KinEmploi, een springplank voor jongeren in Kinshasa

KinEmploi is een project voor arbeidsmarktintegratie toegespitst op jongeren, vooral vrouwen, in de stad Kinshasa. Het doel is om jonge mensen te helpen bij het vinden van duurzame, kwalitatieve jobs. Dat wil het bereiken via beroepsopleidingen en jobcoaching, incubatie van ondernemers en acceleratie van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Kinshasa is een grootstad met bijna 17 miljoen inwoners. 90 % van het gezinsinkomen komt er uit de informele economie. Bijna 70 % van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar is werkloos. Toch bieden bepaalde sectoren van de economie van Kinshasa een reëel groeipotentieel en kans op werkgelegenheid.

KinEmploi is een initiatief dat wordt geleid door het Congolese ministerie van Beroepsopleiding en Beroepen. Enabel heeft er een aantal partners in samengebracht, waaronder het Centre de Ressources Mosala, de Federatie van Congolese ondernemingen (FEC), de Nationale dienst voor tewerkstelling (ONEM), het ministerie van Lager, Middelbaar en Technisch Onderwijs (EPST) en Sociale Zaken, het verbond van kleine en middelgrote ondernemingen van Congo (COPEMECO) en incubatie- en opleidingscentra.

In 2023 heeft het programma 600 jongeren begeleid, vooral vrouwen (89 %), die een stimulans hebben gekregen om aan het werk te gaan in sleutelsectoren zoals de digitale sector, de horeca, de voedselverwerkende industrie en de fotovoltaïsche sector.

528 talenten onder hen hebben een job in loondienst gevonden of zijn een eigen bedrijf begonnen. Zo genereren ze een inkomen dat boven het minimumloon ligt en zetten ze een belangrijke stap op weg naar financiële onafhankelijkheid en economische vooruitgang.

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

forest landscape Nieuws

07 juni 2024

Klimaat: hoe kunnen we onze toekomst financieren?

Terwijl klimaatcrises elkaar opvolgen, lijkt de noodzaak om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graden dringender dan ooit.

Lees meer

women and a man working on a laptop Nieuws

07 juni 2024

Baanbrekende innovatieve ontwikkeling

Enabel is een standvastige innovatiepartner, toegewijd aan het ondersteunen van creatieve ondernemers en moedige intrapreneurs.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan