Nieuws

21 juni 2022

Oegandees infrastructuurproject wint Architizer Award

outdoor space at the National teachers college

Amsterdam, Nederland | Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Het project, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door Enabel, het Oegandese ministerie van Onderwijs en Sport, Oubuntu Consulting en DASUDA & bkvv architecten, renoveerde en breidde het National Teachers’ College van Mubende en Kaliro, in het midden en oosten van Oeganda, uit.

Er werden 24 gebouwen gerenoveerd en 8 nieuwe faciliteiten gebouwd. Deze omvatten huisvesting voor studenten, docenten en personeel, klaslokalen, energie-efficiënte keukens en sportvelden, maar ook andere voorzieningen zoals zonneverlichting en afvalbeheersystemen. Tom Vanneste, landenvertegenwoordiger van Enabel in Oeganda, zegt dat het initiatief ervoor heeft gezorgd dat er een veiligere en aangenamere leeromgeving is gecreëerd voor meer dan 2000 leerlingen en hun leraren.

“Onze infrastructuurprojecten onderscheiden zich doordat de bouw wordt geleid door de principes van klimaatresponsief ontwerp. Om eigenaarschap en duurzaamheid te garanderen, wordt gedurende de hele projectcyclus gestreefd naar betrokkenheid van de gemeenschap,” aldus Vanneste.

Hij voegt eraan toe dat de projectaanpak de eerste in zijn soort is in het land en daarmee een referentiepunt voor infrastructuurontwikkeling in de Oost-Afrikaanse regio.

Het project maakt deel uit van een 7-jarig programma gefinancierd door België. Het wil de kwaliteit verbeteren van de leraren lager secundair onderwijs die afstuderen aan de 5 nationale lerarenopleidingen van Oeganda, waaronder die van Mubende en Kaliro.

De Architizer A+ Awards bekronen het buitengewone werk van ‘s werelds beste bureaus en vestigen de aandacht op het werk van baanbrekende architecten en ontwerpers die ernaar streven architectuur te creëren die de tand des tijds zal doorstaan. Voor de awards van dit jaar werden 5000 inzendingen ontvangen uit meer dan 100 landen. Hieruit nomineerde de jury vijf finalisten per categorie. De Publieksprijs bekroont werk in verschillende categorieën met meer dan 400 000 stemmen van het stemgerechtigde publiek.

Het infrastructuurproject van het Nationaal Teachers College zal worden opgenomen in de volgende editie van “The World’s Best Architecture”, die jaarlijks door de Monacelli Press wordt gepubliceerd.

 

People sitting on an outdoor spot at the National Teachers College
Inside the renovated National Teachers College
Teachers accomodation
Drone view of the renovated buildings

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Deux jeunes acteurs sur un tournage Nieuws

07 juni 2024

Creatieve ondernemers

Guinée Créative werd gelanceerd in 2021 en ondersteunt de opkomst van bedrijven die actief zijn in de mode-, design- en audiovisuele sector.

Lees meer

sheeps crossing the road, Niger Nieuws

07 juni 2024

Gezien de instabiliteit van de Sahel is internationale samenwerking essentieel

De Europese en Belgische samenwerking met Afrika, gebaseerd op een logica van solidariteit, moet zich aanpassen aan de nieuwe mondiale geopolitieke situatie.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan