Nieuws

19 juni 2023

Gezamenlijke verklaring van VVOB en Enabel over de aanval op schoolkinderen in Oeganda

Afkeuring en oproep tot actie

Iedereen bij VVOB en Enabel is diep bedroefd en geschokt door de brute aanval op de kinderen van de middelbare school Lhubiriha in het Kasese-district in Oeganda. De wreedheid en zinloosheid van de moord op en ontvoering van deze onschuldige meisjes en jongens slaat ons met verbijstering.

 

Het is bijzonder schrijnend dat deze gruweldaden plaatsvonden op de avond van 16 juni 2023, een dag die is uitgeroepen tot de Dag van het Afrikaanse kind. Deze dag was bedoeld om de stemmen van Afrikaanse kinderen te vieren en te versterken maar is nu door een tragedie overschaduwd. Samen met UNICEF en andere partners roepen we met klem op tot de onmiddellijke vrijlating en veilige terugkeer van de ontvoerde scholieren.

Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de gemeenschap en de families die getroffen zijn door deze gruweldaden. De pijn en het leed dat zij doormaken zijn onvoorstelbaar. In deze tijd van onmetelijk verdriet zijn we solidair met hen en bieden we onze innige deelneming aan.

Scholen moeten veilige plekken zijn om te leren, waar jongeren en opvoeders kunnen floreren en aan een betere toekomst kunnen bouwen. Elk kind verdient een veilige omgeving, vrij van angst en geweld, waar het zich volledig kan ontplooien. We moeten collectief onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat scholen veilige havens voor onderwijs blijven.

We moedigen de overheden aan om dit incident snel te onderzoeken en de daders te vervolgen. Deze terreurdaad tegen onschuldige kinderen is een belediging voor de mensheid en we moeten al het mogelijke doen om te voorkomen dat dergelijke wreedheden zich herhalen.

Laten we de handen in elkaar slaan om de getroffen gemeenschap te steunen en op te komen voor het recht van elk kind op onderwijs in een veilige omgeving. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin scholen veilige toevluchtsoorden voor kennis zijn en waar het potentieel van elk kind wordt gekoesterd en beschermd.

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan