Nieuws

27 juni 2022

Seksuele voorlichting met een mobiele applicatie

Phone displaying the Kouyé application

Conakry, Guinee | Enabel lanceert een mobiele applicatie voor Guinese jongeren, om seksuele en reproductieve gezondheid te promoten, de toegang tot seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en jongeren te verbeteren en de strijd tegen gendergerelateerd geweld aan te gaan.

In Guinee staan de taboes, mythen en sociale regels rond seksualiteit seksuele voorlichting en communicatie tussen de generaties in de weg. Hierdoor gaat onjuiste informatie circuleren en is er minder toegang tot diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid (SRH). Het werkt bovendien risicovol gedrag in de hand zoals vroege seksuele activiteit, onbeschermde seks, ongewenste zwangerschappen en besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen.

“Het belangrijkste doel van de applicatie en website is jongeren te informeren en bewust te maken van seksualiteit en gendergelijkheid,” legt Junior Expert Digitalisering Hannah Van Den Berghe vanuit Conakry uit. “Net omdat seksualiteit een taboe is in Guinée, vinden jongeren moeilijker informatie. We willen dit met deze eenvoudige en toegankelijke applicatie verbeteren.”

De applicatie en website bieden informatie aan over seksualiteit en gendergelijkheid. De naam Kouyé betekent ‘kiekeboe’ en wordt gebruikt door kinderen wanneer ze verstoppertje spelen. De naam van de applicatie verwijst op die manier naar het taboe rond seksualiteit in Guinee. De app beantwoordt een hele reeks vragen over seksualiteit die jongeren bezighouden, zoals “Wat kan ik doen om niet ongewenst zwanger te raken?”, “Wat zegt de Guineese wet over abortus?” en “Wat is een kindhuwelijk?” Er is ook informatie te vinden over ziektes zoals ebola of COVID-19. Jongeren kunnen er hun kennis testen met een quiz, uitwisselen met andere jongeren via het forum of de contactgegevens opzoeken van het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Het project wordt gefinancierd door de EU en België en samen met het Guinese ministerie voor volksgezondheid en het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ uitgevoerd. De applicatie en website wil dit jaar minstens 10.000 Guinese jongeren bereiken.

 

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan