Creatieve ondernemers

Deux jeunes acteurs sur un tournage

Het project ‘Guinée Créative’, dat in 2021 van start ging, wil de opkomst van de creatieve economie in Guinee ondersteunen door kennisoverdracht, en door jobs en bedrijven te creëren in de mode, de designwereld en de audiovisuele sector.

 

Het project, gefinancierd door de Europese Unie, wordt uitgevoerd langs de as Conakry-Kindia-Mamou. Het heeft er meer dan 190 ondernemers ondersteund, 50 bedrijven uit de informele economie gehaald en 110 banen gecreëerd. De omzet van de ondersteunde bedrijven steeg gemiddeld met 70%.

 

Van lokaal tot pop-up

Het project heeft samengewerkt met het Office National de Promotion de l’Artisanat (ONPA) van Guinee om het eerste officiële label voor de Léppi te lanceren, de typische stof van Guinee. Het label is geregistreerd bij de Afrikaanse Organisatie voor Intellectueel Eigendom (OAPI) en wacht nog op goedkeuring. Het garandeert de kwaliteit en de authenticiteit van de Léppi. Het label is een stimulans voor de lokale productie, biedt kansen voor ambachtslieden en positioneert de Léppi als een hoogwaardig ambachtelijk product op het internationale toneel. 50 producenten zijn al opgenomen in het erkenningsproces, waarvan 76% aan de eisen voldoet.

Het project heeft onder dezelfde naam ‘Guinée Créative’ een ontmoetingsplaats en expositieruimte gecreëerd, een etalage voor Guinese talenten. In drie maanden tijd verwelkomde het initiatief meer dan 10.000 bezoekers, stimuleerde het de vaardigheden van 120 ondernemers en toonde het werk van 31 modeontwerpers in een pop-up store. De ruimte functioneert nu onafhankelijk, onder privébeheer.

 

Op weg naar ondernemerschap

Guinée Créative is een van de vijf Enabel-projecten in Guinee die het ondernemerschap stimuleert. De Europese financiering werd geïntegreerd in het bredere Entreprena-project, dat zich richt op inclusieve en duurzame groei en gefinancierd is door België. Met 8000 ondersteunde ondernemers heeft dit project de resultaten van Guinese micro-, kleine en middelgrote ondernemingen verbeterd, evenals de toegang tot financiële diensten, en een omgeving gecreëerd die bevorderlijk is voor inclusieve economische ontwikkeling. Deze inspanningen zullen tot 2027 worden voortgezet in het kader van het samenwerkingsprogramma tussen Guinee en België.

De Guinese Léppi

De Léppi, oorspronkelijk uit Midden-Guinee, is een stof die symbool staat voor de Guinese identiteit. Ze is het resultaat van voorouderlijke knowhow en wordt verwerkt in talrijke kledingstukken, accessoires en decoratieve voorwerpen. Ze onderscheidt zich door haar geometrische patronen, vaak blauw, op natuurlijke wijze geverfd met lokale planten. De Léppi is een belangrijke bron van inkomsten voor Guinese ambachtslieden. Zij verkopen de stof op lokale en internationale markten.

léppi guinéen

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

forest landscape Nieuws

07 juni 2024

Klimaat: hoe kunnen we onze toekomst financieren?

Terwijl klimaatcrises elkaar opvolgen, lijkt de noodzaak om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graden dringender dan ooit.

Lees meer

women and a man working on a laptop Nieuws

07 juni 2024

Baanbrekende innovatieve ontwikkeling

Enabel is een standvastige innovatiepartner, toegewijd aan het ondersteunen van creatieve ondernemers en moedige intrapreneurs.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan