Nieuws

16 mei 2023

BeGlobal: het vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel

panel of people talking

Brussel, 16 mei – Vandaag lanceert het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel zijn vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie, onder de naam BeGlobal. Het is de samensmelting van de regionale programma’s Kruit (voorheen Kleur Bekennen) en Annoncer la Couleur, die al 20 jaar wereldburgerschapseducatie ondersteunen in het Belgische onderwijs.

 

“De wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd. En dat heeft een impact op concepten zoals wereldburgerschap en wereldburgerschapseducatie. Als we relevant willen blijven is de status quo geen optie. Daarom hebben we besloten de verschillende programma’s te bundelen in één kenniscentrum,” zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez.

 

Op 16 mei komen vertegenwoordigers van de onderwijswereld uit binnen- en buitenland, koepelorganisaties, ngo’s, onderzoekers en jongerenvertegenwoordigers samen om het belang van wereldburgerschapseducatie te onderstrepen in het licht van de mondiale uitdagingen van vandaag. Daarbij wordt nagedacht wat de rol van wereldburgerschapseducatie kan zijn voor internationale samenwerking en solidariteit, en hoe de toekomst van wereldburgerschapseducatie in België eruit kan zien na de Verklaring van Dublin over Mondiaal Onderwijs tot 2050.

“Wereldburgerschapseducatie helpt jonge mensen begrijpen hoe complexe problemen hier en elders in de wereld samenhangen. Het gaat bijvoorbeeld over klimaatverandering, vrede en veiligheid, en de toenemende ongelijkheid. Het leert jongeren kritisch na te denken en mobiliseert hen om solidair te zijn,” aldus nog Gennez. 

 

BeGlobal moet onderwijsprofessionals en partners in wereldburgerschap inspireren om in de school en daarbuiten met de mondiale uitdagingen aan de slag te gaan. Het programma wil ook jongeren ertoe aanzetten om zich te engageren voor een rechtvaardige wereld. Zelfreflectie, cultureel bewustzijn, kritisch denken en inzicht in de complexe mondiale uitdagingen staan voorop. Het belang van internationale samenwerking en internationale solidariteit krijgt hierbij ook de nodige aandacht.

De Verklaring van Dublin werd in november 2022 tijdens het Europees congres over mondiaal onderwijs bekrachtigd. Ze biedt een kader voor de inzet van Europese regeringen voor wereldburgerschapseducatie tot 2050. Het congres was een initiatief van de Raad van Europa en het Global Education Network Europe (GENE) van de EU, voor een bredere en sterkere politieke steun voor wereldburgerschapseducatie. Tegen deze achtergrond wil BeGlobal de toekomst van wereldburgerschapseducatie in het Belgische onderwijs consolideren.

 

“Het is de ambitie van BeGlobal om in de toekomst niet alleen de onderwijssector in België te ondersteunen, maar ook voor Enabel als Belgisch ontwikkelingsagentschap een grotere rol te gaan spelen. Enabel engageert zich immers om op verschillende fronten, zoals in de gouvernementele samenwerking, het mondiaal bewustzijn te bevorderen,” voegt Enabels algemeen directeur Jean Van Wetter eraan toe.

 

De naam BeGlobal verwijst naar de wereld, omdat de uitdagingen van vandaag alleen kunnen worden opgelost door mondiale samenwerking. De ‘Be’ in de naam is een uitnodiging in het Engels om wereldburger te worden. Tegelijk verwijst ‘Be’ naar België, omdat BeGlobal een kenniscentrum is dat zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië werkt.

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan