Nieuws

27 juni 2022

Seksuele voorlichting met een mobiele applicatie

Phone displaying the Kouyé application

Conakry, Guinee | Enabel lanceert een mobiele applicatie voor Guinese jongeren, om seksuele en reproductieve gezondheid te promoten, de toegang tot seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en jongeren te verbeteren en de strijd tegen gendergerelateerd geweld aan te gaan.

In Guinee staan de taboes, mythen en sociale regels rond seksualiteit seksuele voorlichting en communicatie tussen de generaties in de weg. Hierdoor gaat onjuiste informatie circuleren en is er minder toegang tot diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid (SRH). Het werkt bovendien risicovol gedrag in de hand zoals vroege seksuele activiteit, onbeschermde seks, ongewenste zwangerschappen en besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen.

“Het belangrijkste doel van de applicatie en website is jongeren te informeren en bewust te maken van seksualiteit en gendergelijkheid,” legt Junior Expert Digitalisering Hannah Van Den Berghe vanuit Conakry uit. “Net omdat seksualiteit een taboe is in Guinée, vinden jongeren moeilijker informatie. We willen dit met deze eenvoudige en toegankelijke applicatie verbeteren.”

De applicatie en website bieden informatie aan over seksualiteit en gendergelijkheid. De naam Kouyé betekent ‘kiekeboe’ en wordt gebruikt door kinderen wanneer ze verstoppertje spelen. De naam van de applicatie verwijst op die manier naar het taboe rond seksualiteit in Guinee. De app beantwoordt een hele reeks vragen over seksualiteit die jongeren bezighouden, zoals “Wat kan ik doen om niet ongewenst zwanger te raken?”, “Wat zegt de Guineese wet over abortus?” en “Wat is een kindhuwelijk?” Er is ook informatie te vinden over ziektes zoals ebola of COVID-19. Jongeren kunnen er hun kennis testen met een quiz, uitwisselen met andere jongeren via het forum of de contactgegevens opzoeken van het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Het project wordt gefinancierd door de EU en België en samen met het Guinese ministerie voor volksgezondheid en het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ uitgevoerd. De applicatie en website wil dit jaar minstens 10.000 Guinese jongeren bereiken.

 

Meer updates en publicaties

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania.

Lees meer

health worker preparing a vaccine Nieuws

29 november 2022

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven. Enabel zal werken in een consortium van drie ontwikkelingsagentschappen. Het deelt zijn expertise om de Afrikaanse Unie te helpen tegen 2040 de Afrikaanse vaccinproductie op te voeren tot 60 % van de vaccinbehoefte in Afrika.  

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)