Marokko

België werkt al sinds 1965 samen met Marokko. Bijna 60 jaar werken beide landen samen op gebieden als menselijke mobiliteit, digitalisering, gendergelijkheid en ondernemerschap, landbouw, trilaterale samenwerking tussen staten en participatief bestuur.

Het samenwerkingsprogramma 2023-2028 is uitgebreid met een reeks initiatieven rond de versterking van het menselijk potentieel en de economische integratie van jongeren en vrouwen.

Landbouw

We werken nauw samen met dadelproducenten in de oasegebieden van Marokko (Drâa-Tafilalet, Souss-Massa en Oriental regio’s) om hun inkomen te verbeteren. We letten er ook op dat de kwetsbare ecosystemen behouden blijven.

Wij werken aan de versterking van de productieketen. In het begin van de keten leiden we de boeren en boerinnen op in landbouwtechnieken. Verder in de keten begeleiden we hen met de oprichting van coöperaties en economische samenwerkingsverbanden.

Er gaat ook ondersteuning naar onder andere de ontwikkeling van jeugdondernemerschap in de oases en het gebruik van hernieuwbare energie bij de dadelverwerking (opslag, verpakking, verwerking tot pasta of cosmetica).

closeup of dattes with hand in background

Digitalisering

De werking en de efficiëntie van de openbare diensten zijn essentieel voor de economische en sociale ontwikkeling van het land. We werken samen met Marokkaanse instellingen om hun manier van werken te verbeteren en een hoogwaardige openbare dienstverlening aan hun burgers te garanderen.

We leggen sterk de nadruk op de digitale transformatie van de overheid door het faciliteren van trainingen voor ambtenaren (cybersecurity, big data, projectmanagementmethoden).

woman writing on a board

Migratie

België ondersteunt Marokko bij de uitvoering van zijn migratiebeleid. België deelt zijn ervaring als immigratieland en zet tegelijk in op de mobilisering van de competenties van Marokkanen die in België verblijven.

Het Ondersteuningsprogramma voor het Migratiebeleid richt zich op een aantal belangrijke gebieden, zoals de economische integratie van migranten, het helpen van Marokkanen die in België wonen om een bedrijf op te zetten in Marokko en het verbeteren van de toegang van migranten en vluchtelingen tot hun rechten.

Deze ruime en gezamenlijke aanpak is erop gericht de voordelen van migratie te maximaliseren en tegelijkertijd te garanderen dat de rechten en de welvaart van migranten en de samenleving worden gerespecteerd.

young people sitting on a bench

Ondernemerschap

Om de economische integratie van jongeren en vrouwen te verbeteren en hun sociale en financiële zelfredzaamheid te ondersteunen, ontwikkelen we samen met onze sectorale en lokale partners (Ministerie voor Economische Integratie, Kleine Ondernemingen, Werkgelegenheid en Vaardigheden, Nationaal agentschap voor de bevordering van werkgelegenheid en vaardigheden, Agentschap voor beroepsopleiding en werkgelegenheidsbevordering, universiteiten, start-ups…) steunprogramma’s op maat om de ontwikkeling van innovatieve privé-initiatieven te stimuleren.

young women chatting

Gendergelijkheid

Gendergerelateerd geweld ondermijnt op ernstige wijze de waardigheid en de fundamentele rechten van vrouwen en meisjes.

België steunt de betrokken Marokkaanse diensten om de hulp aan vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van geweld te verbeteren en ervoor te zorgen dat die slachtoffers beter geïnformeerd en verzorgd worden.

women sitting at a table, working

Contacteer Enabel in Marokko

Ambassade van België
Hoek Avenue Mohammed Bel Hassan El Ouazzani en Rue Mejjat
10 170 Souissi – Rabat
T + 212 537 65 79 27  –  +212 537 65 79 28 | representation.mor@enabel.be
Plaatselijk vertegenwoordiger: Nicolas Oebel (ad interim)

Nieuws & evenementen

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan