Nieuws

21 juni 2022

Oegandees infrastructuurproject wint Architizer Award

outdoor space at the National teachers college

Amsterdam, Nederland | Het infrastructuurproject op twee campussen van de lerarenopleiding in Oeganda heeft de publieksprijs in de categorie Architecture For Good van de Architizer A+ Awards gewonnen.

Het project, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door Enabel, het Oegandese ministerie van Onderwijs en Sport, Oubuntu Consulting en DASUDA & bkvv architecten, renoveerde en breidde het National Teachers’ College van Mubende en Kaliro, in het midden en oosten van Oeganda, uit.

Er werden 24 gebouwen gerenoveerd en 8 nieuwe faciliteiten gebouwd. Deze omvatten huisvesting voor studenten, docenten en personeel, klaslokalen, energie-efficiënte keukens en sportvelden, maar ook andere voorzieningen zoals zonneverlichting en afvalbeheersystemen. Tom Vanneste, landenvertegenwoordiger van Enabel in Oeganda, zegt dat het initiatief ervoor heeft gezorgd dat er een veiligere en aangenamere leeromgeving is gecreëerd voor meer dan 2000 leerlingen en hun leraren.

“Onze infrastructuurprojecten onderscheiden zich doordat de bouw wordt geleid door de principes van klimaatresponsief ontwerp. Om eigenaarschap en duurzaamheid te garanderen, wordt gedurende de hele projectcyclus gestreefd naar betrokkenheid van de gemeenschap,” aldus Vanneste.

Hij voegt eraan toe dat de projectaanpak de eerste in zijn soort is in het land en daarmee een referentiepunt voor infrastructuurontwikkeling in de Oost-Afrikaanse regio.

Het project maakt deel uit van een 7-jarig programma gefinancierd door België. Het wil de kwaliteit verbeteren van de leraren lager secundair onderwijs die afstuderen aan de 5 nationale lerarenopleidingen van Oeganda, waaronder die van Mubende en Kaliro.

De Architizer A+ Awards bekronen het buitengewone werk van ‘s werelds beste bureaus en vestigen de aandacht op het werk van baanbrekende architecten en ontwerpers die ernaar streven architectuur te creëren die de tand des tijds zal doorstaan. Voor de awards van dit jaar werden 5000 inzendingen ontvangen uit meer dan 100 landen. Hieruit nomineerde de jury vijf finalisten per categorie. De Publieksprijs bekroont werk in verschillende categorieën met meer dan 400 000 stemmen van het stemgerechtigde publiek.

Het infrastructuurproject van het Nationaal Teachers College zal worden opgenomen in de volgende editie van “The World’s Best Architecture”, die jaarlijks door de Monacelli Press wordt gepubliceerd.

 

People sitting on an outdoor spot at the National Teachers College
Inside the renovated National Teachers College
Teachers accomodation
Drone view of the renovated buildings

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan