Webtoegankelijkheid

Scroll

Laatste update – 17/10/2022 

Webtoegankelijkheid betekent dat ervoor wordt gezorgd dat mensen met uiteenlopende capaciteiten gemakkelijk toegang hebben tot de informatie en functies die op het internet beschikbaar zijn.

Als overheidsorganisatie wil Enabel ervoor zorgen dat alle gebruikers, gehandicapten en niet-gehandicapten, ongeacht het apparaat of de software die ze gebruiken en de omgeving waarin ze werken, gelijke toegang hebben tot informatie, zodat ze gebruik kunnen maken van de informatie, diensten en instrumenten die we aanbieden.

Wij verbinden ons ertoe om onze website toegankelijk te maken en werken actief aan het verbeteren van de ervaring van alle gebruikers door de toegankelijkheid en bruikbaarheid te verbeteren. Dit houdt onder meer in dat we ervoor zorgen dat onze producten en inhoud voldoen aan de geldende normen, waaronder de normen waarnaar wordt verwezen in de EU-richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites (Publicatieblad van de Europese Unie), die in december 2016 van kracht werd.

De richtlijn verplicht overheidsorganisaties de Europese norm EN 301 549 toe te passen op hun websites en onlinetools. Deze norm is gebaseerd op de meest recente versie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, naleving van niveau AA.

De Web Content Accessibility Guidelines zijn ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) als onderdeel van het Web Accessibility Initiative. Ze zijn bedoeld voor alle aanbieders, redacteuren, makers en ontwerpers van webinhoud.

Toegankelijke inhoud moet voldoen aan de vier beginselen van toegankelijkheid van het internet:

Waarneembaar – inhoud moet zodanig worden aangeboden dat gebruikers, via ten minste één van hun zintuigen, er toegang toe hebben. Afbeeldingen worden bijvoorbeeld beschreven met alternatieve tekst voor gebruikers met een visuele beperking.

Bedienbaar –- de inhoud kan met verschillende hulpmiddelen worden gecontroleerd. Mensen die geen muis kunnen gebruiken, kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot de inhoud door alleen het toetsenbord te gebruiken.

Begrijpelijk – er moet duidelijke en eenvoudige taal en voorspelbare en consistente interfaces worden gebruikt. Dat is nuttig voor mensen met cognitieve of leesproblemen.

Robuust – de website of applicatie moet goed werken op verschillende browsers, apparaten en platforms, inclusief assistieve technologieën.

Compliance status

Deze website is geoptimaliseerd om de Europese norm EN 301 549 toe te passen en voldoet gedeeltelijk aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 niveau AA.

 

Het zou mogelijk moeten zijn om:

de meeste elementen op de website zonder moeite te vergroten tot 300 %;

de meeste elementen op de website te bekijken via het toetsenbord alleen;

het meeste materiaal op de website te bekijken met behulp van assistieve technologieën, zoals een schermlezer of een vergrootglas.

Ondanks onze inspanningen om de website toegankelijk te maken, is het mogelijk dat bepaalde inhoud, zoals de video’s op sommige pagina’s, nog niet geoptimaliseerd is. Wij controleren voortdurend de toegankelijkheid van onze website en blijven verbeteringen aanbrengen aan de toegankelijkheidsfuncties.

Feedback 

Door je mening te geven help je ons de toegankelijkheid van onze website te verbeteren.

Laat het ons weten als je problemen ondervindt, toegang wilt tot informatie die voor jou ontoegankelijk is of als je een van onze functies bijzonder nuttig vindt. We zullen je zo snel mogelijk antwoorden.

Heb je vragen of opmerkingen over de toegankelijkheid van deze website, stuur dan een bericht naar info@enabel.be.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan