Enabel viert 25-jarig bestaan

event back drop with enabel written on it

Brussel, 3 april | ‘Upcycling Internationale Cooperation’. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag. Een rijkgevulde avond, met oog voor introspectie en internationale samenwerking.

 

Van tier-one persoonlijkheden tot unusual suspects


Onder de ongeveer 350 gasten, ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en Caroline Gennez, Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, die ons vereerden met hun aanwezigheid. Charles Michel opende de avond, terwijl Caroline Gennez de avond afsloot met een toelichting bij de betrekkingen tussen Europa en Afrika en de toegevoegde waarde van de Belgisch inspanningen op het gebied van internationale solidariteit.

Daarnaast droegen enkele unusual suspects hun eigen unieke perspectieven bij aan het bouwwerk van de internationale samenwerking. Een futuroloog uit Nederland, een kritische ondernemer en jeugdvertegenwoordiger uit Senegal, een expert in overheidsmanagement uit de Congolese diaspora en een Chief Innovation Officer uit Benin… met andere woorden, een sprekerslijst die ver afstaat van de klassieke stemmen die op dit soort events worden verwacht.

“Maar dat is nu juist het punt,” zegt Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel. “Ons agentschap is 25 jaar geleden opgericht in een tijd zonder mobiele telefoons of Wifi. Ondertussen heeft de oude Noord-Zuid-hulp plaatsgemaakt voor mondiale samenwerking op voet van gelijkheid.”

 

Bouwen aan de samenwerking van morgen


De wereld waarin we leven en werken is er steeds meer een van toenemende instabiliteit en ongelijkheid: een versnellende klimaatcrisis, steeds meer landen met een democratisch tekort, de opkomst van politieke extremen, de omwentelingen in de wereldorde, oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten…

Voor Enabel is het duidelijk dat deze problemen alleen kunnen worden opgelost door internationale samenwerking. Met dit event wilden we inspiratie opdoen en de internationale samenwerking openstellen voor nieuwe benaderingen.

”De internationale samenwerking van België beperkt zich ook niet tot Afrika,” vervolgt Jean Van Wetter. ”Weldra zal ons agentschap een kantoor openen in Oekraïne, omdat we expertise te bieden hebben die ook goed van pas kan komen in veel niet-Afrikaanse landen. Dit moet de basis worden van onze visie op de toekomst van internationale samenwerking.”

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

rwandan and belgian officials Nieuws

31 januari 2024

Gezamenlijk persbericht : Rwanda en België ondertekenen nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma

Het voorziet in een strategische toewijzing van middelen in belangrijke sectoren zoals landbouw, verstedelijking en gezondheid.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan