Nieuws

14 mei 2025

Arbeidsmobiliteit en ondernemerschap: opstap voor de toekomst

woman sitting at a desk

In een wereld vol demografische transitie-uitdagingen draagt goed beheerde mobiliteit bij aan inclusieve groei en duurzame ontwikkeling. Met name arbeidsmobiliteit biedt kansen voor individuen, vooral jongeren, en draagt tegelijkertijd bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio’s van herkomst en bestemming.

 

Global Skills Partnership


Voor arbeidsmobiliteit is het nodig het opleidingsaanbod te versterken zodat jongeren toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. De door arbeidsmobiliteit verbeterde productiviteit van bedrijven laat dan weer toe werk te maken van waardig werken. Arbeidsmobiliteit moedigt economische spelers, waaronder openbare arbeidsbemiddelingsbureaus, ook aan om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden.

Enabel ondersteunt daarom actoren die zich richten op opleiding, werkgelegenheid en ondernemerschap om internationale arbeidsmobiliteit op te nemen in hun bestaande aanpak. Onze activiteiten volgen het model van het Global Skills Partnership, een initiatief van het Center for Global Development. Die aanpak is afgestemd op zowel de behoeften van de arbeidsmarkten van de partnerlanden als die van de EU en promoot competentieontwikkeling binnen evenwichtige internationale partnerschappen.

 

Ondernemersmobiliteit: synergie tussen bedrijven


Enabel is ervan overtuigd dat kleine en middelgrote ondernemingen de kern vormen van economische ontwikkeling en heeft daarom de “Pilots for Entrepreneurial Mobility” (PEM) gelanceerd. Die projecten hebben tot doel de Senegalese, Ivoriaanse en Belgische ecosystemen voor ondernemerschap te ondersteunen. Daartoe stimuleren ze het opzetten van partnerschappen waar bedrijven uit de drie landen baat bij hebben.

In het PEM Wecco’-project (dat gericht is op Senegalese ondernemers) en het PEM N’Zassa-project (dat gericht is op Ivoriaanse ondernemers) worden de geselecteerde bedrijven ondersteund richting internationalisering via opleidingssessies, zakenreizen naar de EU en België in het bijzonder en gepersonaliseerde follow-up om partnerschappen te consolideren.

Tot nu toe werden ongeveer 60 partnerschappen gesmeed tussen Belgische ondernemers – waaronder ondernemers uit de Afrikaanse diaspora – en Senegalese en Ivoriaanse ondernemers. Deze partnerschappen hebben geleid tot de oprichting van nieuwe bedrijven (joint ventures), handelsrelaties (import/export) en technische partnerschappen (technologieoverdracht/uitwisseling).

In de gezondheidssector heeft het Belgische bedrijf Multi G bijvoorbeeld een overeenkomst getekend met het Senegalese medische bedrijf Askcare om gezondheidsposten in landelijke gebieden van Senegal te voorzien van een kant-en-klare oplossing voor de preventie van baarmoederhalskanker via grootschalige screening en preventieve behandeling.

Op het gebied van onderwijs en cultuur hebben de bedrijven Kanarimagik (Senegal) en Jeux d’Eden (België) een partnerschap gesloten om hun producten respectievelijk in België en Senegal op de markt te brengen. Ze kwamen ook overeen om in Dakar een centrum op te zetten voor opleidingen stripverhaal en animatiefilm.

Na een zakenreis naar België ondertekende Hans Compagnie een overeenkomst zakenbehartiging met het Belgische bedrijf D-Carbonize om Co2-voetafdrukdiensten aan te bieden aan bedrijven in Ivoorkust.

senegalese entrepreneurs in a meeting
Enabel ontwikkelt benaderingen die de vaardigheden van medewerkers evenals de openbare diensten
voor opleiding, werkgelegenheid en ondernemerschap versterken.

 

Arbeidsmobiliteit: de vraag op de arbeidsmarkt invullen


Naast ondernemersmobiliteit die gericht is op het ondersteunen van de ontwikkeling van bedrijven en partnerschappen is arbeidsmobiliteit een andere belangrijke pijler van onze actie.

In Marokko, Tunesië en België stimuleert het THAMM-project (Towards a Holistic Approach to Labour Migration Governance) de samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding en bedrijven in de drie landen in beroepen waar vraag naar is zoals ICT (informatie- en communicatietechnologieën), bouw en industrie.

Het gezamenlijke werk van de agentschappen in de drie landen leidde tot gemeenschappelijke instrumenten en werkmethoden om de vraag op de arbeidsmarkt en knelpuntberoepen beter te identificeren. Het aanbod van beroepsopleidingen is dus aangepast om de inzetbaarheid van mensen te verbeteren en tegelijkertijd internationale mobiliteit te vergemakkelijken. Het afstemmen van opleidingen op de realiteit van de verschillende arbeidsmarkten versterkt deze mobiliteit nog meer.

Via het Waalse opleidings- en tewerkstellingsagentschap FOREM ondersteunen we ook opleidingsactoren zoals de OFPPT (Dienst beroepsopleiding en werkgelegenheidsbevordering) in Marokko en het ATFP (Agentschap voor beroepsopleiding) in Tunesië, om de kwaliteit van de opleidingen te verbeteren en ze in overeenstemming te brengen met de internationale normen.

Enabel kiest daarom voor een langetermijnaanpak door solide partnerschappen te ontwikkelen waarbij ook de diaspora betrokken zijn. Door arbeidsmobiliteit te faciliteren versterkt Enabel opleidings- en werkgelegenheidssystemen en creëert het duurzame banden tussen landen. Enabel draagt zo bij aan innovatieve internationale samenwerking en promoot de Belgische expertise op het internationale toneel.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.