Evenement

21 november 2023

SoliDare: jongerenfestival rond internationale solidariteit

solidare poster

Kom uit je kot en meet the world. Dat is de slogan van het splinternieuwe SoliDare-festival, dat jongeren van 17 tot 26 jaar warm wil maken voor internationale solidariteit. Het tweetalige festival, dat plaatsvindt op 24 en 25 november bij Capital vzw in Brussel, wordt georganiseerd door BeGlobal, het programma voor wereldburgerschapseducatie van Enabel, in samenwerking met NGO-Federatie, ACODEV, 11.11.11, ITECO, CNCD-11.11.11, VLIR-UOS, UCOS, Louvain Coopération, Forum des Jeunes, Uni4Coop, Fédération Wallonie-Bruxelles en ARES. Het is een initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez.

Event Type
Gratis evenement
Location
Capital vzw, Antwerpselaan 40, 1000 Brussel
Datum
24 november 2023
25 november 2023
Tijd
9:00-17:30

De organisatoren willen zich aan het jonge publiek voorstellen, maar ze willen vooral ook van de jongeren horen wat zij van internationale samenwerking vinden en hoe zij ertegenover staan. Daarna moet het dan mogelijk zijn om met gemotiveerde jongeren aan de slag te gaan en samen vernieuwende projecten op te starten.

‘De afgelopen maanden en jaren volgen de internationale crisissen elkaar in sneltempo op,’ zegt minister Caroline Gennez. ‘De coronapandemie, de klimaatcrisis, het migratievraagstuk, de  oorlogen in Oekraïne en Gaza… Ook kinderen en jongeren zijn hier veel mee bezig. Internationale samenwerking en solidariteit zijn een cruciaal deel van het antwoord. En we hebben onze jongeren nodig om dat engagement aan te gaan.

‘We willen de sector van de internationale solidariteit in al zijn diversiteit voorstellen aan de jongeren, maar we willen vooral ook luisteren hoe zij erover denken en welke nieuwe ideeën zij hebben om zich te engageren,’ zegt Minister Gennez.

Daar is inderdaad nood aan, als je alleen al kijkt hoeveel organisaties actief zijn in de internationale samenwerking. Het is niet altijd even duidelijk wie wat doet. Of waarom ze het doen. En hoe jongeren zelf een solidariteitsproject kunnen opzetten. Kunnen ze wel een verschil maken? Of misschien willen ze er op dit festival gewoon eens goed hun gedacht over zeggen? Dat kan allemaal.

Op het programma staan inspirerende sprekers, workshops en debatten rond thema’s als migratie, klimaatverandering, het belang van diaspora-organisaties en dekolonisering. Zo is er een rondetafelgesrpek met minister Caroline Gennez en algemeen directeur van Enabel Jean Van Wetter over een nieuw narratief voor de internationale samenwerking.

‘SoliDare wil geestverruimend en grensverleggend zijn. Ik ben er zeker van dat wij de jongeren kunnen motiveren om zich in te zetten voor internationale solidariteit, en dat zij ons zullen inspireren met geweldige nieuwe ideeën,’ zegt Jean Van Wetter.

Tijdens SoliDare kunnen jongeren zowel kennismaken met een hele reeks organisaties en zo tal van mogelijkheden ontdekken om zelf in actie te schieten, als zelf in gesprek gaan met jongeren die hun ervaringen met jongerenengagement en internationale solidariteit zullen delen. Tussen al die informatie door is er ook plaats voor artistieke performances: slam, muziek en dans van en door Brusselse jongeren. De toegang is gratis.

 

Contact en info: Iris Uyttersprot, Coördinator van BeGlobal, +32 473 27 32 29, iris.uyttersprot@enabel.be

Meer updates en publicaties

brussels urban summit Evenement

13 juni 2023

Enabel tekent present op de Brussels Urban Summit

Op 13 juni 2023 organiseren Enabel en de VVSG, Brulocalis en Echos Communication een workshop ‘Engaging citizens within cities in transition’ in het kader van de Brussels Urban Summit.

Lees meer

Brussels Urban Summit 2023 Bis Evenement

01 juni 2023

Brussels Urban Summit 2023

Enabel and its partners VVSG, Brulocalis and Echo Communication are pleased to invite you to the workshop ‘Engaging citizens within cities in transition’.

Lees meer

Evenement

17 januari 2023

5 belangrijkste boodschappen van het eerste #EnablingTheFuture event

Op 15 december organiseerde Enabel de eerste editie van #EnablingTheFuture in Brussel. Dit hybride evenement bracht 150 sociale vernieuwers uit de hele wereld bijeen als bijdrage aan hun gezamenlijk doel om met innovatieacties en -investeringen de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te versnellen. We delen de vijf belangrijkste lessen.

Lees meer

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

Evenement

30 juni 2022

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir opent vernieuwd kantoor van Enabel

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft gisteren de vernieuwde kantoren van Enabel in de Brusselse Marollen officieel geopend.

Lees meer

Maghrib belgium Impulse days event banner Evenement

10 november 2021

Enabel zoekt Marokkaanse start-ups

Van 15 tot 19 november organiseert Enabel workshops ondernemerschap voor de Marokkaanse diaspora in België. Dit initiatief maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma voor Belgisch-Marokkaanse bedrijven die zich in Marokko willen vestigen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan