2023: een jaaroverzicht

burundian kid dancing

Bij het begin van dit nieuwe jaar staan we even stil en kijken we terug op een deel van ons werk van 2023. Dank aan alle collega’s en partners die zich hard inzetten op hun vakgebied. Allemaal met hetzelfde gemeenschappelijke doel: de wereld een beetje beter maken dan de dag ervoor.

 

Januari

Het jaar 2023 begon met de documentaireserie “Een dag voor het leven” (Mokolo Moko Po Na Bomoyi in het Lingala). Negen afleveringen volgen in negen verhalen het dagelijks leven van Dorcas, Gisèle, Rose en andere jonge Congolezen die in Tshopo wonen. Wat verbindt die verhalen? Ze hebben allemaal de Elikya-incubator doorlopen, inclusief een beroepsopleiding en een duurzame job.
Zin om het te bekijken? Kijken maar.

Intussen staat milieubescherming in Burundi centraal en start een nieuw project voor het behoud van ecosystemen en biodiversiteit rond Kibira en het Rusizi-reservaat.
Het doel? Beschermde gebieden en natuurreservaten beter beheren en bijdragen aan het duurzame herstel van aangetast land. Met de steun van de Europese Unie, België en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties wil het project een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van 900.000 Burundezen.

 

Februari

Goed onderwijs is een investering in toekomstige generaties. In februari gaven we het startsein voor #WeConnect for Future Generations, een event in Casablanca, Marokko: meer dan 90 deelnemers uit 16 verschillende landen kwamen samen om hun ervaringen te delen over kwaliteitsonderwijs en waardige werk in de meest afgelegen regio’s van onze partnerlanden.

 

Maart

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag organiseerde Enabel op 10 maart samen met UNIDO (United Nations Industrial Development Organisation), de Vertegenwoordiging van de Organisation Internationale de la Francophonie bij de EU en Djaïli Mbock, een rondetafelconferentie over technologische innovatie en ondernemende vrouwen. De discussies benadrukten de oceaan van mogelijkheden die nieuwe technologieën ondernemers bieden, van managementtools tot onderling verbonden gemeenschappen.

Ter ere van Internationale Vrouwendag ontmoetten we Mabel Adekambi. Ze komt uit Benin en is de oprichter van Fram Business, een incubator die vrouwen met agrovoedingsprojecten helpt hun ideeën om te zetten in realiteit. Maar wat haar het meest na aan het hart ligt, is vrouwen in de digitale wereld betrekken. Bekijk het interview.

April

Enabel, VITO en het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) organiseerden een internationale conferentie in Brussel. Daar lag de focus op de katalyserende rol van water als risico, maar ook als oplossing voor klimaatverandering. In hoeverre is water essentieel voor de ontwikkeling van veerkrachtige steden? Welke invloed heeft het op ons voedsel, onze energie en onze ecosystemen? Lees hier de besluiten van de conferentie.

 

 

Mei

Op 3 mei 2023 werd het Project voor de mobiliteit van ondernemers tussen Ivoorkust en België officieel opgestart in Abidjan. Het doel? Kleine en middelgrote Ivoriaanse bedrijven helpen groeien via tijdelijke mobiliteitsprogramma’s en het opbouwen van duurzame zakelijke partnerschappen met Belgische bedrijven.
De agrovoedingssector – met name cacao en chocolade – de groene economie, de digitale economie en de culturele en creatieve industrieën staan centraal in deze initiatieven.

Intussen, terug in Brussel, ontmoetten we onze eerste pinguïn… uit Oeganda! Onze collega Tom Vanneste, de vertegenwoordiger van Enabel in Oeganda, en zijn team hebben de Innovatieprijs gewonnen bij de eerste editie van de Federale Innovatieprijs georganiseerd door NIDO Innovation Lab, het Belgisch innovatielaboratorium voor openbare diensten.

 

Juni

In de economie van de landelijke woestijngebieden in het zuiden van Mauritanië zijn landbouw en veeteelt van levensbelang. Water is essentieel voor het irrigeren van gewassen, het drenken van vee en het stimuleren van de lokale voedselproductie. Via een door de Europese Unie gesteund initiatief heeft Enabel de bouw van 12 hydro-agrarische dammen mogelijk gemaakt waarvan meer dan 5.000 huishoudens profiteren voor hun agro-pastorale activiteiten en duurzame toegang tot drinkwater.

Wist je dat er elk jaar gemiddeld 100.000 ton vis wordt gevist in de regio’s Ségou en Mopti in Mali? Om bij te dragen aan duurzame aquacultuur hebben we meer dan 700 vishandels in deze regio’s ondersteund door training in goede visrookpraktijken, de levering van apparatuur en marketingondersteuning.

 

Juli

→ “Door ons open te stellen voor de wereld en uitwisselingen tussen gemeenschappen aan te moedigen, bereiken we resultaten.” In het kader van het PEM Wecco-project, dat de ontwikkeling van duurzame partnerschappen tussen Senegalese en Belgische ondernemers ondersteunt, werd in 2023 een reeks bootcamps georganiseerd. De ambitieuze doelstellingen van dit project zijn talrijk: van het ontwikkelen van originele ideeën voor Senegalese ondernemers tot het leren hoe je een project met impact pitcht, tot het bestuderen van best practices voor succesvolle partnerschappen… Er is genoeg te doen!

→  In Guinee werken we samen met de Europese Unie en lokale overheden aan een project om de burgerlijke stand te moderniseren en de toegang tot essentiële documenten zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten te vergemakkelijken. Intussen zijn meer dan 105.000 akten van de burgerlijke stand gemigreerd naar het nieuwe nationale digitale register van Guinee. Zoé Allado die dit project leidt, geeft uitleg hoe het werkt.

Augustus

Midden in de zomer sprak onze collega Oblé Neya, regionaal coördinator van het klimaatprogramma voor de Sahel, over de uitdagingen en de voortgang van de Grote Groene Muur, waaraan Enabel bijdraagt:  een ambitieus initiatief gericht op de herbebossing van 100 miljoen hectare land in de Sahel. Deze groene gordel, die zich 8.000 km door Afrika uitstrekt, moet woestijnvorming tegengaan en het leven van miljoenen mensen in de regio verbeteren. Van Senegal in het westen tot Djibouti in het oosten zijn 11 landen betrokken.
Sinds dit idee ontstond, heeft het project een lange weg afgelegd. Ontdek waarom.

 

September

In Musanze, een bergstad in het noorden van Rwanda, werkte Enabel met het stadsbestuur aan de renovatie van een jeugdcentrum: De creativiteit van jongeren wordt er gestimuleerd, vaardigheidstrainingen zitten in het aanboden evenals als kansen op werk.
Er zijn sportfaciliteiten, kunstenaarsateliers, IT-ruimtes of ondernemershubs. Het centrum werd in september ingehuldigd, samen met een atypisch, 4 meter hoog standbeeld: een CosmoGolem. De houten sculptuur, ontworpen door de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen en gebouwd door 14 Rwandese schrijnwerkers, symboliseert hoop en diversiteit voor jonge mensen op zoek naar hun eigen stem… Wel, wie kan er beter over praten dan de kunstenaar zelf?

 

Oktober

Jongeren geven vorm aan de samenlevingen waar ze deel van uitmaken. Toegang tot een vaste baan is een belangrijke voorwaarde om die rol op te nemen. In Oeganda hebben we samengewerkt met Irish Aid en lokale partners om de mogelijkheden voor beroepsopleidingen voor jongeren in de regio Karamoja te vergroten. Meer dan 1800 jongeren, vrouwen en meisjes uit Karimojong hebben met succes hun vaardigheden ontwikkeld – en ongeveer 80% van hen heeft een baan gevonden.

 

November

Op 28 november gaf de Awa-prijs ons nog een reden om vrouwelijk ondernemerschap te vieren. De editie van 2023 bracht zo’n 200 gasten samen, waaronder Axelle Red en Youssou N’Dour als ceremoniemeesters. Ook Caroline Gennez, minister van Ontwikkelingssamenwerking, was aanwezig en stelde: “Elke dag zetten miljoenen vrouwen zich in voor universele waarden. En ze zijn niet alleen. Samen kunnen wij het verschil maken.” Herbeleef de hoogtepunten van de prijsuitreiking

 

 

December

Onze Burundese collega’s verbonden het nuttige aan het aangename door tijdens de jaarlijkse teambuilding bomen te planten. Samen met leden van de Belgische ambassade in Burundi en de gouverneur van de provincie Cibitoke kwamen meer dan 180 collega’s samen. Zij plantten bomen langs de oevers van de Muhira-rivier, vlakbij een irrigatiedam die onlangs door een van onze programma’s is gebouwd. Resultaat: 2.500 bomen geplant in één dag, infrastructuur versterkt en teams verenigd en blij! Een bescheiden maar belangrijke bijdrage aan het beschermen van het milieu en van infrastructuur die van vitaal belang is voor de bewoners van de provincie.

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan