Nieuws

19 juni 2023

Gezamenlijke verklaring van VVOB en Enabel over de aanval op schoolkinderen in Oeganda

Afkeuring en oproep tot actie

Iedereen bij VVOB en Enabel is diep bedroefd en geschokt door de brute aanval op de kinderen van de middelbare school Lhubiriha in het Kasese-district in Oeganda. De wreedheid en zinloosheid van de moord op en ontvoering van deze onschuldige meisjes en jongens slaat ons met verbijstering.

 

Het is bijzonder schrijnend dat deze gruweldaden plaatsvonden op de avond van 16 juni 2023, een dag die is uitgeroepen tot de Dag van het Afrikaanse kind. Deze dag was bedoeld om de stemmen van Afrikaanse kinderen te vieren en te versterken maar is nu door een tragedie overschaduwd. Samen met UNICEF en andere partners roepen we met klem op tot de onmiddellijke vrijlating en veilige terugkeer van de ontvoerde scholieren.

Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de gemeenschap en de families die getroffen zijn door deze gruweldaden. De pijn en het leed dat zij doormaken zijn onvoorstelbaar. In deze tijd van onmetelijk verdriet zijn we solidair met hen en bieden we onze innige deelneming aan.

Scholen moeten veilige plekken zijn om te leren, waar jongeren en opvoeders kunnen floreren en aan een betere toekomst kunnen bouwen. Elk kind verdient een veilige omgeving, vrij van angst en geweld, waar het zich volledig kan ontplooien. We moeten collectief onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat scholen veilige havens voor onderwijs blijven.

We moedigen de overheden aan om dit incident snel te onderzoeken en de daders te vervolgen. Deze terreurdaad tegen onschuldige kinderen is een belediging voor de mensheid en we moeten al het mogelijke doen om te voorkomen dat dergelijke wreedheden zich herhalen.

Laten we de handen in elkaar slaan om de getroffen gemeenschap te steunen en op te komen voor het recht van elk kind op onderwijs in een veilige omgeving. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin scholen veilige toevluchtsoorden voor kennis zijn en waar het potentieel van elk kind wordt gekoesterd en beschermd.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan