Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Abdallah’s echtgenote ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en vecht voor haar leven. De twee andere kinderen van het koppel (5 jaar en 7 maanden oud) liepen lichte verwondingen op. Abdullah’s vader van 65, zijn 35-jarige broer en zijn nichtje van zes verloren ook het leven.

Het huis waar het gezin van Abdallah zich bevond, bood onderdak aan ongeveer 25 personen, waaronder de bewoners en ontheemden die er een toevlucht zochten. De aanval afgelopen nacht kostte aan ten minste zeven mensen het leven en vele anderen raakten gewond.

Abdallah Nabhan was een zeer toegewijde en gewaardeerde collega. Hij begon in april 2020 bij Enabel als Business Development Officer in een Europees project dat kleine ondernemingen in de Gazastrook begeleidt om milieuvriendelijk te produceren, en dat aansluit bij een project van de Belgische ontwikkelingssamenwerking dat erop gericht is jongeren aan een baan te helpen.

Net zoals alle andere medewerkers van Enabel in Gaza, stond Abdullah op de lijst van mensen die voor vertrek uit Gaza in aanmerking kwamen en die al maanden geleden aan de Israelische autoriteiten is bezorgd. Helaas is Abdullah omgekomen voordat voordat hij en zijn gezin toelating kregen om veilig uit Gaza te vertrekken. Er zitten momenteel nog 7 medewerkers vast in Gaza.

Minster van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en Enabel veroordelen in de scherpste bewoordingen deze aanval op onschuldige burgers en vragen dat de overige collega’s die nog in Gaza zijn, onmiddellijk toelating krijgen om te vertrekken.

Minister Caroline Gennez: “Waar we lang voor vreesden is nu werkelijkheid geworden. Dit is afschuwelijk nieuws. Ik wil mijn diepste medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Adballah, zijn zoontje Jamal, zijn papa, zijn broer en zijn nichtje en aan al onze Enabel-medewerkers. Onze harten zijn vandaag opnieuw gebroken. Abdallah was een vader, een echtgenoot, een zoon, een mens. Zijn verhaal en dat van zijn familie is er slechts één van tienduizenden. Wanneer zal het eindelijk genoeg zijn? Na 6 maanden oorlog en vernieling in Gaza lijken we het al gewoon te worden, maar feit blijft dat het willekeurig bombarderen van civiele infrastructuur en van onschuldige burgers ingaat tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht. De Israëlische regering draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Algemeen directeur Jean Van Wetter van Enabel: “Ik ben diep geraakt door het overlijden van onze collega Abdallah en zijn zoon Jamal, en ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudende aanvallen. Dit is de zoveelste flagrante inbreuk van Israel op het internationale humanitaire recht. Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan ik niet aanvaarden dat dat al zo lang onbestraft blijft doorgaan. Het is tragisch dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen.”

Onze collega Abdallah (rechts op de foto)

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan