Nieuws, evenementen en publicaties

Scroll

Contacteer ons via info@enabel.be

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Enabel en de groep AFD ondertekenen een intentieverklaring voor meer samenwerking tussen Europese ontwikkelingsagentschappen

Op maandag 14 november hebben het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en de groep AFD (bestaande uit het Agence française de développement en Expertise France) in Benin een intentieverklaring ondertekend voor nauwere Europese samenwerking en een sterker partnerschap om de grote mondiale uitdagingen aan te pakken waarmee Afrika en het Midden-Oosten worden geconfronteerd.

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Ben jij het volgende talent dat we zoeken ?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je je kandidaat stelt voor het Juniorprogramma. De sollicitatietermijn is verlengd tot zondag 20 november om middernacht.

Lees meer

Nieuws

15 november 2022

COP27: jongeren uit de Sahel willen mee de klimaatagenda bepalen

Acht jongeren uit vier Sahellanden (Burkina Faso, Niger, Mali en Senegal) nemen deel aan de klimaattop in Egypte. Ze komen er op woensdag 16 november getuigen over wat de klimaatverandering voor hen betekent tijdens een paneldebat dat onder de titel Youth Setting the Climate Agenda – National, Regional, and Global Action georganiseerd wordt door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel.

Lees meer

two young men looking at data on a laptop Nieuws

07 november 2022

Klimaatfinanciering: Brussels en Waals gewest trekken 6 miljoen uit voor projecten van Enabel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest ondertekenen vandaag overeenkomsten voor de aanvullende financiering van verschillende klimaatprojecten van de Belgische gouvernementele samenwerking, uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De aankondiging komt in de marge van COP-27, de mondiale klimaatconferentie die van 6 tot 18 november in Egypte plaatsvindt.

Lees meer

Nieuws

05 november 2022

Juniorprogramma- Jonge talenten gezocht!

Sinds 2 november staan 14 nieuwe vacatures open voor jonge talenten van Europese nationaliteit in verschillende sectoren. Zij krijgen de mogelijkheid om aan de slag te gaan in een project van het agentschap zelf, of te werken bij een niet-gouvernementele organisatie zoals Broederlijk Delen, Kiyo of Iles de Paix.

Lees meer

Nieuws

28 oktober 2022

Een dag uit het leven van Junior Experten in Benin

Maak een video-rondleiding en ontmoet 6 Junior Experten met verschillende profielen in Benin. Ze werken voor Enabel of voor één van de 28 NGO’s die aangesloten zijn bij het Juniorprogramma en vertellen ons over hun ervaringen.

Lees meer

Nieuws

27 oktober 2022

Interview met Héloïse, Junior Expert bij een elektrificatieproject in Rwanda

Héloïse Dubois is burgerlijk ingenieur van opleiding. Ze werd in het kader van het Juniorprogramma aangeworven om in Rwanda te gaan werken.

Lees meer

A hospital in Niger. Doctor standing outside the facility, while a woman and man arrive on a motorcycle with their baby. Resources

24 augustus 2022

Sociale gezondheidszorg- Een manier om ongelijkheid te bestrijden

Elk land ter wereld staat voor de uitdaging zijn bevolking te beschermen. Maar hoe zet je sociale bescherming op? Waar te beginnen? Bij Enabel zijn we ervan overtuigd dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, en dat een sterk en duurzaam politiek engagement nodig is om dit te bereiken. Lees meer over onze visie in de brochure die we hierover publiceerden.

Lees meer

CEOs of Enabel and the Initiative for the Adaptation of African Agriculture to Climate Change (AAA) signing a partnership protocol Nieuws

14 juli 2022

Partnerschap met het initiatief voor klimaatadaptatie van de landbouw in Afrika

Enabel en het ‘AAA Initiative for the Adaptation of African Agriculture to Climate Change’ hebben een partnerschapsovereenkomst gesloten.

Lees meer

Nieuws

28 oktober 2021

Interview met Sacha, Junior Expert voor Autre Terre in Burkina Faso

Sacha was de allereerste Junior Expert die mocht samenwerken met onze nieuwe partner AutreTerre. Als Junior Expert Synergieën en Opvolging-Evaluatie, maakte Sacha deel uit van het programma SIA in Ouagadougou. Lees het interview.

Lees meer

Nieuws

27 oktober 2021

Interview met Mitte, Junior Expert voor VVOB in Oeganda

Mitte werkt als Junior Expert voor VVOB in Gulu, een middelgrote stad in Oeganda. Ze heeft een opleiding als sociaal-cultureel werker, antropoloog en onderwijswetenschapper. Leer meer over haar parcours bij VVOB.

Lees meer

Nieuws

27 oktober 2021

Interview met Pierre, Junior Expert in Milieu voor Enabel

Pierre, bio-ingenieur, vertrok naar Conakry om systemen te ontwikkelen voor de verwerking van huishoudelijk afval in een stedelijke omgeving. Hij werkte als Junior Expert mee aan ‘SANITA Villes Propres’ van Enabel.

Lees meer

Teacher at a technical vocation institute in Karamoja - Northern Uganda - helps students with their work in the computer lab. Resources

02 juli 2021

Brochure on governmental cooperation programme between Uganda and Belgium

In 2013, Uganda launched an ambitious 30-year plan aimed at transforming the country into a modern and prosperous middle-income country. Enabel wants to assist the country with this endeavour.

Lees meer

Resources

06 juni 2021

Conceptualisering van ongelijkheid en het ex-ante effectbeoordelingsinstrument voor gelijkheid

Het aanpakken van ongelijkheid binnen en tussen landen (Sustainable Development Goal – SDG 10) is een belangrijke mondiale uitdaging. Enabel beschrijft hoe het ongelijkheid definieert en begrijpt. We richten ons niet alleen op ongelijkheid van kansen en uitkomsten, maar besteden ook aandacht aan ongelijkheid van processen (oneerlijke behandeling en machtsprivileges).

Lees meer

body & rights tutoriel Resources

01 maart 2021

Body & Rights – E-tutorial over seksuele en reproductive gezondheid en rechten

Een inleiding in diverse thema’s zoals veilig moederschap, hiv, soa, gezinsplanning, abortus seksueel geweld, kindhuwelijken, vrouwelijke genitale verminking, en rechten van adolescenten en seksuele minderheden.

Lees meer

doctor talking with a nurse Nieuws

01 oktober 2020

Mensen helpen om beter werk te leveren

Een goed personeelsbeleid vormt een essentieel, maar vaak vergeten, onderdeel van een kwalitatieve dienstverlening. Lees verder hoe we hier in Oegandese ziekenhuizen en scholen aan werken.

Lees meer

Resources

03 november 2016

Digital for Development (D4D): Strategienota voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Deze nota bevat het strategisch beleid inzake ‘Digital for Development’ (D4D – Digitalisering voor Ontwikkeling) voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Lees meer

Nieuws

Hoogtepunten van de E-learning Africa 2022

Terug normaal was het overheersende gevoel op het eLearning Africa-congres in Kigali (Rwanda). Het congres was twee jaar uitgesteld wegens COVID-19. Enabel is een trotse partner in dit gebeuren. Meer dan 20 experten van Enabel en 7 partners namen deel. Dit wereldwijde forum was een gelegenheid om goede praktijken op het gebied van onderwijs, opleiding en de ontwikkeling van vaardigheden in Afrika uit te wisselen en te bespreken.

Lees meer

Enabel expert Haneen sit behind her office desk in Gaza, Palestine. Nieuws

Interview met Haneen Abu Nahla, programma-manager voor Enabel in Gaza

Interview met Haneen Abu Nahla, programma-manager voor Enabel in Gaza

Lees meer

Portrait picture of Eder Gninou Nieuws

Interview met Eder Gninou, drones in de ananassector

“Drones inzetten om de ananasproductie in Benin te verbeteren en nieuwe afzetmarkten aan te boren”. Vijf vragen aan Eder Gnino, Expert in digitalisering in Benin.

Lees meer

Nieuws

Waterontwikkeling op het platteland in Mozambique

Sinds oktober 2013 heeft het project Water Supply Gaza de toegang tot drinkwater in het noorden van de provincie Gaza in Mozambique met succes verbeterd. Typisch voor deze vrij droge streek zijn de afgelegen en sterk verspreide dorpen, die maar enkele, vaak zoute waterbronnen hebben. Ondanks die obstakels heeft het project veel water- en zuiveringsinstallaties in de streek geïnstalleerd en gemoderniseerd, en op die manier het leven van de landelijke bevolking in de provincie sterk verbeterd.

Lees meer

woman holding her baby Nieuws

Een einde maken aan VGV in Burkina Faso

Naar schatting zijn wereldwijd 200 miljoen meisjes en vrouwen genitaal verminkt en lopen, alleen al in 2020, nog eens 4,1 miljoen meisjes gevaar om hetzelfde lot te ondergaan.* Vrouwen dragen vaak de gevolgen van genitale verminking voor de rest van hun leven.

Lees meer

construction men standing by photovoltaic panels Nieuws

Zonnepanelen voor drinkwater

In Congo hebben veel huishoudens geen toegang tot drinkbaar water, omdat de watervoorziening er niet bestaat. Maar hoe los je dit op wanneer er ook geen elektriciteit voorhanden is? Enabel pakt dit probleem samen met lokale partners aan.

Lees meer

enabel employee smiling at the camera Nieuws

Vijf vragen aan Elisabetta Demartis

Interview met Elisabetta Demartis, Expert Digitalisering in Senegal.

Lees meer

young guinean migrant Nieuws

Op weg naar werk

In Guinee gaat Enabel aan de slag met jonge werklozen en met Guinese migranten die terugkeerden naar hun thuisland.

Lees meer

picture of sandra galbusera Nieuws

Interview met Sandra Galbusera

Sandra Galbusera is landenvertegenwoordigster voor Enabel in Niger. Als vertegenwoordigster is het haar taak om de programma’s te beheren en ervoor te zorgen dat ze goed worden uitgevoerd. Vandaag heeft Sandra het met ons over gelijke kansen, feminisme en sociale rechtvaardigheid.

Lees meer

Nieuws

5 vragen aan Carine Vanden Borre

Nabijheidspolitie: samen veiligheid scheppen om vertrouwen te herstellen.

Lees meer

two enabel experts from Brussels Nieuws

Covid-19 en vaccinatie in Afrika

Noodhulp voor vaccinatie is een prioriteit voor de Europese ontwikkelingsagentschappen. Toch wordt er ook al gewerkt aan de toekomstige zelfvoorziening voor vaccins en gezondheid in Afrika. België wil zeker een rol spelen in deze internationale inspanning.

Lees meer

Nieuws

De fundering leggen voor duurzame architectuur

Elodie Deprez en Karine Guillevic werken aan verschillende projecten in verschillende landen. Toch is er een gemeenschappelijke noemer in hun activiteiten. Beiden bevorderen duurzame architectuur en zetten concrete stappen om deze aantrekkelijker te maken.

Lees meer

Health worker checking medical supplies in an ambulance while female patient with infant awaits. Nieuws

Gezondheidszorg komt naar je toe

In Niger wonen veel mensen in afgelegen en soms ook onveilige gebieden. De weg naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum is lang, waardoor mensen er niet snel heengaan.

Lees meer

Nieuws

Stenen boogbruggen in Tanzania

De toegang van plattelandsgemeenschappen tot scholen, ziekenhuizen, markten en banen is afhankelijk van oversteekplaatsen van rivieren. Die plaatsen zijn vaak gevaarlijk. Een veilige oversteek het hele jaar door via een stenen boogbrug is daarom een basis voor duurzame ontwikkeling.

Lees meer

students in Uganda sitting around a table working as a group to solve a problem. Nieuws

Actief lesgeven en leren aanmoedigen

De professionele competenties van toekomstige leraren middelbaar onderwijs in Oeganda versterken via een focus op actieve lesmethodes. Lees er meer over.

Lees meer

meryame kitir Nieuws

Activiteitenverslag 2021-2022 – Voorwoord Minister Kitir

Wie actief is bij ontwikkelingssamenwerking, zet zich elke dag in om internationale solidariteit mogelijk te maken: mensen de middelen in eigen handen geven, zodat ze op kunnen staan en zelf aan de toekomst kunnen bouwen. Dat is onze opgave.

Lees meer

Jean van Wetter & Delphine Moralis Nieuws

Interview met Jean van Wetter & Delphine Moralis

Interview met Delphine Moralis (Voorzitster raad van bestuur) en Jean Van Wetter (Algemeen directeur) bij Enabel

Lees meer

a portable toilet in mbuji mayi, congo Nieuws

Wat als jouw toiletbezoek energie opwekt?

Enabel voert in de miljoenenstad Mbuji-Mayi in de DR Congo een pilootproject uit om energie op te wekken met menselijke uitwerpselen.

Lees meer

young people doing volunteer work Nieuws

Hoe engageren jongeren zich vandaag?

De klimaatmarsen, #MeToo en de Black Lives Matter-beweging zijn recente voorbeelden van maatschappelijk engagement waarbij jongeren een belangrijke rol opnamen. Tegelijk hoor je doemberichten over jongeren die steeds minder interesse tonen voor maatschappelijke kwesties. Wat is hier nu van waar, en hoe voelen jongeren zich hierbij?

Lees meer

Nieuws

Sociale gezondheidsbescherming: haalbare kaart voor lage-inkomenslanden

Alle landen wereldwijd staan voor de grote uitdaging om hun bevolking te beschermen. Maar hoe moeten ze die sociale bescherming organiseren? Waar moeten ze beginnen?

Lees meer

Publicaties

Brochure on Ontwikkeling en betrokkenheid van de private sector in de gouvernementele samenwerking

Duurzame ontwikkeling is enkel mogelijk als de acties van de publieke sector, de private sector en de civiele maatschappij elkaar versterken. Als Belgisch ontwikkelingsagentschap en uitvoerder van de gouvernementele samenwerking ondersteunt Enabel de ontwikkeling en de betrokkenheid van de private sector in zijn partnerlanden.

Lees meer

Evenement

30 juni 2022

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir opent vernieuwd kantoor van Enabel

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft gisteren de vernieuwde kantoren van Enabel in de Brusselse Marollen officieel geopend.

Lees meer

Phone displaying the Kouyé application Nieuws

27 juni 2022

Seksuele voorlichting met een mobiele applicatie

Enabel lanceert een mobiele applicatie voor Guinese jongeren om seksuele en reproductieve gezondheid te promoten.

Lees meer

outdoor space at the National teachers college Nieuws

21 juni 2022

Oegandees infrastructuurproject wint Architizer Award

Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Lees meer

Jean Van Wetter of Enabel signs the charter during a press moment Nieuws

16 juni 2022

Enabel ondertekent charter voor digitale inclusie in België

Vandaag heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel het Charter voor digitale inclusie van DigitAll ondertekend.

Lees meer

Representatives of Enabel, ULB and FAMHP signing the agreement Nieuws

31 mei 2022

Samenwerkingsakkoorden met ULB en FAGG

Enabel tekende gisteren samenwerkingsakkoorden met de Université Libre de Bruxelles (ULB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Lees meer

representatives of Enabel and Flanders In Nieuws

25 mei 2022

Enabel en Flanders Investment & Trade slaan handen in elkaar voor mobiliteitsproject in Senegal

Brussel, België | Vandaag ondertekenden Flanders Investment & Trade (FIT) en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel een samenwerkingsovereenkomst in het kader van het “Pilot project for entrepreneurial mobility”, een bedrijfsmobiliteitsproject dat Enabel opstart in Senegal en België.

Lees meer

Nieuws

13 mei 2022

Minister Kitir lanceert bilateraal samenwerkingsprogramma met Palestina

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, heeft op donderdag 12 mei samen met de Palestijnse Premier Shtayyeh het nieuwe bilaterale samenwerkingsprogramma gelanceerd.

Lees meer

hand holding a leaf Nieuws

27 oktober 2022

Enabel implementeert eerste Belgische klimaatprogramma in de Sahel

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir heeft tijdens een werkbezoek in Burkina Faso het Belgisch regionaal klimaatprogramma voor de Sahel voorgesteld.

Lees meer

CEOs of the Practitioners Network Evenement

11 mei 2022

The Practitioners’ Network gathers in Vilnius for its annual meeting of the general assembly

European development cooperation organisations gathered in Vilnius on 11-12 May at the Annual Meeting of the General Assembly of the Practitioners’ Network for European Development Cooperation

Lees meer

Girl holding a cellphone Nieuws

03 februari 2022

Digitalisering van het onderwijs in Afrika: vijf originele oplossingen

Het Wehubit-programma van Enabel heeft vijf nieuwe EdTech-projecten geselecteerd om het gebruik van onderwijstechnologieën op te schalen.

Lees meer

Teams from Enabel and Myria in front of Enabel roll-up Nieuws

24 januari 2022

Enabel en Myria ondertekenen samenwerkingsakkoord

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Federaal Migratiecentrum Myria ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

Lees meer

Nieuws

19 november 2021

Europese Raad steunt Publieke Sector Expertise als essentieel instrument voor ontwikkeling

De conclusies van de Raad van de EU stellen expertise uit de publieke sector centraal in de Europese ontwikkelingssamenwerking

Lees meer

Maghrib belgium Impulse days event banner Evenement

10 november 2021

Enabel zoekt Marokkaanse start-ups

Van 15 tot 19 november organiseert Enabel workshops ondernemerschap voor de Marokkaanse diaspora in België. Dit initiatief maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma voor Belgisch-Marokkaanse bedrijven die zich in Marokko willen vestigen.

Lees meer

meryame kitir speaking with healthcare agent Nieuws

28 oktober 2021

Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)