Mik hoog, denk groot: een frisse start voor jeugdcentrum Musanze

young girl sitting in front of a wooden statue

In Rwanda zijn de jongeren van Musanze dolenthousiast. Na een jaar van bouwen en renoveren maakt het jeugdcentrum van het district zich op om zijn deuren weer te openen.

 

Een belangrijk trefpunt voor jongeren


Het jeugdcentrum ligt in het hart van Musanze in het noorden van Rwanda. Het werd gerenoveerd in samenwerking met het Musanze-district. Het campusachtige ontwerp, gebouwd met lokale materialen, omvat trainingszalen, een Fablab*, een Kennislab, een bibliotheek, kunstenaarsateliers, IT-diensten en sportfaciliteiten voor liefhebbers van basketbal, volleybal en handbal.

De essentie van het project? De jeugd in de regio mondiger maken en hen ondersteunen bij het vinden van hun eigen weg. Daarom is het centrum ontworpen als een hub voor ondernemerschap en het exploreren van vaardigheden, waar jongeren verschillende sporten en kunsten kunnen verkennen, maar ook hun vaardigheden creatief kunnen inzetten.

Digitalisering is meer dan een modewoord, het is ook een hoeksteen van het project: het centrum biedt IT-apparatuur en opleiding om mensen te voorzien van de nodige hulpmiddelen om hun weg te vinden in het digitale tijdperk en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

the youth centre from the outside

“Het zal een baken van hoop zijn en een toevluchtsoord voor een jonge generatie om hoger te mikken, groot te denken en te handelen,” aldus de Rwandese minister van Jeugdzaken dr. Abdallah Utumatwishima.

Maar niet alleen het gerenoveerde centrum trok alle aandacht. Bij de inhuldiging waren alle ogen gericht op een 4 meter hoog houten standbeeld dat midden op de binnenplaats prijkt: een Cosmogolem. Het standbeeld is gebouwd door lokale kunstenaars en gebaseerd op een origineel idee van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen. Het is een symbool van hoop en geloof in de toekomst, van diversiteit en evolutie dat jonge generaties kracht geeft door hen te helpen hun eigen stem te vinden.

Als onderdeel van de openingsactiviteiten werden tieners en kinderen uit de gemeenschap uitgenodigd om zich de Cosmogolem eigen te maken. Dat deden ze door verhalen, gedichten, wensen of tekeningen op te schrijven en deze in het hart van de reus te plaatsen.

Het project in een notendop


 

  • Verwacht wordt dat de stedelijke bevolking van Rwanda zal toenemen van 18,5 % in 2015 tot 41,2 % in 2050. Deze snelle verstedelijking is een grote uitdaging maar als we ze in goede banen leiden, opent ze mogelijkheden voor jobcreatie en economische ontwikkeling.
  • De renovatie van het jeugdcentrum in Musanze maakt deel uit van het bredere UrbanDev-project van Enabel: het heeft als doel om inclusieve en duurzame stedelijke ontwikkeling in Rubavu, Musanze en Rwamagana te ondersteunen.
  • Rubavu, Musanze en Rwamagana zijn opkomende steden met een hoog economisch potentieel dankzij hun toeristische troeven, vruchtbaar land en de nabijheid van grotere steden zoals Kigali en Goma (DR Congo). Enabel ondersteunt deze drie steden om hun lokale economie te stimuleren en adviseert lokale overheden over stadsplanning voor economische groei.
  • Enabel heeft tot nu toe acht jeugdcentra ondersteund en zeven daarvan gerenoveerd en ingericht (één in Gakenke, één in Gisagara, één in Karongi, één in Nyamasheke, twee in Nyarugenge – Kimisagara en Nyamirambo, één in Rulindo en één in Rusizi), naast het pas geopende centrum in Musanze.

 

*Fab Lab staat voor Fabrication Laboratory: het bestaat uit een atelier waar mensen computerondersteunde tools kunnen gebruiken om objecten te maken.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan