Energie

man cleaning a solar panel

Wij bieden duurzame oplossingen zodat gezinnen, bedrijven en instellingen beter toegang hebben tot energie. Toegang tot elektriciteit verbetert namelijk de levenskwaliteit van de bevolking, stelt de overheid in staat om betere diensten te verlenen en stimuleert ondernemerschap.

Wat we doen

Hernieuwbare energie en energie-efficiëntie

Wij promoten de productie van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, waterkracht, windkracht en biomassa in het kader van onze energieprogramma’s maar ook in onze gezondheids- onderwijs-, landbouw- en waterprogramma’s.

Bovendien leveren wij inspanningen voor een efficiënt energiegebruik in gebouwen, materialen en transport. Zo dragen we een steentje bij tot een duurzame ontwikkeling en tot de strijd tegen klimaatverandering.

De overheid versterken

Wij ondersteunen ministeries, overheidsinstellingen en regulatoren uit de energiesector in hun rollen en mandaten voor een betere dienstverlening aan de burger en de bedrijven. Ook werken wij aan het juridisch en reglementair kader, voornamelijk om de participatie van de private sector te optimaliseren.

De private sector erbij betrekken

Het is van vitaal belang dat de private sector betrokken wordt bij de productie en distributie van energie als we de toegang tot energie willen verbeteren. Daarom sturen wij aan op publiek-private partnerschappen die de complementariteit tussen de openbare en private sector ten goede komen. De private sector is immers vaak performanter in het exploiteren en onderhouden van infrastructuur, en kan ook het kapitaal opbrengen om het tekort aan overheidsinvesteringen te compenseren. Tot slot beschikt de private sector vaak over een gedegen kennis over ontwerp, bouw en beheer van de infrastructuur.

Toegang tot energie

Wij voeren programma’s uit die de toegang tot energie verbeteren door het elektriciteitsnet uit te breiden en kleine netwerken op te zetten op het platteland. Toegang tot energie is immers een basisvoorwaarde voor ontwikkeling en draagt bij tot een betere dienstverlening aan de burgers voor wat betreft gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, bestuur, communicatie… Ook de lokale bedrijven genieten als eerste begunstigden van onze programma’s: als zij toegang hebben tot elektriciteit, kunnen ze machines gebruiken om hun opbrengst, werkvolume en de kwaliteit van hun producten te verhogen.

Nieuws & evenementen

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

man explaining a graphic on a computer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)