Nieuws

21 juni 2022

Oegandees infrastructuurproject wint Architizer Award

outdoor space at the National teachers college

Amsterdam, Nederland | Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Het project, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door Enabel, het Oegandese ministerie van Onderwijs en Sport, Oubuntu Consulting en DASUDA & bkvv architecten, renoveerde en breidde het National Teachers’ College van Mubende en Kaliro, in het midden en oosten van Oeganda, uit.

Er werden 24 gebouwen gerenoveerd en 8 nieuwe faciliteiten gebouwd. Deze omvatten huisvesting voor studenten, docenten en personeel, klaslokalen, energie-efficiënte keukens en sportvelden, maar ook andere voorzieningen zoals zonneverlichting en afvalbeheersystemen. Tom Vanneste, landenvertegenwoordiger van Enabel in Oeganda, zegt dat het initiatief ervoor heeft gezorgd dat er een veiligere en aangenamere leeromgeving is gecreëerd voor meer dan 2000 leerlingen en hun leraren.

“Onze infrastructuurprojecten onderscheiden zich doordat de bouw wordt geleid door de principes van klimaatresponsief ontwerp. Om eigenaarschap en duurzaamheid te garanderen, wordt gedurende de hele projectcyclus gestreefd naar betrokkenheid van de gemeenschap,” aldus Vanneste.

Hij voegt eraan toe dat de projectaanpak de eerste in zijn soort is in het land en daarmee een referentiepunt voor infrastructuurontwikkeling in de Oost-Afrikaanse regio.

Het project maakt deel uit van een 7-jarig programma gefinancierd door België. Het wil de kwaliteit verbeteren van de leraren lager secundair onderwijs die afstuderen aan de 5 nationale lerarenopleidingen van Oeganda, waaronder die van Mubende en Kaliro.

De Architizer A+ Awards bekronen het buitengewone werk van ‘s werelds beste bureaus en vestigen de aandacht op het werk van baanbrekende architecten en ontwerpers die ernaar streven architectuur te creëren die de tand des tijds zal doorstaan. Voor de awards van dit jaar werden 5000 inzendingen ontvangen uit meer dan 100 landen. Hieruit nomineerde de jury vijf finalisten per categorie. De Publieksprijs bekroont werk in verschillende categorieën met meer dan 400 000 stemmen van het stemgerechtigde publiek.

Het infrastructuurproject van het Nationaal Teachers College zal worden opgenomen in de volgende editie van “The World’s Best Architecture”, die jaarlijks door de Monacelli Press wordt gepubliceerd.

 

People sitting on an outdoor spot at the National Teachers College
Inside the renovated National Teachers College
Teachers accomodation
Drone view of the renovated buildings

Meer updates en publicaties

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)