Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

Persbericht

signature with africa cdc

Addis Abeba, 5 februari 2024 – Africa CDC, het in Ethiopië gevestigde Africa Centres for Disease Control and Prevention, en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel ondertekenen een memorandum van overeenstemming (MoU) om nauwer samen te werken aan betere gezondheidssystemen in Afrika.

 

Africa CDC is een autonome gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie. Ze bevordert de preventie, controle en aanpak van ziekterisico’s in Afrika.

Zowel Africa CDC als Enabel erkennen de potentiële voordelen van een sterkere samenwerking rond volksgezondheid om de gezondheidssystemen te versterken en de gezondheidsbescherming in Afrika te verbeteren.

De ondertekening van het MoU vindt plaats in de marge van een Team Europe-gezondheidsmissie naar Addis Abeba van 5 tot 7 februari 2024. Die is georganiseerd door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en de EU-delegatie bij de Afrikaanse Unie en heeft als doel het partnerschap tussen Afrika en de EU te versterken. Tijdens de missie bezoeken de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides Ethiopië en de Afrikaanse Unie, samen met vooraanstaande vertegenwoordigers van Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Nederland, Spanje en de Europese Commissie.

Er bestaat al een samenwerking tussen Africa CDC, de Partnerships for African Vaccine Manufacturing (PAVM) en Enabel binnen de ondersteuningsstructuur van Team Europe voor de productie van en toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika (TESS MAV+). Het memorandum is dan ook bedoeld om de samenwerking tussen Africa CDC en Enabel rond volksgezondheid en paraatheid voor epidemieën te versterken, de gezondheidssystemen te versterken en de gezondheidsbescherming in Afrika te verbeteren via robuuste gezondheidssystemen.
 

De doelstellingen van de samenwerking zijn:

  • Versterken van de capaciteiten van Africa CDC om de lokale productie van vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën, waaronder diagnostica, te bevorderen en een eerlijke toegang tot gezondheidsproducten voor alle Afrikanen te vergemakkelijken;
  • Ondersteunen van de capaciteiten van Africa CDC om het onderzoek naar en de ontwikkeling van noodzakelijke gezondheidsproducten te versterken;
  • Aanmoedigen van onderzoekspartnerschappen tussen Belgische en Afrikaanse instellingen;
  • Ondersteunen van de versterking van geïntegreerde stelsels voor volksgezondheid in Afrika;
  • Ondersteunen van de ontwikkeling van nationale volksgezondheidsinstellingen;
  • Bijdragen aan effectieve strategieën en mechanismen voor sociale bescherming in de gezondheidszorg;
  • Ondersteunen van de geïntegreerde digitale overgang van de gezondheidszorg- en farmaceutische systemen in Afrika;
  • Ondersteunen van het Research & Development-programma van de Partnerships for African Vaccine Manufacturing (PAVM).

Het MoU tussen Africa CDC en Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, betekent een nieuw begin in onze samenwerking. Onze gezamenlijke ambitie is om sterkere en duurzamere gezondheidsprojecten te ontwikkelen over het hele continent, in het bijzonder om lokale productie te bevorderen voor een blijvende impact,” zei Jean Kaseya, Directeur-generaal van Africa CDC.

 

Hoe worden deze doelstellingen bereikt?

Het project TESS MAV+ (Team Europe Support Structure on Manufacturing and Access to Vaccines, Medicines and Health Technologies in Africa – ondersteuningsstructuur voor de productie van en toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika) integreert tot 2025 een R&D-deskundige in Africa CDC. Beurzen worden vergemakkelijkt, interacademische banden worden versterkt en opleidingen worden georganiseerd volgens de prioriteiten van Africa CDC en PAVM. Er wordt technische bijstand verleend op specifieke gebieden en er worden programma’s voor capaciteitsopbouw bevorderd, waaronder seminars, workshops en opleidingscursussen voor Afrikaanse deskundigen die gespecialiseerd zijn in relevante aandachtsgebieden. Documenten, gegevens en informatie over de doelstellingen, programma’s, ontwikkelingsstrategieën en activiteiten worden uitgewisseld om overlapping te voorkomen en de coördinatie van de uitvoering van gezamenlijke activiteiten te vergemakkelijken.
 

“Om kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten voor iedereen te leveren, zijn sterke openbare instellingen en coördinatie nodig. De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken”, aldus Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel.

Meer updates en publicaties

Nieuws

16 juli 2024

The European Union needs to stay engaged in fragile contexts

The European Union has a special responsibility for its neighbouring continents and should play a leading role in international cooperation.

Lees meer

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Deux jeunes acteurs sur un tournage Nieuws

07 juni 2024

Creatieve ondernemers

Guinée Créative werd gelanceerd in 2021 en ondersteunt de opkomst van bedrijven die actief zijn in de mode-, design- en audiovisuele sector.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan