Nieuws

21 juni 2022

Oegandees infrastructuurproject wint Architizer Award

outdoor space at the National teachers college

Amsterdam, Nederland | Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Het project, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door Enabel, het Oegandese ministerie van Onderwijs en Sport, Oubuntu Consulting en DASUDA & bkvv architecten, renoveerde en breidde het National Teachers’ College van Mubende en Kaliro, in het midden en oosten van Oeganda, uit.

Er werden 24 gebouwen gerenoveerd en 8 nieuwe faciliteiten gebouwd. Deze omvatten huisvesting voor studenten, docenten en personeel, klaslokalen, energie-efficiënte keukens en sportvelden, maar ook andere voorzieningen zoals zonneverlichting en afvalbeheersystemen. Tom Vanneste, landenvertegenwoordiger van Enabel in Oeganda, zegt dat het initiatief ervoor heeft gezorgd dat er een veiligere en aangenamere leeromgeving is gecreëerd voor meer dan 2000 leerlingen en hun leraren.

“Onze infrastructuurprojecten onderscheiden zich doordat de bouw wordt geleid door de principes van klimaatresponsief ontwerp. Om eigenaarschap en duurzaamheid te garanderen, wordt gedurende de hele projectcyclus gestreefd naar betrokkenheid van de gemeenschap,” aldus Vanneste.

Hij voegt eraan toe dat de projectaanpak de eerste in zijn soort is in het land en daarmee een referentiepunt voor infrastructuurontwikkeling in de Oost-Afrikaanse regio.

Het project maakt deel uit van een 7-jarig programma gefinancierd door België. Het wil de kwaliteit verbeteren van de leraren lager secundair onderwijs die afstuderen aan de 5 nationale lerarenopleidingen van Oeganda, waaronder die van Mubende en Kaliro.

De Architizer A+ Awards bekronen het buitengewone werk van ‘s werelds beste bureaus en vestigen de aandacht op het werk van baanbrekende architecten en ontwerpers die ernaar streven architectuur te creëren die de tand des tijds zal doorstaan. Voor de awards van dit jaar werden 5000 inzendingen ontvangen uit meer dan 100 landen. Hieruit nomineerde de jury vijf finalisten per categorie. De Publieksprijs bekroont werk in verschillende categorieën met meer dan 400 000 stemmen van het stemgerechtigde publiek.

Het infrastructuurproject van het Nationaal Teachers College zal worden opgenomen in de volgende editie van “The World’s Best Architecture”, die jaarlijks door de Monacelli Press wordt gepubliceerd.

 

People sitting on an outdoor spot at the National Teachers College
Inside the renovated National Teachers College
Teachers accomodation
Drone view of the renovated buildings

Meer updates en publicaties

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania.

Lees meer

health worker preparing a vaccine Nieuws

29 november 2022

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven. Enabel zal werken in een consortium van drie ontwikkelingsagentschappen. Het deelt zijn expertise om de Afrikaanse Unie te helpen tegen 2040 de Afrikaanse vaccinproductie op te voeren tot 60 % van de vaccinbehoefte in Afrika.  

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)