Innovatie in Oost-Jeruzalem ondersteunen, één idee tegelijk

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

young people at Station J

Het kantoor van Station J in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem bruist van de activiteit. In de grote kantoorruimte werken jonge vrouwen en mannen aan allerlei projecten en in twee workshopruimtes leren jongeren over technologie, sociale media en 3D-printen. De energie spat eraf.

 

Mariam Khalaf is projectmedewerker bij Station J. Ze is in februari 2022 bij de organisatie begonnen. Ze is lerares van beroep, geeft Engelse les, maar werkt sinds 8 jaar vooral met jongeren.

“Ik hou van mijn werk bij station J omdat ik kan zien hoe jonge volwassenen groeien. Hun persoonlijkheid verandert wanneer hun wereld dankzij de opleidingen opengaat. Plots worden ze zich bewust van de mogelijkheden die ze hebben, dingen waarvan ze het bestaan niet vermoedden. We stimuleren een andere manier van denken.”

 

Station J staat bekend als een centrum voor innovatie. Het wil meer zijn dan een buzzwoord. Het creëert een platform voor (startende) Palestijnse ondernemers en jongeren om ideeën uit te wisselen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Het biedt eveneens coworking-ruimte voor mensen die daar nood aan hebben, van ingenieurs tot grafisch ontwerpers.

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Freelance academie


 

“Enabel helpt ons met de freelance academie”, zegt Mariam, “waar we twee soorten cursussen aanbieden: de ene is voor 16- tot 29-jarigen en zet in op veerkracht. Dat betekent: 21e eeuwse vaardigheden; creatief en kritisch denken, communicatie, werken in een team, sociale media, coderen en 3D-printen.”  

Kareem Abu Alfilat is trainer van de cursus veerkracht. Als onderdeel van de cursus geeft hij een workshop 3D-printen aan een groep jonge Palestijnen, meestal tussen 16 en 19 jaar oud.

“Toen ik hun leeftijd had, was zoiets als dit hier niet mogelijk. Het is belangrijk dat een 16-jarige verschillende technologieën kan zien. Het helpt hun gedachten en hun ideeën over carrièremogelijkheden vorm te geven.”

 

Mariam legt uit dat de moeilijke politieke context in Palestina de gedachten van de mensen enorm beïnvloed: “We zijn gewend om met de stroom mee te gaan, wat er ook gebeurt. In onze maatschappij is het immers moeilijk om plannen te maken. Maar door de cursussen die wij organiseren, leren jongeren om ook op de kleine dingen te letten. Wat kun je wel nog controleren en veranderen? Dingen die zij kunnen helpen verbeteren met hun innovatieve oplossingen. Voor mij is dat prachtig.”

De tweede cursus zet in op werkgelegenheid en is bedoeld voor mensen tussen 18 en 29 jaar. Het idee is om zich vooral te richten op pas afgestudeerden (maximaal 2 tot 3 jaar geleden). De nadruk ligt op praktische vaardigheden zoals: hoe voer je een sollicitatiegesprek, hoe schrijf je een cv, hoe stel je een LinkedIn-profiel op.

“We bezoeken ook bedrijven om van hen te horen naar welke profielen ze op zoek zijn. Wij streven ernaar deelnemers naar een job te begeleiden. Dat kan door zelfstandig ondernemerschap, maar ook door werknemer of freelancer te worden. We moeten flexibel zijn, want de arbeidsmarkt in Palestina is beperkt.”

Vind je eigen loopbaan


 

Volgens Kareem is het belangrijk dat jongeren zelf leren beslissen. Hij wil hen aanmoedigen om rond te kijken: “Idealiter moeten ze een weloverwogen beslissing nemen die aansluit bij hun vaardigheden en passie. Maar het is nog steeds courant dat een meisje of jongen iets gaat studeren omdat de ouders dat willen. Ik denk dat we daar vanaf moeten.”

Ouders zien vaak meer traditionele loopbanen voor hun kinderen, zoals dokter of advocaat worden. Maar nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen ook werkgelegenheid bieden. Kareem geeft enkele voorbeelden:

“Om 3D-printen mogelijk te maken, heb je ingenieurs en monteurs nodig die de machines onderhouden, of ontwerpers die creëren wat geprint gaat worden. Er zijn veel mogelijkheden, alleen zien de mensen ze nog niet.”

 

Enabel wil jonge Palestijnen ondersteunen om de beste versie van zichzelf te worden. Daarvoor bieden we hen kansen op carrière en persoonlijke ontwikkeling die vroeger niet bestonden. Momenteel hebben in totaal 360 mensen een van de twee opleidingen gevolgd via Station J.

Maar Station J is slechts één van de vijf innovatiecentra die Enabel ondersteunt. Wij werken ook samen met twee andere op de Westelijke Jordaanoever en twee in Gaza. Daarnaast ondersteunen we via een overeenkomst met UNESCO nog twee hubs op de Westelijke Jordaanoever.

Tot dusver hebben op de Westelijke Jordaanoever 1963 jongeren deelgenomen aan de cursussen, waarvan 360 in Oost-Jeruzalem. Nog eens 420 namen deel in Gaza. In totaal zijn er tot nu toe 2383 deelnemers.

Wonen in Oost-Jeruzalem


 

De cursussen die Enabel via Station J aanbiedt, zijn gericht op jongeren die in Jeruzalem en de omliggende dorpen wonen. “We promoten de cursussen via sociale media en we werken ook samen met buurtorganisaties die tijdens hun activiteiten over de cursus vertellen”, zegt Mariam.

Hoewel er veel belangstelling is voor de cursussen, is het voor jongeren, zelfs binnen Oost-Jeruzalem, soms een uitdaging om Station J te bereiken: “Vanwege de politieke context zijn ouders er niet altijd gerust op om jongvolwassenen vanuit omliggende streken naar Oost-Jeruzalem te laten reizen, ook al is het niet ver”, aldus Mariam. “De afgelopen maanden waren er spanningen in Sjeik Jarrah – het gebied waar wij gevestigd zijn – omdat de Israëlische autoriteiten in dit oostelijke deel van Jeruzalem land geconfisqueerd hebben.”

Om die belemmeringen weg te nemen, biedt Station J alternatieven. Zoals naar andere steden gaan om de cursus te geven of vervoer organiseren voor de deelnemers zodat ze gezamenlijk naar de kantoren kunnen gaan.

Portrait picture of
Portrait picture of Kareem Abu Alfilat is a trainer of the resilience course

De liefde voor de technologie


 

Voor zowel Station J als Enabel is het essentieel dat jonge Palestijnen toegang blijven hebben tot deze ontwikkelingsmogelijkheden. Toen Kareem jong was, zag hij zulke kansen niet: “Ik heb altijd van technologie gehouden, maar dit soort dingen werd gewoon niet aangeboden op de universiteit toen ik studeerde. Daarom probeerde ik zelf veel thuis, gewoon dingen zoeken op het internet.”

Nu heeft hij de kans om zijn ervaring te delen, en dat is precies wat hij wil doen:

“Als ik naar de jongeren kijk die ik vandaag opleid, de meesten jonger dan 20, die vol ideeën zitten, zie ik een beetje mezelf in hen. Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg hen te inspireren en op mijn beurt door hen geïnspireerd te worden. Dat is zo mooi.”

 

a boy and a girl testing out VR-glasses
Alle foto’s in dit artikel: © Elias Halabi

 

Belangrijke cijfers


 

  • 360 cursisten hebben een opleiding gevolgd in Station J (Oost-Jeruzalem)
  • 80% van de deelnemers aan Station J zijn vrouwen.
  • 57% van de deelnemers aan Station J is tussen 22 en 29 jaar.
  • 1603 jongeren hebben deelgenomen aan de cursussen op de Westelijke Jordaanoever (exclusief Oost-Jeruzalem).
  • 420 deelnemers hebben een opleiding gevolgd in Gaza.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan