Oeganda

outdoor space at the National teachers college

Oeganda en België zijn al 21 jaar partners.
Momenteel ondersteunt Enabel Oeganda bij de uitvoering van enkele prioriteiten van zijn nationale ontwikkelingsplan voor 30 jaar en de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Onderwijs

Onderwijs is een prioriteit van het bilaterale samenwerkingsprogramma tussen België en Oeganda. Het slorpt het leeuwendeel van het lopende budget van de landenportefeuille op. De focus in deze sector ligt op lerarenopleiding en technisch onderwijs en beroepsopleiding (TVET – Technical, Vocational Education and Training).

Enabel werkt samen met het ministerie van Onderwijs om de National Teacher Policy en de Skilling Uganda-strategie uit te voeren op centraal en basisniveau. Dit omvat institutionele capaciteitsversterking om geselecteerde onderwijsinstellingen in staat te stellen kwaliteitsonderwijs te leveren.

Boy sits behind a computer at a public library in Uganda.

Gezondheid

De gezondheidsprojecten van Enabel worden uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Zij willen vooral de gezondheid van moeder en kind verbeteren. Dat doen ze via resultaatsafhankelijke financiering (RBF – Results-Based Financing) en gerichte infrastructuursteun. RBF is een model waarbij gezondheidsinstellingen worden beloond met stimulansen op basis van hun prestaties op het vlak van kwantiteit en kwaliteit van de geleverde diensten.

Er lopen momenteel twee gezondheidsprojecten: ‘Enabling Health in Acholi’ en ‘Leveraging Strategic Health Financing for Universal Health Coverage’, gefinancierd door USAID en België.

Lab technicians work in a hospital in Uganda.

Milieu 

Oeganda herbergt het grootste aantal vluchtelingen in Afrika. Zij komen voornamelijk uit Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo en Burundi. In het noordwestelijke district Yumbe zijn er meer vluchtelingen dan oorspronkelijke bewoners. Hier bevindt zich het tweede grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Bidibidi genaamd. Wanneer meer mensen hetzelfde land delen, heeft dit grote gevolgen voor het milieu. Zowel vluchtelingen als gastgemeenschappen zijn afhankelijk van bomen als primaire energiebron om te koken. Zo worden veel bomen gekapt als brandstof en om houtskool te produceren voor de verkoop.

Met financiering van de Europese Unie ondersteunt Enabel de districten waar vluchtelingen verblijven om milieubeleid, richtsnoeren en instrumenten voor milieubescherming te ontwikkelen.

Two women veterinarians taking care of cattle in Uganda. On man looks at them.

Sociale bescherming 

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie werken 8 van de 10 Oegandezen in de informele sector. De meerderheid van deze mensen, zoals vrouwen en meisjes, zijn al kwetsbaar voor armoede. Uit studies blijkt ook dat in de informele sector de rechten van de werknemers vaak op flagrante wijze geschonden worden. Lage lonen, het ontbreken van ziekteverzekeringen en arbeidscontracten zijn er schering en inslag. Werknemers in de informele sector hebben ook geen mogelijkheden om met hun werkgevers te onderhandelen over de arbeidsomstandigheden.

Als antwoord op deze uitdaging voert Enabel een programma voor sociale bescherming uit. Dat programma wil de toegang tot waardig werk en de bescherming van arbeidsrechten garanderen. Bovendien wil het de tripartiete dialoog tussen werknemers, werkgevers en vakbonden vergemakkelijken.

Three young men working on a

Digitalisering voor ontwikkeling

Samen met het ministerie van Informatie- en Communicatietechnologie en andere partners werken we aan de Digital Uganda Vision. Dit overheidsinitiatief streeft ernaar burgers in staat te stellen hun doelen te bereiken door middel van digitale innovatie, zoals voorzien in het Nationale Ontwikkelingsplan.

De visie benadrukt de elektronische levering van diensten door zowel de openbare als de private sector. Digitalisering is geïntegreerd in alle projecten, maar sommige hebben een specifieke focus op dit onderwerp: Wehubit, AU – EU D4D Hub, en het African European Digital Innovation Bridge Network dragen stuk voor stuk bij tot de Digital Uganda Vision.

A teacher showing a student in Uganda how to search for something on a computer in the computer lab of the school.

Contacteer het Enabel-team in Oeganda

Lower Kololo Terrace, Plot 1B
PO BOX 40131 – Kampala
Tel. + 256 414 230 541 / +256 393 193 183 | representation.uga@enabel.be
Plaatselijk Vertegenwoordiger: Tom Vanneste

Nieuws & evenementen

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Two men look at a small hydro power plant in the Manica province of Mozambique. Nieuws

27 maart 2023

Van water naar energie

De ambitie van de regering van Mozambique is duidelijk: Energia para Todos – Energie voor iedereen. De weg naar dat doel is complex. Lees hoe we hier samen met de overheid van Mozambique aan bouwen.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)