Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Persbericht

king of belgium and enabel colleagues

Brussel, 24 april 2024 – Koning Filip brengt op een officieel bezoek aan het Belgisch agentschap voor internationale samenwerking Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

 
Het bezoek valt samen met de jaarlijkse bijeenkomst van de landendirecteurs van Enabel, die gedurende een week in Brussel overleggen en de bakens uitzetten voor het komende jaar. De vorst maakt van de gelegenheid gebruik om met de landendirecteurs dieper in te gaan op een aantal actuele thema’s en hoe die de activiteiten van Enabel mee bepalen.

Algemeen directeur Jean Van Wetter is bijzonder verheugd met het Koninklijke bezoek. “Het is een hele eer om de Koning in onze kantoren te ontvangen. Zijn bezoek is een erkenning voor het werk van onze teams in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, vaak in moeilijke omstandigheden, en ook van de belangrijke rol die Enabel in de geopolitieke context opneemt op Belgisch, Europees en internationaal niveau. We zijn de vorst daar zeer dankbaar voor.

Diverse thema’s komen tijdens het bezoek aan bod. De geopolitieke context waarin Enabel zijn activiteiten ontplooit is complex en voortdurend in beweging: de alsmaar versnellende klimaatcrisis, de staatsgrepen in West-Afrika, de oorlog in Oekraïne, het conflict in Gaza, de onrust in Oost-Congo en de migratiecrisis die nooit ver weg is…

De Koning zal zich ook onderhouden met een aantal Palestijnse medewerkers van Enabel die uit Gaza zijn kunnen vertrekken en nu in België in veiligheid zijn. Een aantal medewerkers van Enabel zitten tot op vandaag nog altijd vast in Gaza.

De Koning neemt vervolgens deel aan een rondetafel over het nieuwe samenwerkingsprogramma met de Democratische Republiek Congo. Enabels landendirecteur voor Congo en andere experts geven toelichting bij de Belgisch-Congolese samenwerking, die focust op jongeren, onderwijs en ondernemerschap, sociale bescherming, landbouw en goed bestuur. Het Congo-programma zal een directe impact hebben op meer dan 3,5 miljoen Congolezen.

Ten slotte komt ook de lancering van activiteiten in Oekraïne aan bod. De Belgische regering heeft Enabel de opdracht toevertrouwd om in 2023 een steunprogramma voor de wederopbouw van Oekraïne op te starten, met bijzondere aandacht voor gezondheidszorg, onderwijs en energie.

“Het is betekenisvol dat de Koning aandacht heeft voor ons werk op het vlak van internationale samenwerking,” zegt Van Wetter. “Die samenwerking moet worden gezien als een investering in onze gemeenschappelijke toekomst, niet als een verplichting tot liefdadigheid,” besluit hij.

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

rwandan and belgian officials Nieuws

31 januari 2024

Gezamenlijk persbericht : Rwanda en België ondertekenen nieuw bilateraal samenwerkingsprogramma

Het voorziet in een strategische toewijzing van middelen in belangrijke sectoren zoals landbouw, verstedelijking en gezondheid.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan