Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

Man working in a hospital laboratory

Al meer dan tien jaar is gezondheidszorg een centraal thema in de samenwerking van Enabel met Burundi. Die samenwerking heeft geresulteerd in de bouw en modernisering van medische infrastructuur, de digitalisering van gezondheidsdiensten, de opleiding van zorgpersoneel en vele andere essentiële initiatieven.

 

Moderne infrastructuur


Een van de hoogtepunten van het werk was het aanpassen van bestaande gezondheidsvoorzieningen en medische apparatuur aan de geldende normen. Zo zijn maar liefst 66 gezondheidscentra gerenoveerd en is er nu een efficiënte werkwijze om de infrastructuur en de apparatuur te onderhouden.

Het ziekenhuis van Kiganda in de provincie Muramvya verleent uitgebreide gezondheidszorg aan maar liefst 200.000 mensen.

In een land waar de water- en elektriciteitsvoorziening onstabiel is, heeft de samenwerking met de nationale gezondheidsdiensten ervoor gezorgd dat 52 gezondheidscentra nu uitgerust zijn met zonne-energie en dat 28 centra over drinkwatervoorziening beschikken. Onafhankelijke generatoren zorgen er ook voor dat zorgverleners niet gehinderd worden door stroomuitval en in optimale omstandigheden kunnen werken.

 

Digitalisering, een must voor de volksgezondheid


In een wereld waar digitalisering een must is geworden, kan het risico op een digitale kloof de individuele en collectieve ontwikkeling in het gedrang brengen. De gezondheidssector vormt hierop geen uitzondering.

Dankzij transversale initiatieven, ondersteund door België en de Europese Unie, zijn meer dan 60 ziekenhuizen en gezondheidscentra gedigitaliseerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van digitale tools om het middelenbeheer te optimaliseren en de opvolging van patiëntendossiers te verbeteren. Er werd ook een centraal platform opgezet dat alle gezondheidsgegevens samenbrengt.

 

“Vroeger was het moeilijk om de gegevens van bloeddonors bij te houden of om een donor te vinden wanneer we zeldzame rhesusfactoren nodig hadden. Nu volstaat het om onze database te raadplegen en de donor te contacteren.” Ndayiragije Audifax, IT-medewerker bij het Nationale Bloedtransfusiecentrum

 

Gekwalificeerd personeel


Om kwalitatieve gezondheidszorg te kunnen bieden, moeten zorgverleners toegang hebben tot moderne infrastructuur en apparatuur. Maar ze moeten ook over de meest actuele kennis en opleiding beschikken. Met dat in gedachten moest de medische opleiding hervormd worden.

In nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en Aidsbestrijding is de op vaardigheden gebaseerde opleidingsmethodologie nu op nationaal niveau ingevoerd. Daardoor konden veel artsen en verpleegkundigen worden opgeleid in chirurgie, kon de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeterd worden en in sommige centra konden afdelingen voor spoedchirurgie worden opgezet.

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

Deux jeunes acteurs sur un tournage Nieuws

07 juni 2024

Creatieve ondernemers

Guinée Créative werd gelanceerd in 2021 en ondersteunt de opkomst van bedrijven die actief zijn in de mode-, design- en audiovisuele sector.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

KinEmploi, een springplank voor jongeren in Kinshasa

Een project om jongeren en vrouwen te ondersteunen bij het vinden van duurzame, kwaliteitsvolle jobs in Kinshasa? Zoek niet verder.

Lees meer

sheeps crossing the road, Niger Nieuws

07 juni 2024

Gezien de instabiliteit van de Sahel is internationale samenwerking essentieel

De Europese en Belgische samenwerking met Afrika, gebaseerd op een logica van solidariteit, moet zich aanpassen aan de nieuwe mondiale geopolitieke situatie.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan