondersteuning om het wettelijk systeem beter te begrijpen.

young man milking a cow at sunset

Gezondheidszorg

Met onze acties in de gezondheidssector dragen wij bij aan de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten. Hiermee willen we komen tot een ziekteverzekeringssysteem dat in het hele land kan worden uitgerold. In een tweede fase zullen we Mauritanië begeleiden bij het invoeren van hervormingen in de gezondheidszorg, de planning in de gezondheidssector en de oprichting van een fonds voor de universele ziekteverzekering.

woman walking in a hospital corridor

Contacteer Enabel in Mauritanië

Coordinatie van Nouakchott: Ilot K Lot 216 – Tevragh Zeina
T +222 44531766 – enabel.mauritanie@enabel.be
Plaatselijk Vertegenwoordiger: Evelien Masschelein

Nieuws & evenementen

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 23 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)